Fötterna på jorden. Sead Haksabanovic ville inte göra misstaget att falla för frestelsen att redan som 17-åring ta ett för stort förstasteg och sedan riskera att försvinna.
Fötterna på jorden. Sead Haksabanovic ville inte göra misstaget att falla för frestelsen att redan som 17-åring ta ett för stort förstasteg och sedan riskera att försvinna.

Seads egna ord om varför han valde HBK igen

– Jag ville inte göra om samma misstag som många andra talanger som tagit ett för stort förstasteg och sedan försvunnit. För HP-sporten berättar nu Sead Haksabanovic för första gången själv varför han valde att förlänga kontraktet med HBK i stället för att skriva på för Club Brügge.

ANNONS
|

Läkarundersökningen var klar och bara detaljerna i slutförhandlingarna låg mellan den 17-årige supertalangen och ett lukrativt 3,5-årskontrakt med det belgiska mästarlaget.

– Visst var det lockande. Inte minst när man var där nere och såg allt på plats, medger Sead.

Men ändå valde Sead ihop med pappa Senad att förra fredagen, efter att bland annat ha sett Champions League-mötet mot FC Köpenhamn på plats, åka hem utan kontrakt.

– Jag pratade med skolan som förklarade att det skulle vara svårt att plugga på distans när jag har tre terminer kvar. Och den vill jag klara av så det i kombination med att jag bara är 17 år och inte vill skiljas från familjen eller HBK ännu gjorde att vi tog beslutet.

ANNONS

Hur reagerade Club Brügge?

– De hade full förståelse, vilket kändes skönt, men sa samtidigt att de skulle ha fortsatt koll på mig.

I stället återupptogs diskussionerna om en förlängning med HBK, där ett nytt kontrakt över 2019 signerades.

– Det känns extra braatt veta så nu känns det skönt att allt är över så att jag kan fokusera på HBK och Allsvenskan nästa säsong. För det har varit mycket tankar som snurrat de senaste veckorna.

– Nu ska jag se till att jag blir ännu snabbare och starkare till nästa säsong för att jag kunde spela alla 32 matcherna i serien och kvalet har jag mycket Simon (Bakkioui) att tacka för som har sett till att jag har gjort rätt saker mellan, inför och efter matcherna med rehab, mat och sömn.

Den svenske förbundskaptenen Janne Andersson sa i söndags att det naturligtvis ärsvårt att generalisera eftersom vi alla är olika, men det är bra för en spelare att först etablera sig på en nivå innan han tar nästa steg. Hoppar man över en nivå kan det bli bakslag.

– Jo, men det är så som jag också känner det.Jag ville inte göra om samma misstag som många andra talanger som tagit ett för stort förstasteg och sedan försvunnit. Utan nu vill jag upp en nivå till och etablera mig i Allsvenskan.

ANNONS

– Jag menar, jag kan ju ta det lugnt och behöver inte stressa. Om jag får vara fri från skador har jag åtminstone 13–14 år kvar i karriären.

Du vet om att du är hjälte bland HBK-supportrarna nu?

– Jo, jag har hört det och jag blir glad och stolt, skrattar Sead.

– Men det är ömsesidig kärlek. De är också en del av min framgång och har alltid stöttat mig.

Janne Andersson sa också att han hoppas få se dig i det svenska landslaget även framöver.

– Jo, jag har ju många att välja på, Sverige, Montenegro, Albanien och Kosovo där jag har många släktingar och starka känslor. Men i nuläget känner jag ändå mest för Sverige.

Förutom Allsvenskan med HBK väntar ett U21-EM för Sverige 2017. Vad sätter du själv för mål?

– Att HBK åtminstone ska bli ett mittenlag. Det är det som jag fokuserar på ochom det går tillräckligt bra i Allsvenskanför min del kommer förhoppningsvis landslagschansen av sig själv.

ANNONS