Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sead Haksabanovic: ”Det var en lärdom i livet”

Efter en vinter full av flyttrykten och ett öppet bråk med IFK Norrköpings dåvarande ordförande Peter Hunt blev Sead Haksabanovic kvar i IFK Norrköping.
Nu berättar han om tiden som blev en lärdom i livet, framtiden – och att ställas mot HBK och nära vännen Edvin Kurtulus på söndag.
– Han är som en broder. Jag försöker hetsa honom för att få honom ur balans inför matchen, skämtar Sead Haksabanovic.

Det känns som att en halv evighet passerat sedan Sead Haksabanovic lämnade HBK för spel i Premier League-klubben West Ham sommaren 2017.

Sedan dess har den då 18-årige supertalangen landat och lämnat London, provat vingarna på spanska solkusten i Malaga och återvänt till Allsvenskan i en övergång av rekordstorlek där han utvecklats till en av seriens stora stjärnor och affischnamn under sina två säsonger i IFK Norrköping. Samtidigt är han en viktig pjäs i Montenegros landslag där han fått möta internationella stjärnor i kval och Nations League.

– Livet är bra. Man ska inte klaga, säger Sead Haksabanovic, alltjämt 21 år gammal lite drygt en vecka till, när HP pratar med honom inför söndagens match mot hans moderklubb HBK.

Var känner du att du står karriärmässigt i dag?

– Det är klart att man har med sig det i ryggsäcken, men för varje år vill jag bli bättre och göra mer poäng. Bara ta med sig det man har gjort bra och det man gjort sämre och försöka göra det bättre så klart, säger han.

Vad tänker du på då?

– Att bli mer beslutsam i sista tredjedelen och lita på mina egenskaper.

Sead fortsätter.

– När jag kom tillbaka till Sverige var jag tvungen att ta ett steg tillbaka för att kunna hoppa två steg fram och jag är på väg dit nu känner jag.

Haksabanovic om bråket: ”När man behöver dem svarar de inte”

Vintern var händelserik. Milt uttryckt. I IFK Norrköping stormade det rejält och Sead själv berättade öppet att han ville flytta vidare när MLS-klubben New York Red Bulls försökte köpa loss honom. Den uteblivna flytten ledde till ett öppet bråk i media med Norrköpings dåvarande ordförande Peter Hunt.

Hur ser du tillbaka på den stormiga vintern?

– För min del är det olika tankar. Han (Hunt) behandlade mig som att jag vore luft och jag kände mig redo för att lämna. Jag vill ta nästa steg och alla vet att det är det jag vill, jag vill komma ut igen i Europa för jag känner att jag är redo för det. Att han behandlade mig som han gjorde är väl upp till honom, men det har jag släppt nu, säger Sead och konstaterar krasst:

– När folk behöver en ringer telefonen ganska mycket, men när man behöver dem så svarar de inte. Så är det.

Haksabanovic: ”En lärdom i livet”

Samtidigt som en flytt uteblev fick förre HBK-tränaren Jens Gustafsson lämna IFK Norrköping. In i stället har förre AIK-tränaren Rikard Norling kommit.

– Det var mestadels för Jens som jag kom hit och vi hade en nära relation, men det är ett jobb vi har och man måste vara proffsig i det här jobbet. När någon får lämna är det så klart tråkigt, men jag kommer alltid göra allt för den tränaren som är min tränare.

Sead Haksabanovic säger att det trots allt inte var svårt att ställa om till en ny allsvensk säsong i Norrköping.

– Nej, det är mitt jobb och man måste vara proffsig och göra vissa omställningar. Det är en lärdom i livet.

Med tränarbytet har IFK Norrköping även förändrat hur de spelar.

– Det är helt annorlunda än vi har tänkt innan. Vi spelar på ett helt annat sätt både i försvar och anfall så det är mycket nytt.

– Man lär sig mycket nytt och det är så klart alltid roligt.

