Snart kan publiken vara tillbaka på Örjans vall för nu öppnar Folkhälsomyndigheten för publik till den allsvenska premiären. Förutsatt att smittoläget inte förvärras igen.
Snart kan publiken vara tillbaka på Örjans vall för nu öppnar Folkhälsomyndigheten för publik till den allsvenska premiären. Förutsatt att smittoläget inte förvärras igen. Bild: Krister Andersson

Publik släpps in på HBK:s premiär: ”Otroligt positivt!”

Det blir publik på Örjans vall till Halmstads BK:s allsvenska premiär mot BK Häcken den 11 april, förutsatt att smittoläget inte förvärras igen.…Det glädjebeskedet kunde HP-sporten ge Magnus Haglund:…– Är det sant? Fantastiskt roligt att höra, säger en glatt förvånad HBK-manager mitt i ett möte.

ANNONS
|

Det var i samband med en intervju med idrottsministern Amanda Lind (MP) som hon för GP avslöjade att FHM, Folkhälsomyndigheten har gett grönt ljus för att börja släppa in publiken på idrottsarenorna igen.

– De (FHM) har föreslagit en trappa där man kan anpassa nivån på hur många som kan tas in i en publik, beroende på smittläget. Jag tror att alla ser framför sig att det kommer att bli en stegvis återöppning. Där föreslår Folkhälsomyndigheten att ett första steg ska kunna tas 11 april om smittläget inte försämras, säger Lind till GP.

Men det är alltså med brasklappen att smittoläget inte förvärras under de kommande 30 dagarna.

ANNONS

Och det kommer att ske stegvis, där förslaget ligger i linje med den trappa som Svensk elitfotboll presenterade för två veckor sedan, då den tidigare öppningsplanen i fem faser kompletterades med tre olika skyddsnivåer.

I den högsta säkerhetsnivån utgår man från 15 procent av arenans totala sittplatskapacitet, i Örjans valls fall 3 900 personer som skulle innebära 575 personer.

– Men det är ändå otroligt positivt eftersom nu är snöbollen äntligen i rullning, där vi sedan stegvis förhoppningsvis kan trappa upp antalet åskådare, inflikar Magnus.

I skyddsnivå B handlar det om 40 procent, för HBK:s del 1 560 personer, men alltjämt utan ståplats och bortasupportrar.

Dessa blir först tillåtna i skyddsnivå C när 75 procent av kapaciteten tillåts och även kioskerna då öppnas.

Men beslutet gäller naturligtvis inte enbart elitfotbollen.

– Publikfrågan gäller alla, inte bara elitidrotten. Det skulle betyda mycket, även för mindre idrotter, då möjligheten att även ta emot lite publik gör skillnad både ekonomiskt och för stämningen, påpekar Amanda Lind i intervjun med GP, men poängterar att det då kan regleras olika beroende på om det är sittande publik eller utomhus.

Samtidigt är det fortsatt tävlingsstopp för alla bredd- och ungdomsverksamheter sedan i mars, vilket kan ge dubbla signaler när regeringens ansvar har legat i publikfrågan medan FHM har dragit i handbromsen för träning och tävling.

ANNONS

– Det finns ingen koppling mellan de två regelverken. Folkhälsomyndigheten såg en viss smittspridning kopplad till träning och tävling. Därför skärptes restriktionerna nu när smittläget är svårare. Det gäller inte bara idrottsträning, man har gått brett ut med restriktioner gentemot hela samhället under den förmodade tredje vågen, säger idrottsministern till GP.

Men målsättningen är gemensam, att tillåta tävling med publik i alla åldrar, från och med april.

– Det har varit ett intensivt år för både kulturen och idrotten, för allt föreningsliv. Jag känner mycket med de verksamheter som har drabbats väldigt hårt av pandemin. Det har varit ett år av hårda restriktioner för kulturen och idrotten, men förhoppningsvis har vi ett ljusare år framför oss, säger hon.

Och Magnus Haglund ser fram det:

– Ja, det här blir en injektion för alla spelare och ledare och betyder enormt mycket för både stämningen, inramningen och inte minst – för klubbarnas ekonomi.

Snart kan publiken vara tillbaka på Örjans vall för nu öppnar Folkhälsomyndigheten för publik till den allsvenska premiären. Förutsatt att smittoläget inte förvärras igen.

ANNONS