Marcus Antonsson är tillbaka i HBK.
Marcus Antonsson är tillbaka i HBK. Bild: Jari Välitalo

Marcus Antonsson återvänder till HBK

Han gjorde tio allsvenska mål senaste gången HBK lyckades etablera sig i Allsvenskan. Sju år senare återvänder Marcus Antonsson till Örjans vall, med rutin från England och med ett SM-guld i bagaget – för att skjuta HBK kvar i Allsvenskan.
– Halmstad är hemma för mig och jag har velat spela för HBK igen, säger Marcus Antonsson.

ANNONS
|

Klockan hade precis passerat åtta på torsdagsmorgonen när Marcus Antonsson klev in på Örjans vall igen i sällskap med sin agent Markus Rosenberg. En läkarundersökning och en signatur på kontraktet senare är 29-åringen återigen en HBK-spelare.

– Jag har haft lite funderingar den senaste tiden och det här känns både rätt och fantastiskt kul. Jag vill spela forward och jag kommer få göra det här, säger Marcus Antonsson efter att ha signerat kontraktet.

Till att börja med handlar det om ett säsongslångt lån från Malmö FF – där konkurrenssituationen och möjligheterna till speltid förändrades i samma stund som svenska mästarna värvade Antonio Colak i helgen. Men Antonsson hade egentligen bestämt sig tidigare.

ANNONS

– När jag fick spela mycket matcher i Norge så inser man att är jag på planen är det upp till mig helt och hållet att göra det bra. Då känner man att tryggheten är värd oerhört mycket.

– Det är alltid tuff konkurrens i Malmö och det får man leva med, men detta känns som en fin helhetslösning och det känns perfekt att komma hem till Halmstad och verkligen göra min grej här.

Antonsson värvades av Leeds

I HBK har 29-åringen redan gjort över 70 matcher mellan 2010-2014 och bland annat totalt tio allsvenska mål under HBK:s senaste fleråriga sejour i Allsvenskan.

– Det var rätt många år med både med- och motgångar som har präglat mig till den jag är och det är att i tuffa stunder kämpar man på.

Det starkaste minnet från den första sejouren är målet i det allsvenska kvalet mot Gif Sundsvall 2012.

– Det är ett av de mål i karriären hittills som betytt mest för mig. Det var ett viktigt mål som gjorde att jag fick nytt kontrakt med HBK och kunde få mitt genombrott.

– Så det ska bli kul att få spela på Örjans Vall igen. Det är en väldigt charmig och bra arena.

ANNONS

Utmaningen: Nytt kontrakt i stället för SM-guldjakt

Efter att ha fått sitt genombrott i HBK under det sista halvåret 2014 valde dock Antonsson att fortsätta karriären i Kalmar FF där han - efter tio mål på tolv matcher våren 2016 värvades av engelska Leeds United i The Championship. Efter två år i England, varav ett på lån i Blackburn, värvade Malmö FF honom sommaren 2018. Tiden i MFF har både innehållit stora framgångar i Europa League och SM-guld i höstas, men också ont om speltid i fjol som ledde till en utlåning till Janne Jönssons Stabaek.

Men nu är det återigen HBK som gäller och i stället för SM-guldstrid försöka skjuta HBK kvar i Allsvenskan.

– Det ska bli jättekul. Jag har följt HBK och förra året gjorde de en fantastisk säsong, kommer med självförtroende, har behållit hela laget mixat med lite unga härliga talanger så det ska bli en sjukt kul utmaning att kunna etablera oss i Allsvenskan.

– Det är en annan sak att slåss om guld och förväntas vinna från alla, men här är det också en viss press. Många kommer säkert tycka att man kommer få det svårt som nykomling och det är en utmaning i sig som jag ser fram emot att motbevisa, säger Antonsson och ler.

ANNONS

Vad är det för spelare som kommer hem till HBK?

– En betydligt mer rutinerad och bättre spelare än när jag var här sist. Jag kommer givetvis ta med mig den erfarenhet jag byggt på mig i England, Champions League-kval, Europa League-gruppspel och slutspel. Jag har mina största styrkor i djupled och det ser jag fram emot att kunna visa här och hjälpa HBK att verkligen etablera sig i Allsvenskan.

Antonsson om framtiden: ”Ser vad framtiden utvisar”

Lånet gäller säsongen ut och Marcus Antonsson gör sin första träning med HBK under torsdagsförmiddagen. Det återstår att se om HBK:s tredje nyförvärv för säsongen kommer vara delaktig i fredagens träningsmatch mot Landskrona (som Hallandsposten direktsänder.

Är det här ett första steg mot att du flyttar hem permanent?

– Jag har, som jag sa sist, här och nu i fokus så nu är det det här året som jag ser väldigt mycket fram emot och så tar vi det därifrån.

Men det skulle kunna bli så?

– Halmstad är hemma för mig, man följer klubben och har vuxit upp med att supporta HBK, så det är klart att jag velat spela för HBK igen. Nu gör jag det och så får vi se vad framtiden har att utvisa. Men vi tar detta året först och främst.

ANNONS

Marcus Antonsson kommer bära tröja nummer 9 i HBK vilket betyder att Mikael Boman byter till tröja 14.

LÄS MER:HP direktsänder Antonssons comeback i HBK: ”Fortsätta flowet”

LÄS MER:Haglunds höga spel gav HBK-jackpott och Antonsson i vinst

LÄS MER:Marcus Antonsson – en jagad anfallare: ”Hade varit trevligt att springa in på Örjans Vall igen”

ANNONS