Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Siktar på startplats. Marcus Johansson är en av fyra mittbackar som konkurrear om de tre platserna i startelvan.

Marcus Johansson tillbaka på allvar

Efter tre korsbandsoperationer är Marcus Johansson tillbaka på allvar. Mittbacken, som gjorde startdebut i fjolårets sista match, siktar på en startplats i årets HBK-bygge.

Olyckan var framme första gången efter säsongen 2012. I slutet av en träning smällde det till i knät. Korsbandet var av.

Då inleddes en lång resa som kantades av motgångar. Skadan blev inte helt reparerad, utan mittbacken Marcus Johansson fick börja om i sin rehab flera gånger.

– Det var tungt, men jag fick riktigt mycket stöd av familjen och flickvännen. Utan min egen vilja och det stora stödet så hade jag inte kommit tillbaka, säger Johansson.

Han fick mycket hjälp av knäspecialisten Otto Almqvist, som han beskriver som "guld värd", och fick bland annat spendera tre månader i Stockholm där han körde rehab på Sofiahemmet.

Efter totalt tre operationer var Marcus Johansson tillbaka för fullt till säsongen 2015.

Debuten kom till slut i ett inhopp mot Helsingborg i augusti. Innan säsongen var över hann 22-åringen även med att spela från start i årets sista match mot Hammarby – en match som HBK vann med 2–1.

– Det gick riktigt bra. Det var viktigt att avsluta på ett positivt sätt. Även om matchen inte betydde något i tabellen, vi var redan klara för nedflyttning, så var det en viktig seger. Vi fick visa att vi kan väldigt mycket, säger Johansson.

Nu skriver vi 2016 och mittbacken är beredd att verkligen ta upp kampen om en startplats. Det nya spelsystemet, 3–5–2, innebär att tre av truppens fyra mittbackar kommer få spela från start.

I dagsläget konkurrerar Johansson med Fredrik Liverstam, Mohammed Ali Khan och Alexander Berntsson om de tre platserna.

– Alla vill ju spela, det är inget att snacka om, men det är inte det enda viktiga. Personligen vill jag utvecklas så mycket som möjligt. Jag är inte nöjd bara för att jag får spela. Jag vill utvecklas hela tiden och ha som mål att vinna varje match. Det spelar ingen roll vilka vi möter, vi ska gå in för att vinna.

Och som om det inte vore nog med en elitsatsning på fotboll har 22-åringen, som nyligen har skrivit på ett nytt tvåårskontrakt, även en hel del järn i elden vid sidan av. Han studerar tillsammans med lagkamraten Malkolm Nilsson programmet idrottskarriär och arbetsliv på Högskolan i Halmstad. Dessutom driver han inredningsbutiken Hemlängan tillsammans med flickvännen Frida Femling.

– Det är skönt att ha en del vid sidan om. När jag kom upp till a-laget så ägnade jag mer tid åt tv-spel och att kolla på tv, men det känns inte bra för hjärnan. Det är skönt att kunna ha något annat att tänka på. Och att ha butiken är väldigt utvecklande. Det blir som en sorts utbildning där jag lär mig mycket om företagande, säger Johansson.

I eftermiddag kan han dessutom göra sin andra tävlingsmatch från start när HBK tar emot IK Frej i svenska cupens första gruppspelsomgång.