Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Belgien nästa. HBK:s supertalang Sead Haksabanovic ska ha bestämt sig – det blir den belgiska ligatvåan Club Brügge som blir den nya klubbadressen.

Sead Haksabanovic lämnar HBK – presenteras inom kort av Club Brügge

Sead Haksabanovic är förlorad för Halmstads BK. Enligt källor till HP-sporten är den 17-årige supertalangen på plats i Belgien för läkarundersökning och kommer att efter alla kontrakt är påskrivna att presenteras av Club Brügge inom de närmaste dagarna.

– Jag har inga kommentarer till det, säger HBK-ordföranden Tony Karlsson.

Det var tidigare i veckan som HP-sporten avslöjade att den italienska storklubben FC Inter hade budat på Haksabanovic, men att även en tysk och en belgisk klubb lagt konkreta bud utöver alla storklubbar som stod på kö – den sistnämnda som Kvällsposten senare identifierade som Club Brügge.

Den belgiska ligatvåan ska ha lagt ett förstabud på ett tvåsiffrigt miljonbelopp som HBK sagt nej till varpå Club Brügge sedan ska ha återkommit.

Och nu tyder allt på att speltid går före pengar, där det i avtalet dock också ska finnas med en vidareförsäljningsklausul.

Eller som pappa och tillika förhandlaren Senad Haksabanovic tidigare sa till HP:
– Det ska vara ett riktigt, riktigt bra bud för alla parter där Sead direkt går in i A-truppen. Och att Halmstad också måste känna att det är rätt. För ekonomiska muskler imponerar inte på mig – det ska kännas rätt på andra plan. Hur många matcher han har möjlighet att göra, vilken konkurrens det är på hans position, tränarens förtroende och så det sociala förstås.

– Och kanske är det då bättre att gå till en liga snäppet under de allra största.

Att Sead väljer att lämna redan nu har också sina orsaker: 

– Då skulle han få ett halvår på sig att acklimatisera sig, lära känna den nya staden, språket och klubben. Sedan kan han ju bli skadad också, påpekade Senad.

Sead debuterade för klubben i Allsvenskan den 9 april 2015 mot IFK Norrköping (0–3) när han i den 79:e minuten ersatte Junes Barny. Med inhoppet blev han, med sina 15 år, elva månader och sex dagar, den yngste allsvenska debutanten i HBK genom tiderna. Och den näst yngsta debutanten i den allsvenska historien, endast slagen av Nicklas Bärkroth.

Fyra allsvenska matcher från start (och fem inhopp) senare samt alla 32 matcher från start i Superettan och allsvenska kvalet är HBK-sagan slut för denna gången.

Det hann bli åtta mål och sju assist och ett spel som även innebar seger i HP:s poängliga.

Men nu hamnar Sead – och hans pappa Senad som flyttar med – i 120 000-invånarstaden Brygge, huvudstad i provinsen Västflandern med en historia ända från 800-talet med en medeltida stadskärna som år 2000 upptogs på Unescos världsarv.

Jan Breydelstadion blir den nya hemmaarenan där Sead ska försöka vinna managern, den forne stormålvakten Michel Preud'hommes förtroende.

För även om alla kontrakt inte är påskrivna skiljer nu bara formaliteter Sead från att förverkliga sin stora dröm – att inom några dagar presenteras av den anrika belgiska klubben.

Fler lokala sportnyheter hittar du här