Halmstads målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist under fotbollsmatchen i Superettan  mellan Örgryte och Halmstad den 23 juni 2020 i Göteborg.
Halmstads målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist under fotbollsmatchen i Superettan mellan Örgryte och Halmstad den 23 juni 2020 i Göteborg. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Scoutingarbete låg bakom Malkolms avgörande räddning

Matchen stod och vägde när Dzenis Kozica fick friläge ett par minuter in i andra halvlek. Då var Malkolm Nilsson Säfqvist snabbt ute och räddade, en aktion han var förberedd på att få göra.
– Det är en laginsats med oss målvakter, säger HBK-målvakten.

ANNONS
|

Efter en mållös första halvlek var det Jönköpings Södra som skapade farligheterna i inledningen av andra i mötet mellan HBK och Jönköpings Södra. Friläget för Kozica kom efter ett snabbt instick av anfallskollegan Edin Hamidovic, men Malkolm Nilsson Säfqvist var påpassligt ute och avvärjde läget med en fin räddning.

– Det blir en jättechans som vi har tränat på. Vi vet att de vill ha insticken så det gällde att komma ut och göra sig stor, säger målvakten.

Han fortsätter:

– Det var ett läge där om de gör mål är det en helt annan match och de kan backa hem och kontra på oss. Men det är det jag är till för. Så får man till det i bland och i bland inte.

ANNONS

Haglund berömde insatsen

Ingripandet gav beröm från tränare Haglund efter matchen.

– De får en bra målchans som Malkolm löser. En bra målvakt ska man ha och vi har en fantastisk, säger Magnus Haglund.

Men HBK-målvakten vill inte ta all beröm själv.

– Dennis (Nilsson, målvaktstränare) gör ett jättejobb inför varje match så att vi målvakter vet hur motståndarna vill agera. Jag fick skickat till mig i går hur deras spelare uppträder, vilket spelsätt de har och hur de vill attackera. Det är en laginsats med oss målvakter, även med Malte (Påhlsson, andremålvakt) som är med och tränar på allt på träningen och sätter mig i de situationerna inför match. Så de ska ha mycket beröm också, säger Nilsson Säfqvist.

– Sedan kan det uppstå situationer som de inte har gjort tidigare, men det är bra att vara med på vad de har gjort lite tidigare.

Svettigaste matchen hittills

Målvakten gjorde även ytterligare en bra utrusning senare i matchen, när Edin Hamidovic var på väg igenom. Han hade betydligt mer att göra under lördagens drabbning jämfört med premiären mot Trelleborg, och en del mer jämfört med mötet med Örgryte i omgång två.

– Det är så vi ska spela vårt försvarsspel. Vi ska få dem att skapa lite chanser och så gäller det att blixtra till när det väl blir hett. Mot Örgryte är det något friläge de har också, så där står jag inte sysslolös hela matchen. Vi vill spela med backlinjen högt och en hög utgångsposition för mig. I dag får jag avstyra två lägen i första, ett friläge i andra och sedan räddningen. Så det är en bra match.

ANNONS

LÄS MER:Wiedesheim-Pauls hat trick sköt HBK mot toppen

ANNONS