Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Skärpta restriktioner drabbar HBK och Drott

Coronarestriktionerna i Halland skärps.
Det innebär att HBK inte kommer ta in någon publik när man jagar en allsvensk plats mot Dalkurd – och såväl HK Drotts som Halmstad IBK:s matcher de kommande tre veckorna ställs in.
Även Hammers drabbas när publiksiffran åter går från 300 till 50 personer.

Under tisdagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att coronarestriktionerna skärps även i Halland från och med i dag, den 3 november, till och med den 24 november.

För idrotten får det i flera fall tydliga konsekvenser.

Halmstads BK, som såg fram emot att välkomna 300 seriekortsinnehavare till lördagens hemmamatch mot Dalkurd för första gången den här säsongen, får spela ytterligare en match utan publik på läktarna.

Tisdagens besked innebär en återgång till publikrestriktioner på maximalt 50 åskådare och HBK skriver på sin hemsida att ”matchen mot Dalkurd kommer spelas utan publik. Detta innebär att vi avbryter utdelningen av biljetter till matchen.”

– Det är inte helt oväntat efter att ha sett utvecklingen i samhället. Det förringar inte att det är tråkigt för det hade varit jättekul att ha lite folk på läktarna till helgens match, men vi får förhålla oss till de rekommendationer som gäller, säger HBK:s ordförande Pelle Nilsson.

HBK:s sista hemmamatch för säsongen mot Örgryte spelas lördagen den 28 november. Det återstår att se om det kommer bli aktuellt med någon publik då.

Hammers kör på – med mindre publik på läktaren

För Halmstad Hammers del betyder publikrestriktionerna att klubben hann med att ta in maxantalet 300 personer i publiken under en match, och att man nu tvingas återgå till 50 personer på läktarplats.

– Hållningen från Hammers sidan har hela tiden varit att följa myndigheternas råd och rekommendationer och det fortsätter vi med, säger Peder Carlsson, klubbchef i Hammers.

Hammers, som spelar i Hockeyettan, kommer fortsätta att spela matcher och träna som vanligt.

– Vår uppfattning är att vi fortsätter att spel, några andra indikationer har vi inte fått. Än så länge ska tilläggas, man vet aldrig om det kommer att förändras längre fram, säger Carlsson.

För övriga elitlag i länet, Halmstads BTK i Pingisligan, Hylte/Halmstad i volleybollens elitserie och Halmstad BMK i Badmintonligan, kommer seriespelet att fortsätta men med publikrestriktioner.

Drotts serier pausas

Serierna under elitnivå påverkas desto mer. Sedan tidigare var det klart att både Drotts herr- och damlags två närmaste matcher i division 1 flyttats fram på grund av restriktionerna i andra län. Nu skjuts även damlagets bortamatch mot HK Önnerediterna lördagen den 21 november och herrlagets bortamatch mot Mantorps IF samma datum upp till ett senare datum.

Handbollsförbundet uppmanar också på sin hemsida att all verksamhet under elitnivå pausas.

– Det är klart att det är tråkigt, men det var väl lite väntat. Vi får analysera lite vad det innebär. Vi kommer att träna, fast ute och kanske inte hela gruppen. Vi får lägga upp det på något sätt. Att vi får ett publiktapp har vi räknat med, att de 300 inte skulle komma, så det klarar vi oss från. Men det är klart att det är tråkigt, säger Drotts ordförande Björn Kullenberg.

Drott kommer ha ett styrelsemöte under tisdagskvällen där man kommer diskutera hur man ska gå framåt.

– Vi får se hur vi lägger upp det i samråd med tränarna och trupperna. Det är klart att det blir ett avbräck, men det blir samma avbräck för alla. Vi får göra det bästa av det för att få ut maximalt av träning utan att tulla på restriktionerna.

Bli fler vardagsmatcher

För att få ihop spelschemat med de uppskjutna matcherna tror Björn Kullenberg att det kommer bli fler vardagsmatcher.

– Det kommer det få bli. Vi har inte bara långa bortamatcher så det är klart att man får lägga de som är anständiga att resa till mitt i veckorna. Våra spelare är inte anställda, de har ju andra jobb, så vi får ta hänsyn till det också.

Samma sak drabbar Halmstad IBK i innebandyns division 1 där alla matcher fram till den 24 november skjuts upp. Innebandyförbundet skriver också på sin hemsida att lagen i länen under skärpta coronarestriktioner avråds från att träna gemensamt tills vidare.

– Även om vi får träna igen den 24 kommer det dröja minst en vecka innan vi blir redo för att spela match, om det finns någon motståndare att spela mot, säger Magnus Forsberg, ordförande HIBK, och fortsätter:

– Vi kommer att följa direktiven vi får uppifrån, det är de som sätter lägstanivån.

Astrios avgörande än mer oklart

För BK Astrio har returen i det direkt avgörande kvalet mot division hän i luften. Dagens besked innebär att matchen skjuts upp minst en vecka till, men enligt klubbens ordförande Thomas Stålheden är det fortfarande omvisst om, och i så fall när, matchen kan komma att spelas.

– Det är klart att vi vill spela matchen, så är det. Det är det mest sportsliga men det finns så mycket annat som inte går att styra över. Det gäller inte bara oss, utan det gäller hela samhället. Det är bara att sitta lugnt i båten och se vad som händer.

Folkhälsomyndigheten uppmanar även att personer i region Halland ska avstå från idrottsträningar, matcher och tävlingar. Undantaget är idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Fler lokala sportnyheter hittar du här