Match i matchen mot vännen Kurtulus

Starten i Allsvenskan har dock varit trög. Efter 1–1 i premiären hemma mot Sirius föll Norrköping borta mot Djurgården i förra omgången med 1–0.

– Det säger sig självt att det inte är vad vi vill. Första matchen är inte mycket att snacka om, det var snökaos. I den andra matchen var vi inte bra och kom inte upp i nivå, men det har vi släppt nu.

– Nu är fokus på nästa match och att försöka slå hål på den isen mot Halmstad och sedan kunna jobba framåt.

Sead Haksabanovic har mött sin moderklubb i Svenska cupen, men det här blir första mötet i seriesammanhang.

– Det är speciellt så klart. Det var lite konstigt när vi mötte dem i Svenska cupen och jag tror att det kommer kännas konstigt igen, men det blir kul.

Hur ser du på att HBK är tillbaka i Allsvenskan igen?

– Det tycker jag om. Jag kollade nästan varje match i Superettan. Jag höll på dem och jag håller på dem nu också – förutom när de möter oss.

På söndag väntar också en speciell match i matchen mot nära vännen Edvin Kurtulus – som lär starta som högerback. Det kan med andra ord bli flera heta dueller kompisarna mellan.

– Det är kul så klart. Vi har mötts miljontals gånger på skoj och vi snackar dagligen. Vi kommer båda gå ut och göra det som krävs, säger Sead.

Att det blir lite vänskaplig hets kompisarna mellan är en självklarhet.

– Det är klart det blir hets. Han är som en broder för mig. Jag gör det mest för att få honom ur balans inför matchen.

I HBK:s två inledande matcher har nykomlingen stundtals försvarat sig lågt där även yttermittfältarna lagt mycket krut defensivt.

– Vi kommer få jobba mot ett hårt arbetande lag och kommer försöka göra ett snabbt mål. Det kommer nog vara nyckeln om vi får in det.

Förbundskaptenen: ”Kritiskt läge”

Vårsäsongens åtta matcher kan bli det sista vi ser av Sead Haksabanovic i Allsvenskan för den här gången.

Det rapporteras nästan varje vecka om det stora intresset som finns för den HBK-fostrade mittfältaren från klubbar som Atalanta, Club Brügge och klubbar i Tyskland.

I en intervju med sajten Fotbolldirekt i början av april konstaterade Montenegros förbundskapten Miodrag Radulovic att det är ett kritiskt läge i Sead Haksabanovics karriär där han snarast möjligt måste gå till en större liga och större klubb för att fortsätta utvecklas.

– Han är helt klart för bra för den svenska ligan. Han måste ta rätt beslut, det här är ett kritiskt skede i hans karriär, sa Miodrag Radulovic.

Håller du med?

– Det är bäst för min utveckling skulle jag säga. Det är en jäkligt svår fråga, men jag är väldigt tacksam för det han sa, säger Sead som dock håller sitt fokus här och nu.

– Jag kan inte svara på det (om det blir någon sommarflytt). Vi får se vad det kommer in för alternativ, men jag har mitt fokus här just nu.

IFK Norrköping–Halmstads BK

Platinumcars Arena, söndag kl. 15.00

Laget

Preliminär startelva: Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Thomas Boakye, Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Simon Lundevall – Marcus Antonsson, Sadat Karim.

Omgångens matcher

Lördag: Häcken–Sirius.

Söndag: Varberg–Djurgården, Kalmar FF–Örebro, Malmö FF–Östersund, AIK–Hammarby.

Måndag: Elfsborg–Mjällby, IFK Göteborg–Degerfors.

Följ matchen

HP direktrapporterar från IFK Norrköping–HBK på söndag med start kl. 14.45 – följ matchen på hallandsposten.se

LÄS MER: Direktrapportering: HBK möter IFK Norrköping på bortaplan i Allsvenskan

LÄS MER: HBK får extra coronastöd: ”Alla tillskott välkomna”

LÄS MER: Så förhåller sig HBK till Laxacupen 2021

Fler lokala sportnyheter hittar du här