Nyförvärvets succé i HBK: ”En jättefördel”

Han har redan gjort flest assist under en säsong i HBK sedan 2012 – och visat att han kan spela fram både med vänstern, högern och huvudet. Nyförvärvet Samuel Kroon har fått en succéartad start i HBK-tröjan.
– Det är en jättefördel och det är därför jag har jobbat på det, säger yttermittfältaren.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Samuel Kroon blev HBK:s första nyförvärv inför den här säsongen när han hämtades från Superettan-nykomlingen Umeå FC i vintras.

Och hittills har debutsäsongen i HBK varit en succé.

Kroon har gjort fyra mål och sju assist på 17 matcher. Därmed är han den som har gjort flest assist i seriespel för HBK sedan Kristinn Steindorsson och Ryan Miller gjorde åtta assist 2012 och tangerar Sead Haksabanovic och Alexander Ruud Tveters facit från 2016.

Med skillnaden att i de fyra fallen rörde det sig om en hel säsong.

– Det är så klart skönt att kunna leverera direkt. Jag tycker själv att jag gör ett väldigt hårt jobb för laget både i eget straffområde och i motståndarnas. Jag får mycket hjälp av lagkamraterna, men det är kul att kunna bidra med poäng som jag blev hitvärvad för, säger Samuel Kroon.

ANNONS

Haglund om Kroon: ”Gör absolut max”

Framför allt imponerar bredden i framspelningarna. I segern mot AFC Eskilstuna senast var det en nickpass till Rasmus Wiedesheim-Pauls 1–0-mål. Utöver det har vänsterfotade Kroon assisterat två gånger via inlägg med högerfoten, en gång via inlägg med vänsterfoten, en nickskarv på hörna, en djupledsboll och en kortpass.

– Han har gjort det fantastiskt. Han var välscoutad och vi hade ganska höga förväntningar när han kom, men han har infriat dem och kanske lite till. Elva poäng på en kantspelare på 17 omgångar är strålande. Dessutom bidrar han med hårt jobb på hela planen, säger HBK:s manager Magnus Haglund som strör lovord om Kroon.

– Han är extremt ambitiös i hela sitt sätt att leva och träna. Han gör absolut max av förutsättningarna han har hela tiden och det har betalat sig.

Kroon har delat med sig om Umeå

Samuel Kroon berättar att det var framför allt under året i Umeå i division 1 i fjol som han breddade sitt register.

– Jag började jobba med flera delar i spelet som huvudspelet och extra mycket med högerfoten, framför allt i inläggsfasen för jag kommer runt väldigt mycket på högerkanten med min högerfot och då är det viktigt att jag har kvalitet där, säger mittfältaren.

Hur stor fördel är det för dig när motståndarna inte vet om du ska gå till höger eller vänster?

ANNONS

– En jättefördel skulle jag säga och det är just därför jag har jobbat på det.

Samtidigt har han finslipat rörelserna som föregår inläggen, en crossfint när det blir inlägg med vänsterfoten, en överstegsfint när han går åt höger.

– Jag känner att många ibland försöker lära sig för mycket i stället för att lära sig få effektiva grejer och göra dem med perfektion. Det har jag försökt jobba med och analysera. Samtidigt måste man kunna behärska allt.

Kanske kan det bli nya framspelningar när Samuel Kroons tidigare klubb Umeå kommer på besök.

– Jag har försökt dela med mig av allt jag vet så vi kan vinna, säger Kroon.

LÄS MER:Två backar saknas – en tillbaka när HBK möter Umeå

LÄS MER:Allsvenskt bud i fjol – nu förlänger HBK:s nyckelspelare

ANNONS