Tätt mellan givarna. Halmstads BK spelar tre matcher på sju dagar mot Örgryte, Degerfors och Assyriska.
Tätt mellan givarna. Halmstads BK spelar tre matcher på sju dagar mot Örgryte, Degerfors och Assyriska.

”Monsterveckan” skrämmer inte HBK

Tre Superettan-matcher på sju dagar. Då öppnar Halmstads BK:s tränare Jan Jönsson för att rotera i startelvorna. – Vi behöver nog förmodligen avlasta varandra lite grann, säger han.

ANNONS
|

Monstervecka, engelsk vecka – kalla det vad ni vill.

Fakta är att HBK:s vecka 38 är sällsynt späckad med matcher mot Örgryte hemma på måndagen, Degerfors borta på torsdag och Assyriska hemma på söndag.

Samtidigt är det nästan ett krav att Bollklubben hittar vinnarspåret igen efter två raka kryss. Efter AFC Uniteds poängtapp (1–1) mot Gais i lördags skulle en seger mot Örgryte öppna upp ett fyrapoängsförsprång till lagen under det allsvenska strecket.

Jan Jönsson väljer att betrakta det täta spelschemat som en utmaning:

– Det är som det är och vi ser det nästan mest som intressant. Hela gänget ska alltid vara med och vara beredda, men inte minst en sån här vecka då, vad som händer i förhållande till tajtheten som det är ju, säger han efter söndagsträningen.

ANNONS

I klartext betyder det att HBK-tränaren är beredd att skifta lite mer i startelvorna än normalt.

– Det behöver inte bli så, men det kan bli så, vilket öppnar upp för dem som ligger nära och har presterat bra. Så då är det lite extra skönt att vi hade den prestationen mot Djurgården i U21 (1–0-seger i måndags). Det är de som ska in och fylla på kanske i veckan, säger han.

Minst en ändring blir det definitivt redan mot Örgryte. Lagkaptenen och försvarschefen Fredrik Liverstam är varningsavstängd och ersätts, av söndagsträningen att döma, av Alexander Berntsson.

Mellan matcherna kommer det att handla mer om återhämtning än om reguljär träning. HBK bryter också mot praxis och reser till Degerfors först under torsdagen för att i stället sova över på hotell natten efter matchen.

– Det är att det är kvällsmatch, att inte den dagen blir så lång. Vi är mer rädda om nattsömnen efter, som vi hade klippt av genom att åka hem direkt, förklarar Jan Jönsson.

Mittfältaren Alexander Henningsson tycker inte att ”monsterveckan” kräver några särskilda förberedelser i övrigt.

– Nej, det är som vanligt egentligen. Det är bara att man får träna lite lättare. Annars är det vanliga grejer: man ska sova bra, äta bra och träna rätt, säger han.

ANNONS

Tre matcher på sju dagar efter att ni har varit spellediga i över en vecka – hur ser du på det upplägget?

– Jag vet inte riktigt vad det beror på. Man kan tycka att det är lite konstigt, men jag har absolut inga problem med det utan jag tål rätt hårt matchande och det ska vi väl göra allihop hoppas jag.

Se det senaste avsnittet av HP:s tv-magasin ”Matchkoll!” här!

Matchguide: HBK–Örgryte

Fotboll: Superettan

Örjans vall, måndag kl 19.00

Läget i lagen

HBK: Mittbacken och lagkaptenen Fredrik Liverstam är avstängd. Ersätts troligen av Alexander Berntsson. Mittfältarna Simon Silverholt och Kristoffer Fagercrantz är skadade.

Örgryte: Har drabbats av anfallskris med lagkaptenen George Mourad avstängd och både Martin Mutumba och Dardan Mustafa långtidsskadade. Hemvändande Johan Elmander är spelklar först till nästa säsong. Anton Henriksson har kallats hem från ett lån hos division 2-klubben Grebbestad. HBK-bekante Björn Anklev är tillbaka efter avstängning.

Lagen

HBK (preliminärt): Stojan Lukic - Jesper Westerberg, Alexander Berntsson, Marcus Mathisen, Adnan Kojic – Alexander Henningsson, Ivo Pekalski, Rebin Asaad, Sead Haksabanovic – Fredrik Olsson, Alexander Ruud Tveter

Örgryte (preliminärt): Abbas Hassan – Björn Anklev, Fredrik Björck, Johan Hammar, Hampus Bohman – Daniel Paulsson, Andreas Östling, Jakob Lindström, Sebastian Ohlsson – William Atashkadeh, Anton Henriksson.

Tränarsnack

Jan Jönsson, HBK:

– Örgryte är ett bra lag. Vi hade en jämn match där uppe som vi lyckades dra till vår fördel då. Den senaste hemmamatchen (mot Åtvidaberg) är den som vi har skapat mest målchanser i och innan dess var det en bra spelmässig match mot Värnamo på bortabana. Det gäller att fortsätta där, att ha fart på bollen och om vi anfaller bra och skapar målchanser får det finnas ett tålamod också. Gärna också att vi trycker på att vi avslutar anfallen, så att det inte blir för mycket smått.

HP:s poängjakt

Alexander Ruud Tveter 21 p

Fredrik Liverstam 18 p

Sead Haksabanovic 18 p

Stojan Lukic 17 p

Fredrik Olsson 16 p

Kommande matcher

Tisdag: Athletic–Sirius, Ängelholm–Gais.

Onsdag: Varbergs Bois–Dalkurd, IFK Värnamo–Frej, Assyriska–Ljungskile.

Torsdag: Degerfors–Halmstad, Åtvidaberg–Syrianska.

Följ matchen live på hallandsposten.se

Måndagens tablå:

Kl. 17.30: HP avslöjar HBK:s startelva och bjuder på exklusivt försnack med tränaren Jan Jönsson.

Kl 18.55: Liverapporten startar. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta medreportrarna.

Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen.

ANNONS