Niklas Gudmundsson.
Niklas Gudmundsson. Bild: Bildbyrån

Profilerna om HBK:s planer för Örjans vall

Halmstads BK tillsammans med byggföretaget MTA vill bygga bostäder på Örjans vall och använda pengarna till en ny fotbollsarena intill Halmstad arena. Några av Halmstadfotbollens profiler har fått säga sitt om planerna.

ANNONS
|

Örjans valls vara eller inte vara har varit uppe för diskussion de senaste dagarna.

Flera av HBK:s profiler är positiva till de planer som presenterats, medan andra är mer tveksamma.

Niklas Gudmundsson, som spelade i Halmstads BK mellan 1988-1995, tycker att en ny arena på Sannarp är ett måste för ett allsvenskt lag.

– Jag är jättepositiv till det och har alltid varit, säger han och fortsätter:

– Visst innebär Örjans vall en nostalgi. Det är en fin arena där man kan äta våfflor och korv och titta på fotboll i en park. Men ska HBK kunna ha ett allsvenskt lag i framtiden är det avgörande att ha en arena som håller alla mått. Örjans vall är tyvärr för dålig.

ANNONS

Positiv till valet av Sannarp

Gudmundsson är också positiv till valet av Sannarp som ny plats för fotbollsarenan.

– Att binda ihop all idrott i Halmstad på Sannarpsområdet med friidrott, bad, ishockey, inomhushallar och fotboll skulle göra att man kunde hjälpas åt att bygga upp ett intresse för sporten i Halmstad igen. Idrotten har tappat lite fart i och med sämre resultat från bland annat handbollen och det måste man få tillbaka igen. I Halmstad hade det blivit ett unikt idrottskoncept, säger han och tillägger skämtsamt:

– Om jag dessutom får en bostad på Örjans vall så är jag helt med på det.

Lennart Ljung.
Lennart Ljung. Bild: Bildbyrån

Han får positivt medhåll från Lennart Ljung, målvakt i HBK mellan 1972-1981 och sedermera också målvaktstränare i klubben.

”Älskar Örjans vall”

– Jag har varit på Örjans vall från åtta-nio års ålder och nästan bott där, men jag har länge tyckt att Halmstad skulle bygga en ny fotbollsarena, säger han.

– För 20 år sedan var den här frågan aktuell men då var många emot att bygga nytt och det blev inget av det. Jag älskar Örjans vall men inser också att HBK behöver en riktig fotbollsanläggning med bra parkeringsmöjligheter och klubbrum. När kommunen byggde nya läktare för x antal miljoner byggde man inga lokaler för klubbarna att hålla till i vilket är helt obegripligt.

ANNONS
Sigge Johansson.
Sigge Johansson.

Två som är mer tveksamma till en ny fotbollsarena är Sigge Johansson, HBK-spelare mellan 1974-1984, och Björn Andersson, tidigare talangscout i Bayern München.

– Jag tror inte att varken politikerna eller de som styr HBK förstår vilken kulturskatt Örjans vall är. Örjans vall är Sveriges vackraste fotbollsarena och det är svårt att förstå att den skulle gå i graven. Kommunen borde lägga pengar på att modernisera den i stället, säger Johansson.

– Jag har full förståelse för de problem som finns med vägar till och från Örjans vall och parkeringsmöjligheterna. Men det är en unik arena och samsas HBK och Halmia och satsar på elitverksamheten med en konstgräsplan och två fullstora träningsplaner så tror jag att parkeringen går att lösa.

Björn Andersson.
Björn Andersson. Bild: Lennart Månsson

Glädjekalkyl från HBK

Björn Andersson ställer sig frågande till hur en ny arena ska gå ihop sig ekonomiskt.

– Det hade varit synd att skrota Örjans vall, arenan ligger så vackert, säger Andersson om HBK:s planer.

– Fråga är om det här kommer att gå ihop sig. Rent spontant skulle jag säga att det här är storhetsvansinne. HBK borde först etablera ett stabilt allsvenskt lag och då spelar det ingen roll var de spelar, därefter kan de ta nästa steg. Det finns ingen garanti inom fotbollen utan det är en enorm pengacirkus och skulle det här inte gå ihop sig så ska inte skattebetalarna stå för det. Att kommunen ska stötta detta är inte okej utan HBK borde först bli ekonomisk självgående. Det finns viktigare saker för en kommun att lägga pengarna på, säger han.

ANNONS

Även HBK:s förslag på en arena med plats för 8 000-12 000 åskådare tas emot med tveksamhet av Andersson.

– Publikmässigt är det glädjekalkyler som HBK kommer med. Hur ska de fylla en så stor arena med människor? Jag är mycket tveksam till en ny arena, säger han.

Läs mer: HBK vill ha en ny arena på Sannarp – och bostäder på Örjans vall

Läs mer: Så ställer sig IS Halmia till en ny fotbollsarena

Läs mer: Hotet mot HBK:s flyttplaner på Örjans vall

ANNONS