Nu är Allsvenskan inte långt borta för HBK

Vem skulle göra målen när Rasmus Wiedesheim-Paul såldes till Rosenborg? Mikael Boman och Sadat Karim har gett svar på tal. Det nya radarparet visade på nytt vägen när Halmstads BK slog Öster med 3-0 och tog ett stort kliv mot Allsvenskan 2021.
– Det är klart att utgångsläget är bra, men det går absolut inte att slå av på takten, säger Mikael Boman.

|

Superettan

Öster 0

HBK 3

(0-1)

Mikael Boman brukar kalla höstens man.

Han ser inte ut att göra någon HBK-anhängare besviken det här året heller.

32-åringen har kommit i gång med målskyttet och blev i helgen, som en av tre, nominerad till oktobers bästa spelare i Superettan.

Mot Öster visade han varför.

Boman signerade en ny bra insats och gjorde sitt femte mål – sjunde totalt – den här månaden när HBK körde över Öster efter en imponerande stark match.

– Men jag vet inte om det var den bästa i år. Vi gjorde en väldigt bra match mot Brage däruppe, men med tanke på motståndet och läget så visade vi styrka i dag – och kunde till och med ha gjort något mål till, myser Mikael Boman.

Domaren Richard Sundell tillät oväntat mycket och duellerna var stenhårda från första början. Flest smällar fick Sadat Karim, men han körde oförtrutet vidare och skapade på egen hand en jättechans att göra 1-0 i 29:e minuten, men sköt tätt över i bra läge framför mål.

1–0-målet kom i stället i den 31:a minuten.

Emil Tot Wikström var regissören och efter ett flygande anfall hittade han in med en passning i straffområdet till Boman, som tryckte bort sin bevakare och satte bollen utan chans för hemmamålvakten Damir Mehic.

– Jag vände bort försvararen, men fick bollen lite för långt i från mig. Bollen slank in ändå och det var skönt att det gick vägen, tycker ”Bosse”.

Bara minuten senare var det ytterst nära att HBK ökat på ledningen efter en hörna. Bollen hamnade hos Tot Wikström som sköt rakt på Mehic och returen var sedan Karim först på i kalabaliken framför mål, men hans skott täcktes undan i sista stund.

HBK satte Öster under press

HBK fortsatte att sätta Öster under press och smålänningarna hade för ett tag svårt att bara ta sig över mittlinjen.

Trycket fortsatte efter paus.

Serietvåan fick en jättechans att öka på ledningen redan i början av andra halvlek. Efter ett tillbakaspel av en Österförsvarare fick HBK frispark i motståndarnas straffområde, men Samuel Kroons skott täcktes undan till hörna.

På den fick Joseph Baffo ett bra läge efter en ny tilltrasslad situation. Skottet gick dock över.

Men när klockan hade tickat fram till precis en timme ökade HBK på till 2-0. Andreas Johansson slog en perfekt passning till Sadat Karim, som behärskat sköt in 2-0 i bortre hörnet.

HBK har hittat ett nytt anfallspar att lita på sedan Wiedesheim-Paul såldes till Norge. Senast mot Västerås gjorde Boman och Karim också varsitt mål.

– Rasmus var framförallt en väldigt duktig avslutare och hade spetsegenskaper framför mål, men det blir lätt så att någon annan tar över när han försvinner – det har jag varit med om många gånger, säger Boman.

Han fortsätter:

– Jag har fått en annan roll nu och avlastas i duellspelet av Karim. Det gör att jag kan ligga mer och lura och få mer lägen än när jag spelade med Rasmus, då det var jag som fick ta mot de flesta uppspelen.

Jättemiss av Svedberg

Gästerna drog sig tillbaka lite för att försvara ledningen med 20 minuter kvar och inhopparen Simon Alexandersson hade Östers bästa chans när han blev helt fri framför mål, men sköt svagt utanför med en yttersida

Istället kunde HBK öka på ledningen till 3-0 med tio minuter kvar. Nyinkomne Alhassan Haestad Kamara, ”Crespo” kallad, blev nerriven av Mehic och Samuel Kroon satte säkert straffen i mål.

Jonathan Svedberg fick strax därefter en jättechans att gör 4–0, men sköt utanför öppet mål efter en snabb kontring.

Det hade HBK råd med den här kvällen efter att ha haft ett fast grepp från start mot ett Öster som jagar en positiv kvalplats och inte förlorat hemma sedan i början av augusti.

Samtidigt tappade värsta rivalen om en direktplats, Jönköping, poäng mot Dalkurd och är nu sju poäng efter HBK i jakten på Allsvenskan.

– Det är fortfarande tolv poäng att spela om och konstigare saker har hänt förut. Det går aldrig att ta ut någonting i förskott.