Nye HBK-mittfältarens starka start är inte småpotatis

Potatisdieten har haft effekt för Amir Al-Ammari, 23. I Halmstads BK visar poängspelaren upp en annan sida av sig själv.
– I de första fyra matcherna kanske jag har vunnit fler dueller än vad jag någonsin har gjort, säger han.

ANNONS
LocationSöndrums IP||

Amir Al-Ammari var en av Superettans bästa poängspelare i fjol med nio mål och sju målgivande passningar i Jönköpings Södras tröja.

I Halmstads BK är han hittills poänglös i Allsvenskan – men har i stället utmärkt sig som en skicklig, mer defensivt inriktad innermittfältare ihop med Joel Allansson.

– Jag njuter av att spela i Allsvenskan. Det är något jag har haft som mål väldigt länge, säger han.

– Jag har kommit in i rollen väldigt bra och är i en roll där jag vinner mycket boll och gnuggar på. Det är otroligt skönt att ha Joel bredvid sig också. Det är inte många motståndare som har hittat passningar mellan oss och vi har fått stopp på många anfall.

ANNONS

LÄS MER:Potatis till frukost – HBK:s ”krav” på nyförvärvet

HP berättade tidigt i våras om hur HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui hade satt den från början 70 kilo lätte Amir Al-Ammari på diet för att han skulle bli tyngre och starkare.

Kokt potatis till frukost och sex måltider per dag kombinerat med extra styrketräning flera dagar i veckan var receptet.

”Starkare och snabbare”

Hittills har Al-Ammari gått upp fyra kilo – och har märkt skillnaden under den allsvenska starten.

– Det tycker jag absolut. Jag vinner mycket fler dueller på planen och känner mig starkare och snabbare. Så den Amir man får se på planen nu är något jag ska tacka Simon och ledarstaben för, säger han och fortsätter:

– Det här är något jag har jobbat på väldigt länge och fått höra att ”du kanske inte håller i Allsvenskan på grund av fysiken”. Men i de första fyra matcherna kanske jag har vunnit fler dueller än vad jag någonsin har gjort. Och det har varit både nickdueller och defensiva dueller så det känns väldigt bra.

Har din defensiva utveckling skett på bekostnad av din offensiva roll?

– Nej, men det tycker jag inte. Förra året spelade vi med tre mittfältare och jag hade en lite friare roll på mitten och kunde fylla på i boxen. Nu är vi bara två, så man tänker mer på balansen och jag har ett lite djupare utgångsläge. Så poängen är ingenting jag tänker på utan det viktigaste är att laget går bra och att jag gör min roll fullt ut för laget.

ANNONS

Amir Al-Ammari pangade in ett drömmål mot Malmö FF i Svenska cupen och var nära att få ett målpass senast mot IFK Göteborg (1–1) med en vass frispark som Mikael Boman nickade i ribban och över.

Kanske slår han till mot Örebro på lördagen i stället?

LÄS MER:Veteranen är Haglunds senaste skadebekymmer

LÄS MER:HBK-match flyttas – från helg till vardag

LÄS MER:HBK-profilerna tar fajten mot hat och mobbning

LÄS MER:Direktrapportering: HBK jagar tre poäng borta mot Örebro

Fakta: Inför matchen

Örebro–HBK

Behrn arena, lördag kl 17.30

Laget

Preliminär startelva: Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Thomas Boakye, Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Emil Tot Wikström – Mikael Boman, Marcus Antonsson.

Omgångens matcher

Lördag: Hammarby–Sirius, IFK Göteborg–Häcken, Elfsborg–Kalmar FF.

Söndag: Degerfors–Djurgården, Mjällby–Östersund, Malmö FF–Varbergs Bois.

Måndag: IFK Norrköping–AIK.

Följ matchen

HP direktrapporterar från Örebro–HBK på lördagen med start klockan 17.15. Följ matchen på hallandsposten.se.

ANNONS