Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HBK:s skyttekung Rasmus Wiedesheim-Paul lämnade klubben tidigare i höstas – och hans mål och övergång har hjälpt HBK på vägen mot Allsvenskan. Bild: Krister Andersson
HBK:s skyttekung Rasmus Wiedesheim-Paul lämnade klubben tidigare i höstas – och hans mål och övergång har hjälpt HBK på vägen mot Allsvenskan. Bild: Krister Andersson

Skyttekungens dubbla betydelse för HBK:s succé

Rasmus Wiedesheim-Paul gjorde 13 mål i Superettan i år innan han blev såld till norska storklubben Rosenborg – vilket räddade HBK:s sargade ekonomi.
På så vis har skyttekungen haft dubbel betydelse i klubbens avancemang.
– Det blev bästa tänkbara för båda parter, säger 21-åringen.

När Halmstads BK firar sin allsvenska plats är lagets bäste målskytt i Norge.

Rasmus Wiedesheim-Paul följde upp fjolårets 19 mål under genombrottssäsongen i HBK och Superettan med ytterligare 13 mål i år. Sedan öppnade norska storklubben Rosenborg kassaskåpet och köpte loss anfallaren för drygt fem miljoner kronor, enligt HP:s uppgifter, i månadsskiftet september-oktober.

Samtidigt blev "RWP" eller Ralle, som de tidigare lagkamraterna kallar honom, HBK:s tredje spelare ur den ovanligt starka 99-årgången att bli utlandsproffs efter Sead Haksabanovic (2017) och Gabriel Gudmundsson (2019).

– 99:orna generellt sett i Sverige har varit framgångsrika med många bra spelare. Det finns en del kvar i HBK som säkerligen kommer ta större steg också framöver. Det är väldigt kul, säger Rasmus Wiedesheim-Paul.

Försäljningen till Rosenborg räddade HBK:s ekonomi

Med sina mål – och försäljningen som räddade HBK:s ekonomi i år – har skyttekungen haft dubbel betydelse för årets avancemang även om han inte var med under avgörandet.

– Magnus (Haglund) gav mig verkligen chansen när han kom in och gav mig möjligheten att komma dit jag är nu. Så det känns väldigt bra att få ett stort förtroende av HBK till slut och samtidigt kunna betala tillbaka det förtroendet genom både prestationer på planen och pengar som kan hjälpa ekonomin. Det blev egentligen bästa tänkbara sätt för båda parter.

Rasmus Wiedesheim-Paul lyfter fram Magnus Haglund, men också Mikael Kaller, Jesper Westerberg och ordförande Pelle Nilsson för deras arbete med att skapa stabilitet och trygghet i klubben efter ett par år där de bitarna saknats.

– Det är väldigt viktigt att klubben är på rätt väg utanför planen för då blir det lättare att ta med sig in på planen, säger han.

Avgörande hur HBK handskades med problemen

21-åringen konstaterar också att det har blivit avgörande hur HBK:arna handskades med den uppskjutna seriestarten, att inte få spela matcher på ett par månader och att man spelat utan publik på grund av coronapandemin.

– Alla tog det på ett bra sätt och ställde in sig på att vara så laddade som möjligt på varje match.

– Sedan har vi satt oss i situationer där vi skapat oss mer tur. Ju oftare du är i straffområdet så får du mycket straffar och stolpe in i stället för stolpe ut. I år har vi haft det.

– Självförtroendet och mentaliteten betyder också så mycket i fotboll. Förra året spelade vi väl halva säsongen utan att vinna när motståndarna gjorde första målet. I år om det hände tänkte man på hur ofta vi har gjort tre mål i en match i stället.

LÄS MER: Janne Anderssons HBK-öppning – efter avancemanget

LÄS MER: De är med i Janne Anderssons HBK-drömelva

Wiedesheim-Paul: ”Visat att vi kan stå upp”

2021 väntar tuffare motstånd i Allsvenskan. Men Norgeproffset tycker att HBK har visat att man kan hävda sig mot allsvenskt motstånd, och lyfter fram matcherna mot Norrköping och Falkenberg i början av året som exempel.

– Vi har visat att vi kan stå upp mot allsvenskt motstånd. Det finns en bra grund att stå på med försvarsspelet i Allsvenskan där man förmodligen kommer få försvara mer än i år. Truppen har också en bra blandning med allsvenska spelare och bra ungdomar med spetsegenskaper som skulle hålla på den nivån också. Det känns som att man är förberedd.

LÄS MER: HBK:s succésäsong – den vill ingen uppleva på nytt

LÄS MER: Förläng med Baffo – det är den viktigaste signaturen för HBK

LÄS MER: Återföreningen – HBK:s allsvenska lycka

Fler lokala sportnyheter hittar du här