Så mycket tjänade HBK:arna – gör enormt lönelyft inför Allsvenskan

En löneförhöjning på nästan 15 000 kronor i månaden. Halmstads BK:s kliv upp i Allsvenskan blev en rejäl vinst för spelarna när snittlönen ökade med 63 procent, från Superettans 23 800 kronor 2020 till 38 000 i år. Men jämfört med allsvenska snittlönen skiljer ändå ”ljusår”, 92 904 kronor.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

…Och det var för två år sedan, 2019...

– Så man får trolla bra med knäna för att kunna kompensera det, säger HBK-managern Magnus Haglund.

– Jag menar, det är ju egentligen efter det som man också ska lägga förväntningarna för det är det som vi har att kämpa mot. Vi är chanslösa i kampen om de allra bästa spelarna ur ett ekonomiskt perspektiv eftersom vi inte kan matcha lönerna med de större klubbarna. Men sedan är det ju också de spelarna som vi ska tävla mot på planen som helt enkelt håller en högre individuell kvalitet.

Det var i fjol som Svenska Fotbollförbundet kom med sin analys av de allsvenska klubbarnas ekonomi 2019 och då ska betonas att summan, 92 904 är exklusive sociala avgifter. Däremot finns eventuella sign on-pengar med i snittbeloppet som är beräknat på en trupp bestående av 24 spelare.

ANNONS

Om HBK med sina 23 800 kronor i snittlön tillhörde den övre halvan lönemässigt i Superettan är det inte många klubbar i Allsvenskan som kommer efter HBK 2021. Då finns heller inte någon form av bonussystem för oavgjort och seger, som skulle kunna uppväga glappet.

I stället måste klubben ta fram annat som uppväger de tunnare lönekuverten.

– Vi försöker locka med träningsmiljön som påvisar utveckling. Man blir helt enkelt bättre som spelare och lag här, vilket i sin tur kan innebära att man tar nästa kliv där Rasmus Wiedesheim-Paul och Gabriel Gudmundsson är exempel på det, förklarar Magnus.

– En stark akademiverksamhet är en annan del, att tolv spelare av truppens 23 kommer från de egna ungdomsleden visar att vi är på rätt väg genom att skapa bra förutsättningar att utvecklas i.

Halmstads BK i sig är också en stark anledning, anser Magnus.

– Ja, HBK är ett starkt varumärke, en klassisk allsvensk klubb som har vunnit fyra SM-guld vilket inte så många andra klubbar har.

– Och så själva staden då. Halmstad är väldigt attraktiv att bo i med sitt läge, somrarna, Tylösand och allt det utan att för den skull dö under vinterhalvåret.

Rutinerade namn kan locka spelare till HBK

Att spelare som Andreas ”Ante G” Johansson, Joel Allansson, Dusan Djuric, ”Crespo” Kamara, Simon Lundevall och Mikael Boman finns i klubben tror Haglund också spelar stor roll.

ANNONS

– Absolut! Den erfarenheten som finns här, trots att vi är nykomling, lockar till sig spelare och gör att många ser HBK som ett starkt alternativ.

Som naturligtvis också, utan att Magnus själv säger det, även innefattar ledarstaben där herrar Haglund, Torbjörn Arvidsson och det senaste tillskottet, Pelle Olsson tillför tonvis att allsvensk rutin.

Det är HBK:s styrelse som sätter de ekonomiska ramarna. Men när det kommer till förhandling är det Magnus som sköter dem.

Hur stor betydelse har då lönenivån i en förhandling?

– Den har alltid stor betydelse, men ändå inte allt för det är många olika parametrar som spelar in. De flesta spelarna sätter ju exempelvis förtroendet från tränaren och att få speltid högt på listan och sedan är det ju inte enbart spelaren själv utan även hans eventuella familj som ska trivas här.

HBK har skurit ned i tjänsterna utanför fotbollen

I förbundets analys slås också fast att spelarlönerna sjönk med 5,5 miljoner kronor jämfört med 2018 medan personalkostnaderna ökade med 86,9 miljoner kronor.

– Där har vi gått åt rakt motsatt håll genom att skära så mycket som möjligt i tjänsterna utanför själva fotbollen för att i stället lägga och få ut resurserna på fotbollsplanen och det som till slut genererar framgångarna både sportsligt och ekonomiskt, själva laget, påpekar HBK:s manager.

ANNONS

Men just när det gäller själva ledarstaben har den byggts på efterhand.

– Ja, i dag har man avlönade målvaktstränare, analytiker, scouter med mera. Så var det ju inte förr med så många roller.

– Men för vår del är det extra viktigt eftersom det är genom att träna hårdast och bäst som vi också kan tävla med de allra bästa som kanske har möjlighet att köpa in bättre spelare och ”råmaterial”.

Där lägger också Magnus till en annan viktig del i HBK:s träning..

– Att ha en väldigt bra sjukgymnast som Simon (Bakkioui), det har varit väl investerade pengar.

Haglund: ”Vi måste vara smartare än alla andra”

Ändå är Allsvenskan inte ens den bäst betalda ligan i Norden.

– Nej, jag är ganska övertygad om att danska Superligan har den högsta snittlönen medan Sverige och Norge nog ligger relativt lika, säger Magnus.

Du har tidigare sagt att en åttondeplats i Allsvenskan kostar 90 miljoner kronor?

– Ja, över tid är det så. Självklart kan man lyckas något enstaka år som Mjällby i fjol med sin femteplats. Men ska man hålla sig i mittenskiktet krävs på sikt en omsättning på 90 miljoner kronor.

Men en omsättning från ungefär 40 miljoner till 90 – är det möjligt i en stad av Halmstads storlek?

ANNONS

– Min gamla klubb Elfsborg gjorde ju det och Borås är inte så mycket större än Halmstad, anser Magnus.

– Men visst – det är en väldigt lång resa dit. De ökade tv-pengarna gör ju sitt till, men de pengarna tillfaller ju alla andra också. Så de intäktsdelar som vi måste bli bättre på och öka är dels publiken, dels sponsringen och stödet från näringslivet. Frågan är bara hur mycket det är möjligt att växa där.

– Och därför måste vi vara smartare än alla andra genom att maximera de delar som vi kan tävla med på lika villkor och bli bäst på.

LÄS MER:Skottskadat HBK åkte på en cupsmäll: ”Bara att ta lärdom”

LÄS MER:Livsvalet som 16-åring formade HBK:s nyförvärv

ANNONS