Mittfältsstjärnan valde HBK före alla storklubbar

Han tillhörde en av Superettans bästa mittfältare i fjol och hade stor del i att Jönköpings Södra kvalade till Allsvenskan, där det dock tog stopp. Men nu blir det ändå högsta serien för Amir Al-Ammari i – Halmstads BK, trots att även storklubbarna Hammarby och Djurgården samt Örebro SK fanns med i bilden.

ANNONS
|

– Det känns fantastiskt kul att komma till Halmstad. HBK är en klassisk klubb i svensk fotboll som nu är tillbaka där man hör hemma, säger Amir efter att treårskontraktet var påskrivet med tillägget:

– Och sett till all erfarenhet som finns i laget tror jag HBK kan ta Allsvenskan med storm.

De allsvenska konkurrenterna Hammarby, Djurgården och Örebro SK jagade också den 23-årige mittfältaren som ändå alltså valde HBK.

– Det var diskussioner in i det sista, men ett samtal med Magnus där han var rak och tydlig och visade att han hade en plan för mig blev avgörande. Andreas Brännström, min tränare i Jönköping, hade stor betydelse för min utveckling både som spelare och människa och det känns som att Magnus är rätt person för mig att ta nästa kliv, förklarar Amir.

ANNONS

HBK-managern Magnus Haglund var också mycket nöjd med den andra värvningen på lika många dagar efter att den ghananske högerbacken Phil Ofosu-Ayeh hade skrivit på dagen före:

– I Amir får vi i en väldigt passningsskicklig, löpstark, noggrann och driven spelare med en fantastisk vänsterfot som jag har haft koll på ända sedan jag kom till HBK, säger Magnus.

– Vi har ju mött honom ett antal gånger och känner till hans potential och talang så när Jonathan Svedberg blev korsbandsskadad blev det också nödvändigt att omgående få in en innermittfältare till eftersom vi då bara stod med tre. Och därför känns det väldigt bra att nu ha fått knyta Amir till sig.

Fotbollsfostrad i Husqvarna FF, där han mellan 2013–2016 också var ungdomsproffs i danska Bröndby, tog Al-Ammiri 2018 klivet över till ”storebror” Jönköpings Södra i Superettan.

Men redan året därpå hade han etablerat sig på J Södras innermittfält och startade samtliga 30 seriematcher, där det blev sex mål och tre assist. För att den gångna säsongen ta nästa kliv med bland annat nio mål och sju assist och dra de större klubbarnas ögon till sig.

– Jag är trygg med bollen och är spelskicklig. HBK är ju ett hårt jobbande lag och det vill jag också bidra med. Sedan vill jag ta ansvar och bidra med poäng, säger Amir.

ANNONS

I Al-Ammari hoppas Haglund också få ett extra anfallsvapen i Allsvenskan.

– Han har en exceptionellt bra ”serve”, det vill säga tillslaget vid fasta situationer som blir ännu viktigare i Allsvenskan, där vi nu får både bra höger- och vänsterfötter vid frisparkar och hörnor.

Amir är född i Sverige, men har också rötter i Irak, vilket innebar att han för två år sedan fick dubbelt medborgarskap.

– Så Iraks landslagsledning vet vem jag är... inflikar han.

En högerback och en innermittfältare stod högst på HBK-managerns önskelista så frågan är då naturligtvis om det är slutvärvat.

– Njae, jag resonerar inte så eftersom ett lagbygge alltid är under rekonstruktion. Så vi bevakar ju ständigt och har koll på spelare som skulle kunna förstärka laget om de är möjliga att nå sett till våra resurser och vår plånbok.

ANNONS