Sammanställning: Så bra var HBK:arna i år

Sist efter sex omgångar och till slut sexa i Superettan. 2019 var säsongen när ett hårdsatsande Halmstads BK med ett antal prestigevärvningar skulle ta klivet tillbaka in i fotbollens finrum, Allsvenskan. Så blev det inte.

ANNONS
|

HBK får göra ett nytt försök nästa år när Magnus Haglund då får en hel försäsong på sig att bygga laget.

Han valde att redan i somras förlänga med flera, i hans ögon, viktiga spelare och bara tre sitter nu med utgående kontrakt varav två, Peter Larsson och Jesper Westerberg, har beslutat sig för att lägga av.

Det här är HP:s summering av säsongen som gick med statistik och kommentarer, men också hur långa kontrakt som spelarna har.

LÄS MER:Mittfältsmotorn bäst i HBK – nobbade danskt intresse

Bild: NICKLAS ELMRIN

Malkolm Nilsson, 26

0
Poäng i HP:s bolljakten: 67Matcher: 30 från start.Kontrakt till: 2020.Kommentar: En stabil insats över säsongen av ”Malle” som startade samtliga matcher och fullföljde alla utom mot Jönköpings Södra när han tvingades utgå i andra halvlek på grund av skada. Men det där riktiga lyftet uteblev. Några tavlor varvades med fenomenala räddningar där Nilsson precis som hela laget spelade upp sig efterhand. Och där spelet med fötterna fortfarande kan bli bättre.
Bild: Roger Larsson

Malte Påhlsson, 20

0
Poäng i HP:s bolljakten: 2Matcher: 1 (0 från start).Kontrakt till: 2021Kommentar: Superettandebut mot J Södra i andra halvlek, men mer spel blev det inte. I stället fick Malte stå på tillväxt i U21-laget där han övertygade med sin reaktionssnabbhet och fina fötter.
Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND

Jesper Westerberg, 33

0
Poäng i HP:s bolljakten: 39Matcher: 21 från start – 1 avbytare (3 assist)Kontrakt till: 2019, slutar.Kommentar: Sista säsongen för Jeppe som ett tag petades av Kurtulus, men till slut ändå visade att gammal är äldst. Bristen på snabbhet blottades mot snabba kantspringare, men kompenserades ofta med skickligheten att läsa spelet. I fjol satte han personligt målrekord, men den här gången uteblev målen och visst borde han ha använt sin inläggsfot oftare.
Bild: KRISTER ANDERSSON

Andreas Johansson, 37

0
Poäng i HP:s bolljakten: 78Matcher: 30 från start (2 mål – 1 assist)Kontrakt till: 2021Kommentar: Det var Ante G som, hemma igen, skulle visa vägen tillbaka till Allsvenskan. Men trots spel från start i samtliga matcher och en hög lägstanivå var det lite väl sällan som han också kom upp i sin högstanivå. Sveptes med av HBK:s usla start och sviktade ett tag dels försvarsmässigt, dels i speluppbyggnadsfasen där de snabba, effektiva uppspelen utmed backen i djupled emellanåt lyste med sin frånvaro. Men lyfte med laget på slutet och spelar vidare 2020.
Bild: PETTER ARVIDSON

Alexander Berntsson, 23

0
Poäng i HP:s bolljakten: 48Matcher: 13 från start – 13 avbytare (3 mål)Kontrakt till: 2022Kommentar: ”Berra” fick chansen i början av säsongen, petades efter några darriga insatser och fick se Peter Larsson ta över innan han själv återigen fick chansen i slutet av säsongen. Och som han tog den. Trygg bredvid Ante G växte han ut till en försvarsklippa, urstark i luften, rejäl i duellspelet men också – ett hyperfarligt anfallsvapen på hörnorna. Här finns fortsatt utvecklingspotential.
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Peter Larsson, 35

