Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus – HBK:s okända nyförvärv

Målsättningen är att Halmstads BK:s spelare inte ska vara trötta efter 90 minuter utan – 2 x 90 minuter! Välkommen till den nye fystränaren Magnus Hellströms hårda värld där den 37-årige norrlänningen i team med sjukgymnasten Simon Bakkioui ska göra HBK till allsvenskans bästa lag. Åtminstone fysiskt sett.

– Eftersom HBK inte har resurserna och de ekonomiska musklerna att kunna få hit de allra bästa spelarna så måste vi vara bäst på andra områden i stället, påpekar Simon.

Det var han som föreslog Magnus som ny fystränare inför den här säsongen efter att ha jobbat tillsammans i sju år.

Och Hellström antog utmaningen och lade ribban högt. Skyhögt.

– Jag var beredd på att alla spelarna skulle hata mig efter några veckor. Men jag är imponerad. Jag vågar påstå att inget lag i Sverige har någonsin kört så hårt fysiskt tidigare.

Då hade spelarna under hela januari kört 13 träningspass i veckan varav åtta fotbollspass, tre ultimatepass med hård intervallträning för att höja tempot och få upp muskelkonditionen samt två med skivstång.

– För att bygga styrka. Det ska göra ont att springa in i en HBK-are den här säsongen. Samtidigt handlar det om att visa rätt kroppsspråk, påpekar Magnus.

Därför var Hellström heller inte förvånad över det fotbollsmässiga resultatet i de två inledande matcherna mot Varbergs Bois (1–2) och Kalmar FF (0–3).

– Jo, jag var imponerad att de orkade hålla i 60 minuter! För man kan väl säga som så att januariträningen gick inte hand i hand med att vinna träningsmatcher i fotboll... Men alla moment har haft och ska ha en koppling till vad killarna gör på planen. Och det har också gett resultat, nu har alla i hela truppen flyttat fram sin gräns.

Själv har Magnus ett förflutet inom ishockeyn och brottningen när han bodde i Boden. Men det var med flytten till Halmstad och högskolestudierna inom idrottspsykologi som han kom in på banan som personlig tränare, fystränare och massör.

– Jag har alltid varit intresserad av träning och gled mer över mot den fysiska delen som jag samtidigt utbildade mig inom. Så jag är väl en sån där som kan sitta och titta på tv och plötsligt komma på ett nytt träningsmoment och direkt måste testa det, förklarar den sympatiske norrlänningen.

Förutom fystränare i HBK driver han i dag företaget ProTreatment tillsammans med sin fru, Wenche, med inriktning på rehab, kiroterapi och personlig träning samt butiken Träningsproffsen. Dessutom tränar han Madeleine Vall och hela Halmstad Muay Thais elitgrupp.

– Så vissa dagar börjar jag klockan sex på morgonen och slutar sju på kvällen. Tidigare har jag tränat Anel Rashkaj, Michael Svensson och Simon Klang, men aldrig något fotbollslag. Och den delen har jag saknat sedan jag själv spelade – själva lagandan.

Men även om det handlar om en lagidrott är mycket av träningen individanpassad.

– Ja, olika spelare har olika behov och förutsättningar, men där har Simon stenkoll. Och det är oerhört viktigt – att ha en bra kommunikation mellan rehab och fysteam, poängterar Magnus.

HBK:s mångårige sjukgymnast håller med:

– Problemet är att många fystränare inte tänker fotboll. Men det gör Magnus. För om man kör en fotbollsspelares rörelser i slowmotion och delar upp dem ska man träna allt som krävs för varje del. Och då behöver man inte vara på gym utan tvärtom – när vädret bara tillåter kör vi även all fysträning på fotbollsplanen.

HBK-tränaren Jens Gustafsson är också mycket nöjd med det nya fysteamet:

– Jag är säker på att vi är på rätt väg. Och utan Simon hade vi aldrig varit där vi är i dag, säger Jens och avser HBK:s extremt låga skadefrekvens i fjol.

Själv känner också Simon att bitarna börjar falla på plats:

– Jag har under 20 år testat alla modeller som alla klubbar kör och sedan börjat sålla bort. Och i fjol kände jag att vi hittade rätt. Så jag är övertygad om att alla klubbar kommer att anamma den här träningsformen så småningom. Det är redan många som har hört av sig.

Bild: Emma Gustafsson
Bild: Emma Gustafsson

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!