HBK:s spelare jublar sedan Alexander Ruud Tveter (nummer 9) gjort 1–0 på Assyriska.

Nytt frisparksmål när HBK tog fjärde raka

Drömträffen mot Gais var ingen engångsföreteelse. Alexander Ruud Tveters vänsterfot är glödhet. Med ett nytt frisparksmål banade Tveter väg för HBK:s fjärde raka seger.

|

Superettan

Assyriska FF 0

Halmstads BK 2

Serieledning, fjärde raka segern och inget insläppt mål på nio halvlekar – livet leker för Halmstads BK just nu.

Visade vägen till segern mot Assyriska gjorde anfallaren Alexander Ruud Tveter, nyförvärvet som mer och mer framstår som ett jättekap.

Och vilken vänsterfot han har sen, gutten från Norge.

Det var med den som han fräste in en drömfrispark mot Gais senast och det var med den som han satte 1–0 på Assyriska i den 28:e minuten. Återigen på frispark, men den här gången från betydligt närmare håll.

Som om det vore den enklaste sak i världen skruvade han bollen över muren och in i Robin Malmkvists vänstra hörn.

– Jag hade en god känsla efter förra matchen så det var "dejlig" och se den gå in. Det var inte så mycket kraft i skottet, men det var bra placerat, kommenterar Ruud Tveter som på två frisparkslägen gjort mål på båda.

– Det här läget skiljde ju sig rätt mycket från förra frisparken. Då var det från långt håll och från andra kanten, men det är bra att kunna skjuta både från distans och från nära håll, säger 25-åringen.

Att det inte bara var en vass forward utan också en frisparksspecialist, fanns i bakhuvudet på tränare Janne Jönsson när han värvade Tveter från Follo.

– Ja, jag visste att han har en bra vänsterfot. Sen är han lite blyg så jag har fått ropa fram honom. Men nu går han nog fram med lite lättare steg, tror Jönsson.

Målet kom som en kalldusch för hemmalaget som under de första 20 minuterna hade ett bastant grepp om matchen.

Men efter 1–0-målet tog HBK över taktpinnen, kunde vila med bollen, och kontrollerade resten av halvleken.

När hemmalaget jagade reducering i andra fick HBK visa prov på sitt giftiga omställningsspel. Simon Silverholt, nyss inbytt, borde också punkterat matchen i den 72:a minuten men i stället för avsluta sitt friläge med högerfoten ville Silverholt prompt skjuta med vänstern och blev då av med bollen.

2–0 skulle dock komma fem minuter senare. Sead Haksasbanovic slog ett inlägg menat för Fredrik Liverstam men mittbacken nådde inte fram med pannan vilket ställde Malmkvist som fick se inlägget gå rakt i mål.

– Vi möter ett starkt hemmalag och håller nollan så det är jag nöjd med. Vi är inte briljanta och det vet vi om. Men jag tycker att vi tar steg framåt och det är en ödmjukhet och ett hårt arbete som ligger till grund, tyckte tränar Jönsson.

Assyriska orkade inte med någon större slutforcering utan inkasserade sin fjärde raka förlust. Tränare Tor-Arne Fredheim hade lätt att hålla sig för skratt.

– Jag aldrig varit med om att ett lag har tre avslut, varav två på mål, och vinner med 2–0. Det är oerhört tungt, säger Fredheim

Fotboll: Superettan

0–1 (28) Alexander Ruud Tveter, 0–2 (77) Sead Haksabanovic.

Varningar, Assyriska: Mamadou Wague, Fredrik Holster.

Lagen

HBK (3–5–2): Stojan Lukic – Marcus Johansson (Alexander Berntsson, 89), Fredrik Liverstam, Mohammed Ali Khan – Adnan Kojic (Alexander Henningsson, 75), Antonio Rojas, Junes Barny, Sead Haksabanovic, Andreas Bengtsson – Alexander Ruud Tveter, Fredrik Olsson (Simon Silverholt, 70).

Ej inbytta: Malkolm Nilsson (mv), Kristoffer Fagercrantz, Rebin Assad, Gabriel Gudmundsson.

Assyriska (4–2–3–1): Robin Malmkvist - David Durmaz, Mamadou Wagne, Linus Malmborg, Simon Strand - Fredrik Holster, Rani Haddad (Kenny Pavey, 62) - Gustav Jarl (Alessandro Pereira, 70), Mattias Genc, Daniel Sliper - Ken Fagerberg (Tim Söderberg, 46).

HP:s poängliga

3 p. Sead Haksabanovic

Säsongens bästa insats av HBK:s påläggskalv. Ständigt spelbar, svepande crosspassningar, en tunnel, och hela tiden ett hot när yta gavs. Fixade frisparken som ledde fram till 1–0 och gjorde själv 2–0, om än lite turligt.

2 p. Alexander Ruud Tveter

HBK får söka fler farliga frisparkslägen för Tveters vänsterfot är livsfarlig. Frisparksmål två matcher i rad, på två försök, för norrmannen som hade det tufft i luften mot Malmborg/Wague men bättre längs marken.

1 p. Stojan Lukic

Fjärde raka hållna nollan för 36-åringen som inte visar några tecken på stagnation. Dubbla klassräddningar och säkerheten själv matchen igenom.