0
Poäng i HP:s bolljakten: 46Matcher: 17 från start – 2 avbytare.Kontrakt till: 2019, slutar.Kommentar: Fjolårets försvarsgeneral fick till en början nöja sig med bänken. Men fick sedan chansen och tog den även om snabbheten inte längre var densamma. Efter insatsen mot Degerfors, när han byttes ut i paus, bestämde han sig för att sluta när kroppen inte längre ville vara med och laglojal som han alltid har varit, blev det bänken resten av matcherna.
Bild: KRISTER ANDERSSON

Andreas Bengtsson, 23

0
Poäng i HP:s bolljakten: 72Matcher: 30 från start (1 assist)Kontrakt till: 2022.Kommentar: En Bengtsson på sin högstanivå är en lysande vänsterback, följsam, stabil bakåt men framför allt – hyperfarlig framåt med sina raider och kantinspel. Medan en Bengtsson på sin lägstanivå är raka motsatsen. Och där ligger Andreas dilemma – att höja sin lägstanivå. Med förlängt kontrakt har HBK-managern Magnus Haglund visat att han tror på det.
Bild: JOHANNA LUNDBERG

Edvin Kurtulus, 19

0
Poäng i HP:s bolljakten: 24Matcher: 10 från start – 1 avbytare (2 assist)Kontrakt till: 2021Kommentar: Egentligen är Edvin mittback och en riktigt stabil sådan. Gjorde, med tanke på det, bra ifrån sig när han ersatte Westerberg ett tag mitt under säsongen. Men när Peter Larsson nu har slutat är frågan om Kurtulus ändå inte ska gå in i kampen om en mittbacksplats. För blick, teknik och fysik finns där redan. Nu handlar det om att skaffa sig erfarenhet, vilket han fick under 2019.
Bild: KRISTER ANDERSSON

Andreas Hadenius, 28

0
Poäng i HP:s bolljakten: 8Matcher: 3 från start – 3 avbytare.Kontrakt till: 2020Kommentar: Att konkurrera om en plats på HBK:s centrala mittfält var snudd på ett Mission impossible. Fick chansen i tre matcher från start när Djuric var skadad och gjorde inte alls bort sig. Men ska Andreas, med ett år kvar på kontraktet, vara kvar måste det bli som alternativ mittback. Annars sett till åldern bör han röra sig för att få mer speltid.
Bild: KRISTER ANDERSSON

Thomas Boakye, 26

0
Poäng i HP:s bolljakten: 49Matcher: 22 från start – 4 avbytare (3 mål – 2 assist)Kontrakt till: 2020Kommentar: Speeden finns där hos ghananen liksom viljan att utmana. Problemet är att spelsinnet och tekniken inte håller samma nivå, vilket återigen medförde att en bra prestation följdes av en mindre bra. Som precisionen på inläggen efter ett ryck ner till kortlinjen som antingen blev för korta eller betydligt oftare – alldeles för långa.
Bild: NICKLAS ELMRIN

Dusan Djuric, 35

0
Poäng i HP:s bolljakten: 69Matcher: 21 från start – 1 avbytare (2 mål – 2 assist)Kontrakt till: 2020Kommentar: I sina bästa stunder seriens kanske bästa spelare med sin blick, sin bolltrygghet, sin teknik och sin förmåga att alltid, även i trängda situationer, hitta enkla lösningar. ”Dulle” höjde sig fysiska status efterhand. Har också vuxit defensivt med sin bollvinnarförmåga. Men borde kanske emellanåt sätta mer fart på bollen och framför allt – ta fler egna avslut. Och visst är det ändå Djuric som ska slå hörnor och frisparkar?
Bild: JOHANNA LUNDBERG

