Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nya i HBK-tröjan. Låneaktuella mittfältaren Aboubakar Keita (till vänster) och backen Mads Roerslev Rasmussen från FC Köpenhamn debuterade för HBK i träningsmatchen mot Ängelholm.

Nya FCK-spelare på gång till HBK

Den ene startade mot Ludgorets och tog FC Köpenhamn vidare i Europa League. Den andre tillhör den danska storklubbens största talanger. Nu talar mycket för att den 19-årige ivorianske mittfältaren Aboubakar Keita och den 17-årige danske ytterbacken Mads Roerslev Rasmussen blir Halmstads BK:s efterlängtade förstärkningar.

Båda startade också måndagens träningsmatch när en HBK-kombination besegrade Ängelholms FF med 3–1 (2–0) efter mål av Gabriel Gudmundsson, Fredrik Olsson och Alexander Berntsson.

– Två visserligen unga spelare, men fostrade i en storklubbs miljö vilket innebär att de är väldigt mogna och spännande för sin ålder, säger HBK-tränaren Janne Jönsson som själv var på upptaktsträffen i Uppsala och således överlät coachandet till Andreas Jankevics.

Efter Marcus Mathisens magiska höst och Jönssons vänskap och goda kontakter med FCK-tränaren Ståle Solbakken har den 184 centimeter långe Keita länge funnits på HBK-ledningens radar. Men på grund av att han befunnit sig på gränsen till A-laget har ett FCK, med skadeproblem, inte velat släppa honom.

– Olika omständigheter som vi inte har kunnat råda över har gjort att det har dragit ut på tiden. Bland annat har ju FCK velat använda Keita i Europa League, vilket visar på hans kapacitet och potential, påpekar Janne.

Det är också Keita som HBK är längst framme med och som är mest etablerad.

– Det finns ett ömsesidigt intresse, ja, bekräftar Jönsson som beskriver ivorianen som ”en stark bollvinnare och fysisk spelare som samtidigt är en skicklig passningsspelare”.

Keita själv bekräftar intresset:

– Det är en bra klubb, jag gillar laget och jag behöver spela ligamatcher, säger han, huttrande efter slutsignalen i hällregnet och blåsten på Halmstad arena.

Keita spelade innermittfältare och slog en fin djupledspassning som ledde till Gudmundssons 1–0-mål. Han var snabb trots sin längd och gjorde en del brytningar, men blev också vid flera tillfällen ifråntagen bollen påfallande enkelt.

Mads Roerslev Rasmussen gjorde ett större avtryck på högerbacken. Svårpasserad, kvick och ettrig gick han gärna även på offensiven och slog det hårda, låga inlägg som ledde till Fredrik Olssons 2–0.

I hans fall är HBK dock ännu inte lika långt framme.

– Men jag har sett honom ett antal matcher och det är en klok ytterback som gärna deltar i offensiven. Så där finns också stor potential och vi ska sätta oss ner på tisdag för en diskussion, förklarar Janne.

Den 17-årige dansken söker också efter speltid:

– Det skulle vara en bra möjlighet att få lite matcher på seniornivå. Det var en bra match i dag, laget spelade bra och tempot var mycket högt – som jag trodde att det skulle vara, säger han.

I båda fallen skulle det till en början handla om lån.

– Egentligen är jag emot det, men här har vi etablerat ett utbyte med en storklubb som kan generera mycket i framtiden. Och då är lån en bra start. När vi började prata om Mathisen var det ju från början också ett lån... inflikar HBK-tränaren.

Samtidigt arbetar HBK på att nu förlänga kontraktet med japanen Kosuke Kinoshita från det ursprungliga halvåret till två år.

– Vi är väldigt nöjda med honom, både på och utanför planen, där han kommit bra in i gruppen. Så han har bevisat att han förtjänar en förlängning redan nu, säger HBK-ordföranden Tony Karlsson.

Fler lokala sportnyheter hittar du här