Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Pekalski klar för Oxford

Ivo Pekalski är näste man i HBK att lämna för spel i England. Mittfältaren skrev under tisdagen på för två år med League One-klubben Oxford United och återförenas med tidigare HBK-tränaren Josep Clotet Ruiz, som är chefstränare i klubben.

– Från första dagen som jag satte min fot på Örjans vall har jag känt mig uppskattad och mått väldigt bra. Jag tar med mig kvalmatcherna mot Helsingborg som fantastiska minnen. Lagets kollektiva resa och min egen förra säsongen var häftig – en känsloladdad resa, säger Pekalski till HBK:s hemsida. 

– Jag är glad för hans skull. Jag tycker att Ivo är värd den chansen. Och för oss satt Ivo på utgående kontrakt, samtidigt som vi har en del yngre förmågor som vi vill släppa fram. Det var ett passande läge, säger HBK:s ordförande Tony Karlsson. 

Halmstads BK:s innermittfältare Ivo Pekalski, 26, gjorde i lördags sin sista match i HBK-tröjan för den här gången i 6-1-segern mot Jönköpings Södra på Örjans vall. Han kritade under tisdagen på ett tvåårskontrakt med engelska League One-klubben Oxford United.

Det ger som HP, tidigare erfarit, bollklubben drygt en miljon kronor för mittfältaren. 

– Vi fick ut det vi ville och lite till av honom med tanke på att han kom med en skadehistorik. Vi visste inte ens om han skulle spela något. Jag är glad för att han fick avsluta sin sejour i Halmstad genom att, i mitt tycke, vara en av våra bästa spelare mot Jönköping, samtidigt som han var medveten om att han skulle lämna. Han har varit viktig för oss både på planen och även i omklädningsrummet, säger Karlsson. 

För det blev bara drygt ett och ett halvt år för Pekalski i HBK-tröjan. Han anlände i mars 2016 i hopp om att få fart på karriären igen efter återkommande skador i både Malmö FF och BK Häcken. Han lyckades båda hålla sig skadefri och var med och förde upp HBK till Allsvenskan.

Däremot lämnar han nu ett HBK, som tappert kämpar för nytt kontrakt i Allsvenskan och i dagsläget placerar sig på nedflyttningsplats. 

– Jag gjorde en avvägning med alla inblandade parter. Det finns alltid en risk att vi får någon spelare skadad på innermittfältet, vilket gör att vi är tunnare nu. Det påverkade dock också att han hade utgående kontrakt och att vi fick en slant för honom. Han har spelat med ganska låg lön under lång tid, så det var speciella turer kring honom, säger Karlsson.

Halmstad fick dock i fredags in en ersättare på innermittfältet - Pontus Silfwer - från norska andraligan som breddar truppen på mittfältet. 

– Vi hade det i baktanken, när vi hämtade in Silfwer, då vi visste att det fanns risk eller chans att både Sead och Ivo kan lämna, säger Karlsson. 

– Jag känner mig inte orolig. Det är tråkigt att tappa en fantastisk spelare och fantastisk människa. Jag önskar honom all lycka, men vi är samtidigt nöjda med det vi har, säger HBK-tränaren Igor Krulj. 

Pekalski återförenas sålunda med tidigare HBK- och assisterande tränaren i Malmö FF - Josep Clotet Ruiz - som är huvudtränare i Oxford och tidigare basade över Pekalski i MFF.

– Det var ”Pep” som visade intresse. Jag hade honom i Malmö och han lärde mig mycket under det året. Han är en grym tränare och jag kan relatera till hans sätt att spela fotboll, berättar Pekalski för HBK:s hemsida. 

Pekalski gjorde totalt 31 matcher för HBK, varav 15 i år i Allsvenskan. 

Fler lokala sportnyheter hittar du här