Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvartetten från Skövde AIk som förstärker HBK i allsvenska comebacken. Från vänster: Viktor Granath, Villiam Granat, Gabriel Wallentin och Gustav Friberg. Bild: Jari Välitalo
Kvartetten från Skövde AIk som förstärker HBK i allsvenska comebacken. Från vänster: Viktor Granath, Villiam Granat, Gabriel Wallentin och Gustav Friberg. Bild: Jari Välitalo

Nya HBK-kvartetten blev heltidsproffs: ”Kom som en liten chock”

Elektriker, sotare, resurslärare och maskinreparatör.
Det var vad Skövdekvartetten Viktor Granath, Villiam Granath, Gabriel Wallentin och Gustav Friberg jobbade med innan flytten till Halmstads BK, där alla nu är heltidsproffs.
– Det var en omställning. I början kom det nästan som en liten chock, säger Viktor Granath.

Skövde AIK var den stora överraskningen i Superettan förra säsongen och slutade femma efter att ett tag ha toppat tabellen.

Flera spelare fick såklart ögonen på sig och HBK var snabbt framme och snodde åt sig trion Villiam Granath, Wallentin och långkastare Friberg. Skyttekungen Granath hämtades från Västerås efter att han lämnat Skövde sedan klubben säkrat avancemang från ettan 2021.

Viktor, som vann skytteligan i Superettan på 24 mål förra året, arbetade tidigare tio år som elektriker i Skövde

– Jag gjorde hela den här lärlingsperioden och blev behörig elektriker. Sedan har jag även varit svagströmselektriker. Jag ser ju att Bravida kommer in och jobbar här på Örjans vall ibland och det var exakt det jag gjorde med brandlarm, passager och inbrott, säger Viktor Granath.

Slitsamt jobb som sotare

Villiam valde ett annat yrkesspår. Hans pappa var sotare i Mariestad och Granath hamnade så småningom på samma arbetsplats.

– Jag hade lite andra arbeten tidigare, men de två sista åren var jag sotare. Jag jobbade 50 procent och var ledig torsdag och fredag, men det funkade bra. Det var ganska slitsamt och kanske inte passade fotbollen jättebra, men det var kul, tycker Villiam.

Hade du någon nytta av jobbet i fotbollen?

– Nej, jag vet faktiskt inte! Jag fick kanske lite benmuskler av att klättra på alla stegar, men annars...nej, det tror jag inte, ler han.

Gabriel Wallentin lånades ut till Skövde från HBK och arbetade på lager under första säsongen innan han i fjol bytte till resurslärare i en tredjeklass på en skola. Där jobbade han fem timmar om dagen.

Gustav Friberg är den yngste av nykomlingarna och jobbade 80 procent som maskinreparatör på Volvo.

– Jag började klockan sju på morgonen och var sedan på jobbet fram till två-tiden – därefter började träningen halv fyra. Så det var fullspäckade dagar och jag trivdes med det. Men bara den tiden jag har varit här i HBK mår jag bättre av. Jag känner mig piggare och det är roligare på alla sätt, tycker Gustav och fortsätter:

– Jag hade jättebra kollegor på Volvo och vi blev som ett litet kompisgäng så det var positivt att man kunde koppla bort lite och göra annat, men jag har hellre 100 procent fokus på fotbollen än att åka och jobba även om jag trivdes bra med det också.

Utvecklats i HBK

HBK är i ett litet annat ekonomiskt läge än Skövde AIK och har heltidsanställda spelare – något som är nytt för några av killarna med rötterna i småorter som Timmersdala och Stöpen i Västergötland. Men hårt arbete med mindre resurser kan också löna sig.

– Det fungerar, ju, det såg vi förra året med hela laget som jobbade. Men det är väl inte optimalt för en elitfotbollsspelare att arbeta samtidigt utan det är bättre att lägga allt krut på det man vill göra, tycker Wallentin.

Villiam Granat nickar instämmande:

– Det är stor skillnad. Nu kan man ha mer fokus på sin kropp och få till de extra bitarna som man kanske inte hade tid med förut. Väldigt nyttigt. Jag känner redan nu hur mycket jag har utvecklats på den tiden jag har varit här.

Villiam var den som värvades först av HBK och någon månad senare anslöt även Viktor.

– Det är otroligt häftigt att jag och lillebrorsan spelar tillsammans i ett allsvenskt lag. Det gör det enklare att han är här – inte minst för morsan och farsan som slipper att titta på tre i-pads. Nu blir det bara två, ja, eller en på påskafton när vi möter Degerfors där min andra lillebror (Gustav Granath) spelar, skrattar Viktor.

”Lönar sig att jobba hårt”

I början var det Wallentin som tog hand om sina Skövdekompisar i HBK – ställde upp och skjutsade när de inte hade bil och bidrog med en del praktiska saker.

Vad kan ni ta med er från Skövde?

– Att det lönar sig att jobba hårt. Vi var 22 spelare i fjol som jobbade jäkligt hårt. Vi var inte de bästa fotbollsspelarna, men vi gjorde det vi skulle.

Kvartetten fann sig snabbt tillrätta i sin nya omgivning i HBK och har nu siktet inställt på den allsvenska säsongen.

– Vi har goda chanser. Vi har många bra spelare och jag tror på den idén som Magnus (Haglund) och Pelle (Olsson) har ritat upp. Jag tror att det kan gå bra så länge vi följer det som de skissat upp, funderar Wallentin.

– Vi är ett extremt hårt arbetande lag och vi är svåra att möta. Vi kommer göra allt för att klara kontraktet och det tror jag att vi kommer att lösa, slutar Viktor.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!