Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nellie Andersson har pappa som tränare i HBK: ”Får väga orden”

Hon är mer eller mindre uppvuxen på Örjans vall med blått blod i ådrorna.
Det var nästan ofrånkomligt med HBK-ikonen Fredrik ”Fidde” Andersson som pappa.
…I dag gör Nellie Andersson, 20, själv karriär som målfarlig anfallare i samma klubb och tränaren är – pappa...

– Fast där ser jag ändå inte honom som min pappa utan som min tränare. Men visst finns det fördelar att ha pappa som sin tränare. Vi tänker fotboll på samma sätt, har ett gemensamt intresse som dotter och far. Och så kan vi samåka till träningen... skrattar Nellie som dessutom bor kvar hemma.

Ta en titt på bilden nedan från HP den 3 november 2000. Fredrik Andersson med en lite drygt sju månader gammal Nellie i famnen och med mamma Jessica.

Bild: Göran Odefalk
Bild: Göran Odefalk

Dagen därpå skulle han som årsfärsk lagkapten få lyfta von Rosens pokal för HBK:s SM-guld 2000 – för övrigt den siste att få lyfta just den pokalen då den året därpå ersattes av Lennart Johanssons pokal.

– Jag såg förresten HBK:s guldmatcher från 1997 och 2000 nyligen på tv. Det var fantastiskt roligt att se eftersom jag annars har fått det berättat för mig och sett bilder från dem, inflikar Nellie.

Skräckbilden

Men snart skulle hon i mamma Jessicas famn bli en trogen gäst på Örjans vall där ”Fidde” skulle komma upp i över 500 matcher innan han, efter två SM-guld, två lillasilver, ett brons och cuptitel, lade skorna på hyllan för att så småningom i stället bli styrelseledamot, klubbchef, valberedningens ordförande och nu – tränare för damlaget.

Då hade Nellie redan som fyraåring börjat spela i Snöstorp Nyhem för att ett halvår senare ta klivet över till Centern – en klubb som hon sedan skulle vara trogen fram till 2018 när det blev spel på högre nivå i IS Halmia.

– Det syntes tidigt att Nellie hade bollkänsla. Kastade man en boll så hade hon inga problem att fånga den, minns Fidde.

Så mycket av pappas karriär minns av förklarliga skäl inte Nellie då han lade av i HBK efter 2001, men sedan gjorde kortare gästspel i Snöstorp Nyhem, IS Örnia och Simlångsdalen.

Men en sak har ändå etsat sig fast:

– När han skallade ihop, spräckte näsan och blodet bara forsade. Det är en skräckbild, men om jag minns det eller har sett det i efterhand vet jag inte eftersom jag bara var två år, säger Nellie.

Körde ponnytrav

Men genom åren hann hon testa på många andra idrotter som handboll, golf, dans och – trav!

– Jo, faktiskt! Jag körde ponnytrav två år, jag och Hanna (Comnell). Det var kul, men inte lika roligt som fotboll.

Att det blev just trav hade naturligtvis en förklaring i att pappa då ägde travhästar ihop med Tommy Frejdh.

Men Fidde är förstås tacksam över att Nellie – liksom så småningom syskonen Alice och Filip – valde fotbollen.

– Ja, det var ju det bästa som kunde hända eftersom jag då kunde fortsätta med fotbollen, men då som tränare och ledare, nickar han.

Så fort jag fick veta att HBK hade fått en plats i division 1 kändes det självklart.

IF Centerns -00-kull på flicksidan visade sig vara en mycket framgångsrik årgång som skulle generera många spelare högre upp i divisionerna.

Och en av dem var Nellie Andersson som 2018 tog steget över till IS Halmia för att inför den här säsongen gå vidare till HBK.

– Så fort jag fick veta att HBK hade fått en plats i division 1 kändes det självklart. Visst var det jobbigt att lämna kompisarna i Halmia, men många av dem är ju här nu, ler hon.

Fredrik intygar också att han inte försökte påverka klubbvalet:

– Det är väl klart att jag, med mitt HBK-hjärta, hade en stark önskan att få in Nellie i klubben. Men jag tjatade inte utan det var hennes eget beslut.

Sockarbitar och en spark i häcken

Däremot ställde han själv frågan till Nellie när han erbjöds rollen som tränare efter Stefan Jönsson.

– Jag frågade henne om det var okej att få pappa som tränare. För man får tänka sig för och väga orden. I bland kan det vara sockerbitar och ibland en spark i häcken.

Efteråt var jag glad över att ha avgjort matchen. Tills pappa klagade på min arbetsinsats och dödade den glädjen.

Jodå, oftast har det fungerat friktionsfritt. Förutom efter den där matchen i Hässleholm...

– Nellie hade inte presterat på topp, men jag ville ändå inte byta ut henne som den måltjuv hon är. Och i den 87:e minuten avgjorde hon också, berättar Fidde.

– Så efteråt var jag glad över att ha avgjort matchen. Tills pappa klagade på min arbetsinsats och dödade den glädjen. Då blev jag irriterad. Men annars brukar det fungera väldigt bra – både på och utanför planen.

Nellie Andersson HBK Bild: Jari Välitalo
Nellie Andersson HBK Bild: Jari Välitalo

Vad skiljer då dotter och far som spelare? Ja, förutom att Nellie då är fruktad målskytt och Fidde var mittfältaren som Stuart Baxter omskolade till vänsterback som dock gjorde 13 mål i HBK.

– Målsinnet – det har hon nog fått av mamma för det är inget som man kan lära sig utan som man föds med, säger Fidde och avser Jessica som själv var anfallare.

Högsta serien lockar

Själv arbetar Nellie på Bäckagårdsskolan som resurs i årkurs 4 och för mindre bra på fritids.

– Det är ett roligt 8–5-jobb med lediga helger som är perfekt att kombinera med fotbollen.

Men under den gångna säsongen fick Nellie också prova på att träna med damallsvenska Vittsjö.

– Det är klart att man fick smak på att spela i den högsta ligan, även om man också insåg hur mycket snabbare det går, att de är steget före.

Men först har Nellie ett annat uppdrag när fotbollssäsongen inom några veckor kommer igång, att göra pappas lag, nykomlingen HBK, till ett lag för den övre halvan i division 1.

Fler lokala sportnyheter hittar du här