Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: PETER HOLGERSSON
Bild: PETER HOLGERSSON

MATCHDAGS: Så ska HBK stoppa IFK Norrköpings offensiv

Övernattning i Östergötland, träning på Linköping arenas konstgräs och finslipning av fasta situationer.
Halmstads BK är redo för mötet med Sead Haksabanovics IFK Norrköping.

– En av årets största utmaningar. Ett individuellt väldigt skickligt lag, där det gäller för oss att vara kvicka i fötterna och förflytta oss, säger HBK:s manager Magnus Haglund.

Men det urstarka hemmalag som IFK Norrköping var tidigare, med knappt en enda förlust på Östgötaporten och numera Platinumcars arena, är man inte längre.

På de tio senaste hemmamatcherna har IFK blott en enda seger sedan den 22 juli i fjol, 4–1 mot Falkenbergs FF den 23 november.

HBK kan ändå ta med sig den starka insatsen i Svenska cupen i februari i fjol när det ”bara” blev 0–1 med många bud på kvittering, vilket också var Andreas ”Ante G” Johanssons återkomst till sin gamla hemmaarena.

Nu är han tillbaka igen och som det var tänkt från början, i allsvenska HBK.

– Eftersom de flesta av spelarna var med i fjol är det förstås något att ha med sig, att vi kan verkligen störa dem, medger Magnus.

I de två inledande matcherna, 1–0 hemma mot BK Häcken och 0–1 borta mot Sirius, har HBK emellanåt hamnat lågt med näst intill en sexbackslinje.

Med tanke på att IFK också är ett väldigt bollskickligt lag – kan det bli så nu också?

– Vi ska pressa högt när vi kan det och falla tillbaka när vi måste göra det. Sedan är det viktigt att efter bollvinst slå minst två passningar rätt för det är då som ytorna öppnar upp sig.

– Det är i alla fall vår ambition, men sedan hänger det ju också på vad motståndaren tillåter.

För det är stor skillnad att pressa högt i Allsvenskan och Superettan, menar Haglund:

– Ja, i Allsvenskan kan sex, sju spelare gå ner och hämta boll på egen planhalva och eftersom de här lagen är så mycket skickligare på att spela sig ur pressen kan vi inte riskera att hamna i 2 mot 2-lägen i backlinjen.

HBK-managern vill se samma fortsatta disciplin i bakåt, där HBK så här långt har släppt till få målchanser.

– Samtidigt skulle jag önska bättre effektivitet. Vi har väl skapat ungefär fem riktigt vassa chanser per match, vilket är godkänt på den här nivån. Och då är det desto viktigare att utnyttja dem.

Som väntat blir startelvan densamma som senast mot Sirius, vilket innebär att Sadat Karim i stället för Mikael Boman startar bredvid Marcus Antonsson på topp – Antonsson som klev av den näst sista träningen på Söndrums konstgräs.

– Men det var planerat och inga konstigheter eftersom han har haft tufft program, förklarar Magnus.

Däremot tvingas Alexander Johansson avstå på grund av problem med ett lår och ersätts på bänken av Isac Larsson.

HBK: startelva: Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Thomas Boakye, Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Simon Lundevall – Marcus Antonsson, Sadat Karim.

Följ direktrapporteringen här på hallandsposten.se med start kl. 14.45.

Fler lokala sportnyheter hittar du här