Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Från start. Gabriel Gudmundsson startar för HBK mot AFC Eskilstuna.

MATCHDAGS: HBK byter spelsystem mot AFC

Halmstads BK:s lagkapten Fredrik Liverstam är tillbaka. Men den största förändringen inför matchen mot AFC Eskilstuna gör tränaren Janne Jönsson när han går i från 4–4–2-uppställningen.

I stället blir det 4–5–1 med Alexander Ruud Tveter ensam på topp, tre centrala mittfältare i Marcus Mathisen, Ivo Pekalski och Sead Haksabanovic, samt Nikolai Alho och Gabriel Gudmundsson på kanterna.

– Förutsättningen att det ska fungera är löpvilja från de andra så att Tveter inte blir isolerad på topp så följer kanterna med upp blir det ju mer en 4–3–3-uppställning. Tveter är ju annars van vid att jobba ensam på topp efter de två senaste matcherna, förklarar Janne.

Med förändringen hoppas HBK-tränaren få flera effekter:

– Dels får vi in Sead mer centralt i banan, där han trivs bäst. Sedan får vi rejält med speed på kanterna i Niko och Gabbe, samtidigt som vi bakåt ska vara fortsatt kompakta och nu kanske blir det ännu mer.

– Sedan ser jag gärna att vi får upp passningsprocenten att har mer bollinnehav, vilket ju av förklarliga skäl har varit svårt i de senaste matcherna.

För efter röda kort två matcher i rad, där Kosuke Kinoshita och Aboubakar Keita därför är avstängda, förutsätter Jönsson också att det inte blir en upprepning.

– Vi börjar med elva man på planen och det ska vi också avsluta med, slår han fast.

– Samtidigt får vi naturligtvis inte vara rädda för att gå in i duellerna och blir alltför passiva och snälla utan det ska vara aggressivt, men med klokskap.

AFC Eskilstuna skakade om Örebro rejält i den första matchen hemma på Tunavallens konstgräs och knep senast en poäng borta mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi, där två HBK-bekantingar återfinns, målvakten Tim Erlandsson och spelmotorn Anel Rashkaj.

– Det är ett kreativt lag med flera starka profiler och individuellt skickliga spelare där vi naturligtvis får hålla ett extra öga på Mohamed Buya Turay, påpekar Janne.

Startelvan: Isak Pettersson – Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Andreas Bengtsson – Nikolai Alho, Marcus Mathisen, Ivo Pekalski, Sead Haksabanovic, Gabriel Gudmundsson – Alexander Ruud Tveter.

Avbytare: Fredrik Olsson, Alexander Berntsson, Rebin Asaad, Jonathan Svedberg, Alexander Henningsson, Adnan Kojic, Malkolm Nilsson.

 

 

 

Fler lokala sportnyheter hittar du här