Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Nytt nyförvärv kan få göra debut

Pontus Silfwer ska få fart på karriären i Halmstads BK. Han spelar, efter fem år i olika andraligor, för första gången i Allsvenskan och kan under lördagen få göra allsvensk debut för HBK mot Sirius på Örjans vall.

– Det är superroligt. Jag har i många år strävat efter att spela i Allsvenskan. Jag har varit lite kaxig och sagt att jag är bättre än många mittfältare i serien, så nu får jag bevisa det för mig själv, säger 25-årige innermittfältaren. 

Silfwer har under hela sin karriär spelat i skymundan, i mindre föreningar, i lägre serier på svensk fotbolls bakgård. Han gjorde två år med både Sundsvall och Frej i Superettan innan det bar vidare till norska andraligan och Mjöndalen.

– Jag hade varit i Frej i två år, när Mjöndalen kom in i bilden. Jag fick en uppfattning om att de ville gå från rakt spel till att spela med mer bollinnehav, där jag skulle vara en viktig del i det. Så blev det dock inte. Jag och tränaren tänkte väldigt olika, så det blev en bra lösning att komma hit.

För i Halmstad är Silfwer tänkt som en spelande innermittfältare. Han ska främst konkurrera om de sittande mittfältsrollerna med Aboubakar Keita och Marcus Mathisen. 

– Jag har alla förutsättningar att få speltid. Det är helt upp till mig. Jag har stor tro på mig själv att jag ska leverera i Allsvenskan, men samtidigt är jag ödmjuk. Vi har två duktiga spelare på samma position i laget som Keita och Mathisen, men jag hoppas ändå på att ta en startplats, säger han och fortsätter:

– Om jag kommer upp till den nivån, som jag vet att jag har i mig, så tror jag att jag kommer att få spela, men om jag inte når upp till 100 procent, så är det svårt att slå ut dem. Det var längesedan jag hade en sådan konkurrenssituation, men det kommer utveckla mig.

Men Silfwer är som bekant inte ensam om att vara ett nytt tillskott i bollklubben. Isländske 20-åringen Tryggvi Hrafn Haraldsson anlände i torsdags och gjorde under fredagen sitt första träningspass med bollklubben. 

– Jag måste säga att det gick väldigt snabbt. Jag hörde om HBK:s intresse för två dagar sedan, så det gick snabbt, men det är roligt, säger han och fortsätter:

– Det känns också skönt att ha en till islänning i laget, så att man även kan prata lite med honom. 

Nu vill han, i likhet med flera andra islänningar genom historien, ta nästa steg i karriären i Allsvenskan. 

– Jag ser fram emot att spela här. Jag kände redan under första träningen att det var lite annorlunda med högre tempo. Jag tycker dock att det är bra, då jag är redo för att ta det steget i min karriär, säger han.

Haraldsson ska ersätta Sead Haksabanovic som offensiv innermittfältare bakom Johan Oremo.

– Vi spelade med två forwards i min förra klubb, där jag var en av dem, så jag känner till positionen. Jag tycker att jag är snabb med bollen och har bra spelförståelse.

– Tryggvi vill få bollen lite mer i fart och är mer rörlig i sitt spel, medan Sead är väldigt exceptionell när han får bollen både stillastående och i löpning. Tryggvi är en bra spelare som är snabb med bollen och vill hota mot mål, säger HBK-tränaren Igor Krulj. 

Men med endast en träning i kroppen med laget, så är chansen troligen inte särskilt stor för Haraldsson att få speltid mot Sirius. Då är chansen i stället större för Silfwer. 

– Jag tycker att det går bättre och bättre med nya lagkamrater, nytt underlag, nya skor och sådär. Jag känner mig redo för att testa om jag håller på den här nivån. Det är upp till bevis, säger han. 

Han vill visa supportrarna att han är att räkna med i framtiden. 

– Jag tror inte att det är någon förutom mig själv eller tränaren som förväntar sig så mycket av mig. Jag har dock höga krav på mig själv och jag hoppas även att andra ska ha det snart också. Det ska jag visa. 

Fler lokala sportnyheter hittar du här