Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/65

Skottskadat HBK åkte på en cupsmäll: ”Bara att ta lärdom”

Först ryggskott på Samuel Kroon – sedan två skott i mål av Gais.
Halmstads BK fick sämsta tänkbara start på Svenska cupens gruppspel och förlorade för första gången på 15 matcher.
– Så klart tungt. Men det är bara att ta lärdom och gå vidare, säger lagkaptenen Andreas Johansson.

HBK 0

Gais 2

(0–1)

Det var skrällarnas söndag när cupgrupp ett startade. För inte nog med HBK:s förlust mot Gais – samtidigt föll svenska mästarna Malmö FF hemma mot ett annat Superettan-lag, Västerås SK, med 1–2.

För HBK gick det på tok redan före avspark då viktige kantspringaren Samuel Kroon tvingades lämna ett sent återbud på grund av ryggskott. I stället fick Simon Lundevall starta på den, för honom, ovana högerplatsen på mittfältet.

HBK hade ändå ett klart spel- och chansövertag under större delen av matchen, men saknade för dagen den kreativitet och spets som hade krävts för att få hål på Gais väl samlade 4–1–4–1 uppställning.

– Första halvlek är si så där, men jag tycker att vi gör en bra andra halvlek och skapar mycket chanser. De gör ett otroligt förstamål, sedan trycker vi på och har en nick i ribban, men i anfallet efter kontrar de in 2–0, säger Andreas Johansson.

Bicycleta lurade HBK:arna

HBK:s bästa målchans före paus var ett tungt volleyskott av Mikael Boman, men bollen flög över.

I stället tog Gais ledningen på sin första målchans efter 20 minuter. Daniel Sterner hade Johansson i ryggen, men fick till en tjusig bicycleta som lurade Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK-målet.

– Det blir en oturlig studs framför mig. Det var väl ingen på hela arenan som räknade med att han skulle göra det avslutet utan mer att han skulle suga in den. Hade han gjort det så hade vi haft kontroll på situationen, säger Johansson.

HBK startade andra halvlek i högre tempo med Simon Lundevall överflyttad till vänsterflanken. Emil Tot Wikströms tidiga närskott räddades på mållinjen av en Gaisback och HBK:arna ropade på straff, men förgäves.

I 51:a minuten hängde 1–1 i luften när Mikael Boman först nickade i ribban och Erik Ahlstrand därefter tvingade Gaismålvakten Matthias Karlsson till en bra räddning.

Gjorde 2–0 på andra chansen

I stället kontraslog Gais direkt och ökade på till 2–0 på sin andra målchans i matchen i anfallet efter. Andreas Johansson och backkollegan Andreas Bengtsson hamnade i svårigheter en bit upp i banan, Johan Andersson rann igenom till höger och vinklade bollen förbi Nilsson Säfqvist.

– Jag tror att jag vinner bollen, det blir lite flipperspel och på något sätt får de fram den. Joseph (Baffo) trycker honom utåt och han har ingen att spela, men det kommer ett skott och det är ett bra avslut, säger Andreas Johansson.

HBK:s i fjol så stabila försvar har därmed släppt in fem mål på två matcher och ännu inte hållit någon bakåtnolla i år.

Är det ostadigare i försvaret i år?

– Nej, det tycker jag absolut inte. Det är bara att gnugga på. Det kommer och det är tidigt på säsongen, svarar Andreas Johansson.

– Det är bara att ta lärdom, gå vidare och försöka ta Västerås på lördag.

Vilka är de främsta lärdomarna från den här matchen?

– Det är att göra saker bättre. Man kan hitta positionsspel och hur vi ska agera i vissa situationer vid målen och vad som uppstår, men också sättet att ta oss fram och rörelsen. Allting – det är en helhet. Jag tycker ändå att i andra halvlek så är vi klart bättre än dem, men det är målen som räknas.

TV: Malkolm Nilsson Säfqvist om matchen:

Fakta: Så spelade HBK

Malkolm Nilsson Säfqvist – Thomas Boakye, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Simon Lundevall (Amir Al-Ammari, 78), Joel Allansson, Erik Ahlstrand (Dusan Djuric, 69), Emil Tot Wikström – Mikael Boman, Sadat Karim (Alhassan Haestad Kamara, 78).

LÄS MER: Direktrapportering: HBK möter Gais i Svenska cupen

LÄS MER: Pappersstrul stoppar HBK:s nyförvärv från cupmatchen

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!