Edvin Kurtulus mål är att spela mittback, men han tänker ta alla chanser han får som ytterback.
Edvin Kurtulus mål är att spela mittback, men han tänker ta alla chanser han får som ytterback. Bild: KRISTER ANDERSSON

Mittbacken Kurtulus trivs till höger: ”Borrat ner huvudet”

I framtiden vill han flytta in i mitten. Men i nuläget stortrivs Edvin Kurtulus som högerback i HBK - efter att ha byggt upp sig själv under försäsongen.
– Jag har borrat ner huvudet och kört, säger backen.

ANNONS
|

När säsongen startade var tanken att Edvin Kurtulus skulle konkurrera i sin naturliga position som mittback i år.

Men när hemvändaren Viktor Ljung skadade korsbandet i vintras vände sig HBK:s manager Magnus Haglund återigen till den mångsidige backtalangen för att fyllla hålet till höger.

– Jag kommer alltid spela där han sätter mig och göra mitt bästa. Jag är mittback i grunden, men jag kommer göra det minst lika bra som högerback. Jag tar vara på varje minut jag får spela för jag är i en utvecklingsfas nu och ser det bara som en fördel. Men någon dag vill jag kliva in i mitten och spela, säger Edvin Kurtulus.

ANNONS

– På sikt är det målet, men nu är det här minst lika roligt.

Det är en position som han hann vänja sig vid i fjol. Då startade 20-åringen tio matcher i Superettan innan Jesper Westerberg tog över platsen.

– Det var ett lärorikt år. Jag fick spela i elva matcher, det var mer än jag förväntade mig. Det var ett tag där jag skulle komma in i laget och hitta min roll och nu känner jag att jag har gjort det och jag känner mig trygg.

LÄS MER:Så spelar HBK i Superettan 2020

Kurtulus har tränat hårt för att bli starkare

En anledning till att Kurtulus trivs som ytterback är hans bakgrund. Som ung har han spelat både innermittfältare och yttermittfältare och han trivs med bollen vid fötterna.

– Det är därifrån jag har fått min teknik och lite genetiskt. Jag är alltid trygg med bollen när jag hamnar under press. Det jag måste utveckla är mina inlägg.

Under vintern har han jobbat hårt med Simon Bakkioui för att bli starkare. Det har gett resultat.

– Jag har lyssnat på allt han har sagt, borrat ner huvudet och kört. Det har gett utdelning. Jag orkar mer och är mycket starkare i duellerna. Kroppen är mer senior nu.

LÄS MER:Inför HBK-Jönköping: ”Det klart starkaste motståndet hittills”

Kurtulus har tränat med Fenerbache

Som ung talang tränade han en vecka med turkiska storklubben Fenerbache. Men målet är inte att skynda utomlands.

ANNONS

– Kollektivt är det att ta så många poäng som möjligt och ta oss upp i Allsvenskan. Det slutmålet har vi alla. För egen del vill jag göra så gott jag kan och komma med några assist. Och i längden kliva in i mitten och göra det bra där.

Mot Jönköping startar Kurtulus för tredje matchen i rad som högerback i den backlinje som knappt släppt igenom ett avslut per match.

– Vi har en skön känsla. Jag hoppas att vi kan bygga vidare på den vågen och slå Jönköping också.

LÄS MER:HBK-anfallaren dömdes ut – nu gör han comeback

ANNONS