Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/89

Många positiva besked trots förlust mot FCK

FC Köpenhamn vann med 3–0, men Halmstads BK stod upp oväntat bra på Parken i säsongens första träningsmatch.

Träningsmatch

FC Köpenhamn    3

Halmstads BK    0

– Med lite flyt kunde vi gjort något mål före paus, säger Marcus Mathisen, HBK:s dansk, som nu var tillbaka på hemmaplan.

Jodå, den allsvenska nykomlingen höll jämna steg med höstens Champions League-lag under de första 45 minuterna och sett till antalet vassa chanser kunde HBK mycket väl ha gått till pausvila med ett ledningsmål.

För svenskarna började inspirerat och Sead Haksabanovic hade två bra chanser redan under den första kvarten. Först sköt han ett tungt distansskot som målvakten Stephan Andersen räddade till hörna och strax därpå hade han lekstuga med FCK-försvaret innan han avslutade med ett skott som strök bortre stolpen.

Men bästa möjligheten fick Mathisen efter ha snappat upp en dålig undanrensning (Andersen), men hans lyftning från 40 meter gick precis utanför.

– Jag sköt lite för mycket till höger. Först trodde jag att den skulle gå stolpe in, men den gick bara en sån här bit utanför, säger Mathisen och måttar en halvmeter mellan händerna.

Istället blev det 1–0 till FCK fem minuter före paus efter en riktig målvaktstavla. Malkolm Nilsson försökte dribbla av hemmalagets anfallare Bashkim Kadrii, men han snodde bollen och rullade in den i öppet mål.

– Jag är nöjd med min insats i 40 minuter, men sedan är det inget snack om att jag bjuder på ledningsmålet, suckar "Malle”.

Han fortsätter:

– Deras anfallare lurade mig när han tog ett kliv åt sidan och därefter lurade jag mi själv, fick för många tankar. Det var inte riktigt läge att göra en sn grej på Parken.

Direkt i andra halvlek bytte FCK ut hela laget och in kom bland annat de fyra svenskarna Robin Olsen, Mikael Antonsson, Erik Johansson och Ludwig Augustinsson.

Den elvan var bra mycket bättre än den FCK hade i första. När HBK samtidigt började plocka sina spelare av planen och ersätta dem med yngre, mer oprövade förmågor, där trion Simon Andersson, Oliver Bryneus och Herman Johansson alla fick A-lagsdebutera, tog hemmalaget helt över matchen.

Youssef Toutouh hade inte varit på plan många minuter innan han kanonsköt in 2–0 och i slutet blev det även 3–0 då Andrija Pavlovic fastställde slutsiffrorna från nära håll.

Men däremellan storspelade Isak Pettersson, som ersatte Nilsson efter halvtidsvilan, och räddade en straff från Pavlovic innan han svarade för en svettig dubbelräddning efter rena FCK-kanonaden mot HBK-målet.

– Det var tufft i andra och vi fick mycket press på oss. Jag hann inte tänka så mycket när chanserna kom – det blev mer spontana räddningar, konstaterar Isak.

Han gick åt rätt håll på Köpenhamns straff och blockerade sedan returen.

– Jag kände på mig att han skulle slå den till höger och jag lyckades rädda med benen. Sedan var det bara att göra sig så stor som möjligt på returen och då fick jag bollen på axeln.

HBK skapade inte mycket efter paus och japanen Kosuke Kinoshita fick göra sina första 45 minuter i sitt nya lag utan att åstadkomma speciellt mycket.

Men det fanns andra som var bra. Haksabanovic hade lekstuga på vänsterkanten före paus, Ivo Pekalski var nyttig på mittfältet och Alexander Berntsson stark i försvarsspelet.

– Det blev en bra genomkörare för oss. Den första halvleken var jämn, men i andra blev det besvärligare trots att vi fick in friska muskler i laget, tycker HBK-tränaren Janne Jönsson.

 

Fler lokala sportnyheter hittar du här