Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Livsvalet som 16-åring formade HBK:s nyförvärv

Han blev utlandsproffs redan som 16-åring.
Tre år i danska storklubben Bröndby gjorde Halmstads BK:s nyförvärv Amir Al-Ammari, 23, till den spelare och person han är i dag.
– Det har hjälpt mig mycket som människa, säger han.

Amir Al-Ammari har tränat sin första vecka med HBK.

Mittfältstillskottet från Jönköpings Södra – där han svarade för nio mål och sju assister i Superettan i fjol – går rakt in matchtruppen till söndagens cupmatch mot Gais.

Under tvåmålsspelet på fredagens träning bildade han central mittfältsduo tillsammans med Joel Allansson.

Efteråt summerar Al-Ammari de första HBK-intrycken för HP:

– Det har varit fantastiskt bra. Vi har tränat på och det känns som att man har kommit in i träningsformen lite. Sedan är det ju ett tag sedan jag tränade i kollektiv träning och spelade matcher, men det är bra träningar och allting och en fantastisk grupp av människor att komma in, i som hjälper dig och tar hand om dig.

Haglunds plan avgörande

HBK hade konkurrens om Amir Al-Ammaris signatur från Hammarby, Djurgården och Örebro.

Efter att han hade skrivit på för HBK förklarade han att managern Magnus Haglunds plan för honom var avgörande.

Vad innebär den planen?

– Magnus vet väldigt mycket om mitt spel och har haft koll på mig eftersom vi har spelat i samma serie. Han visste vad jag skulle ha för roll och är tydlig med min passningsfot, vad jag kan göra och bidra med i laget. Fram till dess ska jag bara jobba på och försöka ta en plats i laget.

Amir Al-Ammari har fotbollsrötterna i IFK Öxnehaga och Husqvarna FF, men blev redan som 16-åring ungdomsproffs i danska storklubben Bröndby.

Lagkompis med Johan Elmander

Han stannade i tre år och avancerade så långt att han fick träna och spela försäsongsmatcher med A-laget ihop med spelare som Daniel Agger och Johan Elmander.

– Det gav mig otroligt mycket. Det är en av de bästa akademierna i Skandinavien, så det gav en otroligt bra fotbollsgrund som jag står på i dag och som jag har burit med mig under hela min karriär.

– Jag hade väldigt bra tränare, som har varit tränare på hög nivå och utvecklat många landslagsspelare i världen Så att ta det steget kändes rätt för mig och det är inget jag ångrar. Det har hjälpt mig, och även att jag flyttade i ung ålder. Det har hjälpt mig mycket som människa och har gjort att jag har mognat i tidig ålder.

Kan du rekommendera andra unga spelare att ta det steget?

– Absolut. Jag stack i tidig ålder och man kommer inte att bli proffs när man är 16–17 år, men någonstans ska man bära med sig erfarenhet och lära sig vissa steg för sedan vara redo för elitfotboll och spel i högsta ligan någonstans i Europa. Så det är absolut något jag skulle rekommendera för unga spelare.

”Kan bli en rolig match mot Malmö”

Tillbaka i Sverige spelade Amir Al-Ammari ett år med Husqvarna i division 1 och sedan tre säsonger med Jönköpings Södra i Superettan.

Nu ser han fram mot Allsvenskan och Svenska cupens gruppspel med HBK.

Gais hemma på Skedalaheds konstgräs på söndag är första uppgiften i gruppen, som också innehåller Västerås SK och svenska mästarna Malmö FF. Bara gruppvinnaren går vidare till kvartsfinal.

– Vi tar en match i taget, men vi vet innerst inne och det sitter väl i bakhuvudet att vinner vi över Gais och Västerås så kan det bli en rolig match mot Malmö i slutet, säger Al-Ammari.

Kan ni utmana Malmö och ta kvartsfinalplatsen?

– Absolut. Vi tror mycket på oss själva och vi har en tydlig idé med vad vi vill göra och hur vi vill spela. Vi ska gå ut och vinna de första två matcherna och så ska vi tro på det hela vägen in.

Följ matchen live!

HP liverapporterar från HBK:s cupmatch mot Gais på söndag. Följ matchen från klockan 12.50 på hallandsposten.se.

LÄS MER: Haglund efter Antonsson-uppgifterna: ”En jätteduktig forward”

LÄS MER: Tänk om alla spelare hade varit som ”Ante G”...

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!