HBK-managern Magnus Haglund (här med Thomas Boakye) har firat många bortasegrar den här säsongen.
HBK-managern Magnus Haglund (här med Thomas Boakye) har firat många bortasegrar den här säsongen. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Matchdags: HBK vill förlänga fina bortasviten

Inte sedan 25 september i fjol har Halmstads BK förlorat en match på bortaplan i Superettan. Därefter har det blivit fem vinster och en oavgjord match.
– I år är hemmaplansfördelen utraderad, säger HBK:s tränare Magnus Haglund.

ANNONS
|

HBK är så här långt obesegrat på bortaplan den här säsongen och faktum är att tio poäng av 19 poäng har tagits utanför Örjans vall.

Den siffran kan förbättras ytterligare i kväll mot jumbon Ljungskile på Skarsjövallen.

Den senaste förlusten kom på Visma arena mot Öster i slutet av september förra året. Sedan har det blivit poäng i tur och ordning mot Frej (3-0), Syrianska (2-0) och i år Örgryte (3-0), Brage (0-0), Umeå (1-0) och Västerås SK (3-2).

– Hemmaplansfördelen är utraderad. Titta bara på Stockholmslagen i Allsvenskan som går knackigt. Tidigare var det jobbigt att spela borta mot dem med all publik som påverkar, men under pandemin känns det mer eller mindre som att spela en match på neutral plan, säger Magnus Haglund.

ANNONS

”Bjuder upp mer”

HBK ligger tvåa i tabellen, men poäng efter Degerfors och kan gå upp på 13 bortapoäng om det blir seger i Ljungskile.

– Det är lite lättare att spela borta nu. Motståndarna bjuder upp lite mer och öppnar upp sig mer – dessutom är vi trygga på bortaplan och vet att vi har presterat över tid, säger Haglund.

Men trots att det är toppen mot botten som väntar höjer Haglund ett varningens finger för nykomlingen.

– Ljungskile spelar väldigt fysiskt och är jobbiga att bryta ner. Jag räknar med att det kommer att bli mycket kamp inledningsvis - är vi tuffa och står upp där så tar vi resten av matchen därifrån.

Wiedesheim-Paul tillbaka

Startelvan är den förväntade, där Sadat Karim på nytt får förtroendet från start efter skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Pauls huvudskada mot Akropolis förra helgen.

Wiedesheim-Paul är dock tillbaka i truppen och ersätter Alexander Johansson på bänken.

– Rasmus blir bättre och bättre för varje dag.

Så startar HBK:

Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Samuel Kroon, Joel Allansson, Dusan Djuric, Thomas Boakye – Sadat Karim, Mikael Boman.

LÄS MER: Måltorkan stör inte Boman

LÄS MER: Direktrapportering från Ljungskile-HBK

ANNONS