Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pelle Nilsson, numera ordförande i en blivande allsvensk klubb, Halmstads BK. Bild: Johan Persson
Pelle Nilsson, numera ordförande i en blivande allsvensk klubb, Halmstads BK. Bild: Johan Persson

”Sett till framgångarna blir publiktappet ännu större”

Nästan 750 000, eller exakt 748 378 kronor – det blir Halmstads BK:s andel efter att förbundsstyrelsen beslutat om fördelningen av kompensationsstödet för uteblivna intäkter och ökade kostnader till följd av covid 19-pandemin.
– Det är ungefär vad vi hade förväntat oss, men icke desto mindre oerhört välkomna pengar, säger HBK-ordföranden Pelle Nilsson.

I regeringens senaste stödpaket till idrotten tilldelades fotbollen 159 miljoner kronor varav 41 av dessa fördelas av Riksidrottsförbundet direkt till landets klubbar under elitnivån.

Av de ansökta beloppen får herrklubbarna inom Sef, Svensk elitfotboll, 41 procent medan damklubbarna inom EFD, Elitfotboll dam, får 100 procent – detta sedan 32 eniga Sef-klubbarvalt att avstå från en del av sitt kompensationsstöd.

Men det innebär ändå att 64 538 71 3 kronor går till de 16 allsvenska klubbarna, 7 370 336 till Superettans 16 föreningar och 6 077 470 kronor till Damallsvenskan med en omsättningsbaserat del samt en publikbaserad.

Mest pengar fick Malmö FF och Hammarby med 9,7 respektive 7,9 miljoner kronor medan de halländska klubbarna Falkenbergs FF och Varbergs Bois tilldelades 1,8 respektive lite drygt 1,3 miljoner.

I Superettan är det bara Gif Sundsvall som med 892 843 kronor får större kompensationsstöd än HBK.

Fast det är ändå långt ifrån vad HBK med drygt fyra miljoner kronor hade fått på ett budgeterat publiksnitt på 2 500 personer.

– Ja, och sett till de sportsliga framgångarna där vi har legat i toppen hela säsongen och nu säkrat en allsvensk plats blir publiktappet ännu större eftersom vi då hade haft mycket mer publik, säger Pelle Nilsson.

Trots det tror HBK-ordföranden att klubben därigenom ska kunna redovisa ett nollresultat när säsongen summeras. Detta genom det tidigare kompensationsstödet på 800 000, coronastödet på 1,1 miljoner för de uteblivna intäkterna för Laxacupen, försäljningen av Rasmus Wiedesheim-Paul till Rosenborg, samt de åtta miljoner kronor som klubben, i samband med tv- och spelavtalet, får för den allsvenska direktplatsen.

– Det är lite tidigt att säga, men möjligtvis får vi nagga en aning på vårt eget kapital, säger han och avser att det i dag är två miljoner kronor.

Men med det allsvenska avancemanget kommer det att bli en betydligt större del av tv- och spelavtalet – ett avancemang som Pelle själv firade hemma framför tv:n med en extra god whisky.

– Jag hade tankar ett tag på att följa med till Sundsvall. Men med tanke på att jag i mitt civila arbete träffar mycket folk och vi vill minimera smittspridningen valde jag att stanna hemma.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!