Så ska HBK få publik till den allsvensk premiären

Om drygt sex veckor, den 11 april, är det allsvensk fotbollspremiär mellan Halmstads BK och BK Häcken på Örjans vall. I den bästa av världar kan då 585 personer tillåtas plats på läktarna som ett led i Sef: s, Svensk elitfotbolls, öppningsplan i fem steg.
– Jättehärligt om det skulle bli så med lite inramning igen, säger HBK:s manager Magnus Haglund.

ANNONS
|

– Visst, knappt 600 personer är ju inte särskilt mycket, men från att det har varit ingen alls kommer det att märkas skillnad. Samtidigt gäller det ju att visa fortsatt respekt för den pågående coronapandemin, fortsätter han.

Det är Sef som nu kompletterar sin tidigare öppningsplan i fem faser med tre olika skyddsnivåer, där A är den högsta.

Då utgår man från 15 procent av arenans totala sittplatskapacitet, i Örjans valls fall 3 900, i stället för att resonera kring exempelvis en person per tio kvadratmeter.

– Syftet är att stegvis visa att vi kan förvalta det förtroende som ges oss. Vi börjar lågt och stegrar utifrån att smittläget i Sverige förbättras, och släpper in allt fler på läktarna eftersom, säger Sefs:s generalsekreterare Mats Enquist till hemsidan.

ANNONS

Därför är restriktionerna också fortsatt hårda. Minst två meter mellan sällskapen och max två i dessa sällskap med läktarsektionerna indelade i zoner. Dessutom stängda kiosker samt ingen ståplats eller några bortasupportrar och ett maxtak på 3 000 personer oavsett hur stora arenan är.

– Jag tycker att det är det allra viktigaste förslaget, att man inte utgår från ett fast antal utan från en procent av arenans kapacitet. För det viktigaste måste ändå vara att hålla avståndet, påpekar Haglund.

För i nästa steg, skyddsnivå B, som Sef hoppas kunna träda i kraft kring maj/juni, förutsatt att smittspridningen minskar med vaccineringen, handlar det om en ökning till 40 procent av arenans totala kapacitet, för Örjans valls del då 1 560 personer. Avståndet minskar till 1,5 meter och sällskapen till fyra personer. Men fortsatt är varken ståplats eller bortapublik tillåten.

– Vi kan med fog säga att våra rutiner fungerat på ett ansvarsfullt sätt under hela 2020, och att elitfotbollen inte innebär en särskild smittrisk. Det understryker också Fotbollsläkarna. Nu vill vi vara ett föredöme även när det gäller att välkomna publiken tillbaka till våra läktare, menar Enqvist.

I en sista fas, innan normalläge, föreslås sedan på skyddsnivå C att 75 procent av sittplatserna får användas, att åtta personer i samma sällskap kan sitta bredvid varandra, att kioskerna öppnas och att såväl ståplats som bortapublik tillåts.

ANNONS

Samtidigt poängterar Sef att man vid ökad smittspridning direkt skulle backa stegen och även kan förändra förutsättningarna från omgång till omgång.

– Jag tycker att det här är starka argument som borde Folkhälsomyndigheten och regeringen borde acceptera, säger Magnus.

– För det är en vettig progression, där det gäller att inte gapa efter för mycket för då finns risken att myndigheterna inte lyssnar.

ANNONS