Mer skadeproblem när HBK nollade Elfsborg i genrepet

Marcus Olsson ut med känning baksida lår.
Alexander Johansson ut med ett elakt jack i ena hälen.
Om en hållen nolla och oavgjort mot ett starkt Elfsborg var den goda delen av genrepet för HBK så var en förlängd skadelista den dåliga.

ANNONS
|

HBK 0

Elfsborg 0

– Jag fick en stämpling rakt över hälen. Det gick hål i strumpan och blödde rätt så rejält så vi fick tejpa ihop det. Men det var mest för att ta det säkra före det osäkra som klev jag av, säger Alexander efter att ha ersatts av Naeem Mohammed i den 53:e minuten.

Någon fara för premiären hemma mot AIK den 2 april är det dock inte.

– Nej, det behöver inte ens sys utan det gäller bara att skydda hälen ordentligt så ska han kunna köra, påpekar sjukgymnasten Simon Bakkioui.

ANNONS

Mer ovisst är det då för Marcus Olsson som tvingades utgå redan efter 23 minuter.

– Han fick känning i baksida lår och även om jag inte är så orolig har vi beställt röntgen på måndag eftersom det sedan är premiär, förklarar Simon.

Det var annars en match med få heta målchanser och stabilt försvarsspel – inte minst från hemmalagets sida.

– Ett bra genrep mot bra motstånd. Och det är kul att hålla nollan mot ett så bra lag – sånt stärker självförtroendet, säger lagkaptenen Andreas "Ante G” Johansson.

– Sedan är det ju svårspelat med både hård vind och mycket studsar på den ojämna planen. Men det är bra att få spela på gräs för både mina förhoppningar och förväntningar är att planen på Örjans vall är bättre än den här. Och då var det bra att man fick känna på det här i stället för spela på konstgräs så att man inte hade blivit överraskad sedan.

Jodå, första halvtimmen var närmast klinisk ren från riktiga målchanser om man inte räknar Johan Larssons skeva skott efter en snabb Elfsborgsomställning (3) och HBK:s nästan-läge när Erik Ahlstrand var millimeter från att styra in Alexander Johanssons direktpassning (8).

Därför dröjde den första riktigt vassa chansen till den 30:e minuten när bollen lite slumpartat damp ner framför Alexander Bernhardsson, men skottet tog på Thomas Boakyes ben framför mållinjen.

ANNONS

I stället var det HBK som slutkvarten av halvleken tog över och såväl Andreas Johansson (nick efter hörna), Erik Ahlstrand (skott rakt på målvakten Tim Rönning) och Jonathan Svedberg (skott över) hade möjligheter.

– Jag tycker att då får vi gjort mycket av det som vi hade snackat om, sätta första- och andrapassningen och få fast bollen mer, säger ”Alle” Johansson som alltså fick utgå tidigt i den andra halvleken.

Hans ersättare Naeem Mohammed kunde dock ha blivit matchvinnare om han hade varit mindre osjälvisk när HBK kontrade in 2 mot 1 (67). Men i stället för att gå på eget avslut försökte han nå anfallskompisen Viktor Granath och via en Elfsborgsklack försvann möjligheten – Granath som för övrigt hade en vass nick över senare (73) på Phil Ofosu-Ayehs inlägg.

Men den i särklass hetaste chansen hade ändå Elfsborg när Michael Baidoo läckert kombinerade sig fri. Dock förgäves när Malkolm Nilsson Säfqvist inte bara reflexräddade första skottet utan även returen från nära håll av Per Frick (68).

– Det känns riktigt tryggt att ha ”Malle” i de lägena. Han inte bara räddar utan styr också försvarsspelet genom att kommunicera med oss i backlinjen när han ser löpningar, berömmer lagkapten Johansson sin målvakt.

ANNONS

– Självklart finns det alltid saker att jobba på som när vi exempelvis vinner bollen och måste utnyttja det med bättre passningsspel. Eller att vi skulle skapa fler riktigt heta chanser. Men det känns ändå som att vi är på rätt väg, fortsätter den 41-årige försvarsgeneralen.

Som med ett skratt nu ser fram emot den allsvenska premiären hemma mot AIK en dryg vecka bort.

– Det är så skönt att försäsongen är över. Så jag är rätt glad nu för nu är det äntligen dags, äntligen börjar det!

Så spelade HBK

Malkolm Nilsson Säfqvist – Phil Ofosu-Ayeh, Andreas Johansson, Gabriel Wallentin, Marcus Olsson (Thomas Boakye 23) – Joel Allansson, Jonathan Svedberg, Amir Al-Ammari – Erik Ahlstrand – Viktor Granath, Alexander Johansson (Naeem Mohammed 53).

ANNONS