Joel Allansson, 27

0
Poäng i HP:s bolljakten: 81Matcher: 30 från start (1 mål – 4 assist)Kontrakt till: 2021Kommentar: HP:s vinnare av Bolljakten. Han kom från danska Randers som ett av prestigeförvärven inför säsongen och tog också sitt ansvar. En Duracell-kanin med enorm löpvilja och arbetsförmåga som var högst upp i bollpressen för att i anfallet efter vara längst ner och vinna boll. Men Joel försökte också höja bolltempot och slog sällan bort en passning. Men visst var han mer bekväm med Dusan Djuric bredvid sig när hans egna kvalitéer bäst kom till sin rätt.
Bild: KRISTER ANDERSSON

Erik Ahlstrand, 18

0
Poäng i HP:s bolljakten: 50Matcher: 22 från start – 2 avbytare (2 mål – 1 assist)Kontrakt till: 2021Kommentar: En ny jättetalang från HBK:s fina akademiverksamhet som skrev A-lagskontrakt i vintras men redan under debutsäsongen tog för sig och blev ett givet inslag i startelvan sånär som under en period efter sommaren när ljumskarna spökade. Men så är mittfältaren alltjämt väldigt ung, han fyllde 18 först i oktober. Fått mycket viktig erfarenhet i år på en lite ovan plats som vänstermittfältare, men där blir konkurrensen tuffare med värvningen av Robin Östlind till 2020.
Bild: KRISTER ANDERSSON

Emil Tot Wikström, 20

0
Poäng i HP:s bolljakten: 17Matcher: 4 från start – 10 avbytare.Kontrakt till: 2020Kommentar: Den talangfulla yttern slog sig in i premiärelvan mot Jönköping men klarade inte av att ta steget fullt ut och etablera sig under säsongen. Duktig en mot en när självförtroendet är på topp, men det har sviktat precis som formen i år. Talangen finns dock där och kanske skulle 20-åringen må bäst av en utlåning och få speltid i division 1 nästa år om han inte närmar sig startelvan under försäsongen.
Bild: MATHIAS BERGELD

Jonathan Svedberg, 20

0
Poäng i HP:s bolljakten: 27Matcher: 7 från start – 15 avbytare.Kontrakt till: 2020Kommentar: Lojal mittfältare som alltid sätter lagets bästa i första hand. Blev något av HBK:s hjälpgumma under säsongen där han ett tag vikarierade i alla mittfältsroller. Har blivit starkare fysiskt, men behöver höja kvaliteten i det egna passningsspelet för att på allvar utmana om en startplats i HBK.
Bild: KRISTER ANDERSSON

Oscar Petersson, 20

0
Poäng i HP:s bolljakten: 2Matcher: 3 avbytare.Kontrakt till: 2021Kommentar: Den förre MFF-talangen gick från 17 matcher (tio från start) 2018 till att komma allt längre ifrån startelvan och bara hoppa in tre gånger under 2019. Har två år kvar på kontraktet, men står vid något av ett vägskäl nu. Stanna och slåss för att få mer speltid, försöka bygga upp självförtroende och utvecklas genom en utlåning eller att börja om helt någon annanstans.
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Rasmus Wiedesheim-Paul, 20

0
Poäng i HP:s bolljakten: 64Matcher: 22 från start – 7 avbytare (19 mål – 1 assist)Kontrakt till: 2021.Kommentar: 19 mål, tvåa i Superettans skytteliga och U20-landslagsdebut under hösten. Vilket genombrott 2019 blev för HBK-anfallaren som är ett utmärkt exempel på hur mycket gott en utlåning kan ge. Förlängde sitt kontrakt i somras och det vore konstigt om det inte kommer någon konkret förfrågan i vinter, men 20-åringen skulle må bra av minst en säsong till i HBK där han kan bygga på sig mer muskler, erfarenhet och höja spelet där han alltjämt försvinner en del ur matcherna.
Bild: KRISTER ANDERSSON

