Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Phil Ofosu-Ayeh spelar för en framtid i HBK: ”En del tror kanske att jag är slut som spelare...”

Halmstads BK letar efter ytterbacksförstärkningar.
Mot IFK Göteborg kan provspelande Phil Ofosu-Ayeh visa att han kan vara den spelaren – efter ett 20 månader långt skadeuppehåll.
– En del kanske tror att jag är slut som spelare med min historik, men jag hade bara inte träffat rätt person som kunde hjälpa mig, säger 29-åringen.

En del höjde på ögonbrynen när ett okänt ansikte plötsligt dök upp på bilder från förra veckans HBK-träningar.

Phil Ofosu-Ayeh har också fortsatt hållit en låg profil utåt under sitt provspel, men inför fredagens träningsmatch mot IFK Göteborg berättar 29-åringen med meriter från spel i både Tyskland och England om en brokig karriär med många skador som lett till att han nu spelar för ett kontrakt och en framtid i Halmstad.

– Jag har varit skadad länge och fick möjligheten att komma hit. Jag tyckte det var en bra möjlighet för mig eftersom det är högsta divisionen i Sverige, säger Phil Ofosu-Ayeh.

Kontakten har skett via HBK:s mittback Joseph Baffo som var lagkamrat med Phil i tyska Eintracht Braunschweig under två säsonger.

– Vi är väldigt nära. Vi spelade ihop innan jag flyttade till England, men vi fortsatte hålla kontakten. Nu bor jag med honom i hans lägenhet. Det är alltid trevligt att träffa honom och spela ihop.

– Samtidigt är jag väldigt glad och tacksam att klubben gett mig den här chansen att träna och spela. I Tyskland och Schweiz får man bara spela om man är professionell. För spelare utan kontrakt är det svårt att ens få träna eftersom gymmen är stängda. Det här känns också som en väldigt bra klubb. Det känns som en liten familj och lagkamraterna är bra. Det här är en bra plats att spela på för mig efter så lång tid borta.

Diger skadelista: ”Jobbig skada”

Phil Ofosu-Ayeh har spelat drygt 70 matcher i 2.Bundesliga, över 100 matcher i 3.Bundesliga och har tillhört Premier League-klubben Wolverhampton mellan 2017 och augusti i fjol då kontraktet sades upp utan att högerbacken, som även har gjort en landskamp för Ghana, gjort några framträdanden utöver fem U23-matcher.

Men han har också en diger skadelista i bagaget.

Den senaste skadan, en hälskada, höll honom borta i 20 månader.

– Ja, det är sant. Jag har varit skadad en lång tid. Tyvärr var det en jobbig skada som visade sig inte vara så allvarlig, men jag hade otur med läkarna. När jag åkte till en ny läkare i Schweiz tog det nämligen bara en månad så var jag okej. Hade jag träffat honom tidigare så kanske jag hade varit tillbaka efter tre eller fem månader i stället för 20, suckar Phil som är medveten om hur hans historik ser ut.

– När folk ser att jag var borta i 20 månader tänker de kanske att jag är slut som spelare, men det vara bara en oturlig skada som ingen kunde hjälpa mig med innan jag träffade rätt person.

– Men nu är jag frisk och har tränat i två veckor här utan några problem alls. Jag känner mig bra.

Mot Falkenberg i lördags blev det ett inhopp på 45 minuter.

– Äntligen fick jag spela på en fotbollsplan igen. Planen var inte den bästa och det var riktigt kallt, men jag är så glad att kunna spela igen att jag skulle kunna spela på snö, skrattar Phil.

”Ska försöka övertyga tränaren”

Mot IFK Göteborg får han en ny chans att visa att han kan fylla luckan som just nu finns när Viktor Ljung inte är tillgänglig.

– Jag ska bara försöka övertyga tränaren om att jag kan spela en roll, säger han ödmjukt.

Hur skulle du beskriva dig som spelare?

– Jag gillar att gå framåt och slå inlägg och utmana en mot en på sista tredjedelen. Men jag följer det system som tränaren vill.

Vad tror du om chanserna att du blir kvar här?

– Det är inte jag som bestämmer det. Jag gör mitt jobb så får vi se. Vi kommer säkert prata efter matchen. Annars åker jag hem till Schweiz där min fru och son väntar.

FAKTA Phil Ofosu-Ayeh

Ålder: 29 år.

Nationalitet: Ghana men är född i Moers, Tyskland.

Position: Högerback.

Klubbar: SV Wilhelmshaven (2009–2011), Rot-Weiss Erfurt (2011–2013), MSV Duisburg (2013–2014), VfR Aalen (2014–2015), Eintracht Braunschweig (2015–2017), Wolverhamton Wanderers (2017–2020), Hansa Rostock (2018–2019, lån), Würzburger Kickers (2019, lån).

LÄS MER: HBK tvingas träna inomhus – Haglund missnöjd: ”Allvarligt”

LÄS MER: HBK vill ha en ny arena på Sannarp – och bostäder på Örjans vall

LÄS MER: Ingen kan vara förvånad att arenafrågan får nytt liv

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!