Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Alexander Ruud Tveter skriver på för HBK under överinseende av klubbchefen Fredrik Andersson.

Ruud Tveter skrev på för Halmstads BK

Nästan i samma minut som IFK Norrköping presenterade Eric Smith skrev Halmstads BK tvåårskontrakt med den norske anfallaren Alexander Ruud Tveter.

– För mig var det inget svårt val när Halmstad kom in i bilden. Jag hade några andra alternativ, framför allt i norska andraligan, men HBK kändes bäst, säger Alexander.

Som HP-sporten avslöjade för två veckor sedan var den 24-årige norrmannen huvudspåret i jakten på ännu en forward och efter förra veckans provträning stärktes båda parterna i sin övertygelse.

– Ja, jag hade hört mycket gott om Halmstad av bland annat Andreas Landgren som jag spelade ihop med i Fredrikstad. När jag tränade med laget i förra veckan fick jag sedan ett väldigt bra intryck och hoppas nu kunna utveckla mig ytterligare

– Så det ska bli kul och spännande att komma till en klubb som har som målsättning att vara ett topplag, medan jag tidigare mest varit med om bottenstrid, förklarar 188 centimeter Ruud Tveter.

HBK-tränaren Janne Jönsson håller med:

– Det känns väldigt bra att få in Alexander som en offensiv pjäs, en frisk fläkt som kan må bra av ett miljöombyte. Det var den offensiva sidan som vi fokuserade på och nu har vi liksom Fredrik Olsson fått in ännu en målskytt. Men de gör mål på olika sätt, är fotbollskloka och har andra spelkvaliteter.

– Alexander har en bra vänster och även om han med sin fysik passar bra på topp som avslutare och bollmottagare kan han även spela på en kant.

Den gångna säsongen gjorde Ruud Tveter tolv mål och tre assist och startade samtliga 30 matcher för Follo som ramlade ur Norges motsvarighet till Superettan.

Det var dit som han återvände 2013 efter två säsonger i Fredrikstad i förstadivisionen där det blev 44 matcher och fyra mål.

– Ena gången var jag ordinarie – nästa på bänken. Jag flög ut och in i laget och fick aldrig någon kontinuitet i mitt spel. Så därför återvände jag till Follo för att få mer speltid.

Alexander – som även hunnit med två U21-landskamper för Norge – har gjort totalt 44 mål under sina fyra säsonger i Follo varav 31 i Obos-ligan.

– Follo är ett spelande lag, men annars är det mycket mer fysisk fotboll, mer kamp, defensivt tänk och långa bollar i den norska andraligan jämfört med här, inflikar han.

Men ännu är det inte färdigvärvat. Truppen måste breddas ytterligare och Eric Smiths övergång till IFK Norrköping (se artikel bredvid) lämnar en vakans på mittfältet.

Därför tränar återigen Halmias tidigare lagkapten Sebastian Crona med laget den här veckan liksom Gais skadedrabbade mittfältare Linus Tornblad och Skeids 19-årige backtalang Ayoub Aleesami – för övrigt lillebror till IFK Göteborgs landslagsback Haitam.

– Sebastian är fortsatt intressant, även om vi också vill titta på några andra alternativ. Och vad gäller Aleesami och Tornblad vill vi se dem i vår miljö och naturligtvis skulle vi inte ta hit dem om det inte fanns något intresse, påpekar klubbchefen Fredrik ”Fidde” Andersson.
Janne Jönsson ser också lagbygget börja ta form.

– Vi ligger längre fram nu än jämfört med i fjol, anser han. Men målsättningen är naturligtvis att de brickor som nu saknas är klara till träningslägret, medger han och avser att HBK den 1 februari reser till Spanien och Sitges för bland annat träningsmatcher mot Hammarby och Gefle.