Arvtagaren. Tony Karlsson (till höger) valdes, som väntat, till ny ordförande för ekonomiskt trängda Halmstads BK efter avgående Göran Johansson (till vänster).
Arvtagaren. Tony Karlsson (till höger) valdes, som väntat, till ny ordförande för ekonomiskt trängda Halmstads BK efter avgående Göran Johansson (till vänster).

Lugnt HBK-årsmöte trots pengaproblem

Halmstads BK har fått en ny ordförande och det blev, som valberedningens föreslog, Tony Karlsson som efterträder avgående Göran Johansson. Onsdagens årsmöte gick, trots de ständigt närvarande ekonomiska problemen, lugnt till och kritiken från medlemmarna var relativt snäll.

ANNONS
|

Underskottet blev, som tidigare meddelats, 5,5 miljoner kronor, och det är förstås ingen i styrelsen nöjd med.

– Det är ingen tvekan om att vi gått fel i budgetprocessen och året har inneburit två steg bakåt. Vi har inte lyckats parera intäktsminskningarna och vårt ekonomiska läge är därmed ansträngt. På sikt måste verksamheten drivas i balans, konstaterar Göran Johansson självkritiskt.

Resultatet är visserligen dåligt, om än långt ifrån bottenrekordet på 17,3 miljoner kronor 2010, men det är ju en klen tröst. Det egna kapitalet är utraderat och för att få förnyad elitlicens kräver elitlicensnämnden att se åtgärder inom en månad.

ANNONS

Klubbchefen Fredrik Andersson vill inte avslöja hur man skall gå tillväga.

– Vi förhandlar med olika parter om olika saker.

Helt klart är att det kommer att krävas externa tillskott för att klara biffen.

Att det gått så illa som det gjort beror på kraftigt minskade intäkter. Sponsor- och reklamintäkter är den tyngsta posten med 3,5 miljoner sämre resultat än i fjol. Spelarförsäljningen har minskat med närmare 4 miljoner och publikintäkterna med några hundra tusen.

Vad gäller kostnader är HBK duktigare och har till exempel minskat personalkostnaderna med drygt en miljon kronor. Fredrik Andersson berättade, efter en direkt fråga, att maxlönen i HBK-truppen är 50000 kronor per månad, att jämföra med allsvenskans genomsnitt på 65000.

Lite pressad blev han när någon frågade om det förekommer bonus till marknadsavdelningen och svaret blev att det gör det, men att det ryms inom budgeten. Det gör också den lön den sparkade tränaren Jens Gustafsson har rätt till ytterligare några månader.

Den kommande budgeten som presenterades går ut på att öka intäkterna från 39 till 41,5 miljoner och sänka kostnaderna ytterligare, från 42,8 till 40,3 miljoner.

Den nye ordföranden Tony Karlsson är övertygad om att man grejar det, men någon ytterligare programförklaring vill han inte ge direkt efter mötet.

ANNONS

Valberedningen ville hitta den nye ledaren inom den befintliga styrelsen och när vice ordföranden Urban Janson inte var tillgänglig (han är bland mycket annat ordförande i Halmstad Golfklubb) gick budet till 43-årige Karlsson, som tackade ja utan längre betänktetid.

– Vi diskuterade det inom styrelsen och beslutet växte fram. Det viktigaste var att känna att jag hade stödet från övriga, och jag tror vi är på det klara med att vi har mycket jobb framför oss, förklarar Tony Karlsson, som suttit i HBK-styrelsen i fyra år.

Styrelsen utökades för övrigt med två ledamöter, Stellan Elmgren och Sören Sjögren.

Efter valen följde en mer lättsam avdelning, där en mängd priser delades ut (bland annat blev Fredrik Liverstam Årets kvast), och tränaren Janne Jönsson presenterade alla nyförvärven uppe på scenen – eller rättare sagt fick de presentera sig själva.

Det var som vanligt uppskattat av medlemmarna, som uppgick till 207 röstberättigade. Det totala antalet medlemmar i Halmstads BK var vid årsskiftet 2471.

Läs också: Juniortränaren kan ta över HBK i kväll

ANNONS