Mikael Boman, 31

0
Poäng i HP:s bolljakten: 35Matcher: 14 från start – 1 avbytare (5 mål – 1 assist)Kontrakt till: 2021Kommentar: Kom "hem" till HBK i somras. Det tog ett tag att skaka av ringrosten efter bristen på speltid i Danmark, men under hösten såg vi mer och mer av den gamle Boman i anfallet. Viktig som en av ledarna i gruppen som även sätter standard på träning och gärna delar med sig till HBK: unga garde med sin erfarenhet.
Bild: KRISTER ANDERSSON

Sadat Karim, 28

0
Poäng i HP:s bolljakten: 53Matcher: 17 från start – 13 avbytare (6 mål – 3 assist)Kontrakt till: 2020.Kommentar: Det blev en konstig säsong för HBK-anfallaren som värvades från Landskrona i vintras. Startade säsongen som ensam anfallare, var den som stod för målen i cupen och avgjorde premiären. Men i serien gick det rejält troll i målgörandet länge och väl och Karim, även om han alltid jobbar hårt, har fallit ner bakom Boman och Wiedesheim-Paul i rangordningen. Så lär även vara fallet 2020 om alla tre är kvar.
Bild: JOACHIM ARONSSON

Isac Larsson, 18

0
Poäng i HP:s bolljakten: -Matcher: -Kontrakt till: 2020Kommentar: Den unge backen har varit skadedrabbad och var tillbaka i U21-laget först under hösten. Har kontrakt även nästa år och får ta nya tag då. Behöver inte stressa sett till ålder utan kan må bra av att få träna kontinuerligt och närma sig A-lagsspel via U21-matchning.
Bild: KRISTER ANDERSSON

Isac Harrysson, 18

0
Poäng i HP:s bolljakten: -Matcher: -Kontrakt till: 2020Kommentar: Skrev A-lagskontrakt hösten 2017, debuterade i Superettan 2018 när det blev fyra inhopp. I år har mittfältaren framför allt spelat med HBK:s U19-lag när A-truppen varit fulltalig. Är fortfarande ung, och har kontrakt ett år till, 2020 blir viktigt för att närma sig A-laget igen.
Bild: JOACHIM ARONSSON

Gabriel Wallentin, 18

0
Poäng i HP:s bolljakten: -Matcher: -Kontrakt till: 2020Kommentar: Skrev A-lagskontrakt i vintras, men den pojklandslagsmeriterade backen har en bit kvar innan han är redo för A-laget. I år har det mest blivit spel i U19-laget. Har kontrakt även nästa säsong.
Bild: KRISTER ANDERSSON

Alexander Johansson, 19

0
Poäng i HP:s bolljakten: -Matcher: 2 avbytare.Kontrakt till: 2021Kommentar: Inledde säsongen i U19-laget på grund av den hårda konkurrensen i A-truppen, men flyttades upp igen efter Gabriel Gudmundsson sålts till Groningen i somras. Har öst in mål i U21-laget under vår och höst och är ett framtidsnamn som bör få än fler chanser i Superettan nästa år.
Bild: KRISTER ANDERSSON

Johan Oremo, 33

0
Poäng i HP:s bolljakten: -Matcher: -Kontrakt till: 2019.Kommentar: En ny korsbandsskada och så var den säsongen borta. Johan Oremo har verkligen inte haft turen på sin sida under åren i HBK och frågan är om det blir någon fortsättning. Den rutinerade anfallarens kontrakt löper ut nu och HBK har snarlika anfallstyper i både Boman och Karim. Finns det utrymme för Oremo också?
Bild: Jari Välitalo

Oliver Hintsa, 18

0
Poäng i HP:s bolljakten: -Matcher: -Kontrakt till: 2021Kommentar: Fredrik Ljungbergs gudson fick A-lagskontrakt under sommaren och får ses som ett löfte på längre sikt. Har varvat spel i U19 med U21 under året och träningar med A-truppen. Kvick ytter/anfallare som blir intressant att följa utvecklingen för.
ANNONS