Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Liverstam utvisad mot AFC – avstängd i kvalet

Det som skulle bli en på pappret betydelselös match, ett genrep inför kvalet, fick stora konsekvenser för HBK. Lagkaptenen Fredrik Liverstam fick ett direkt rött kort och missar nu minst en av kvalmatcherna.

Superettan
Halmstads BK–Athletic FC 0–2 (0–1)

Det var precis före halvtidsvilan som det smällde till. Fredrik Liverstam försökte sticka iväg offensivt, tappade bollen och kom in sent i tacklingen när han försökte vinna tillbaka bollen från AFC-kaptenen Filip Rogic.

– Jag kommer upp med bollen, men tappar den. Då tänker jag bara att jag vill vinna tillbaka den. Jag skulle inte kalla det övertändning, utan jag ville visa att vi behövde gå framåt, att vi behövde göra mål. Inspirera grabbarna lite grann, säger Fredrik Liverstam.

Rogic blev liggande i höga klagoskrik medan domare Robert Daradic från Helsingborg halade fram det röda kortet. Ett kort som innebär att Liverstam alltså blir avstängd i minst en av kvalmatcherna – där troligtvis Helsingborgs IF väntar som motstånd.

– Jag träffar honom och går direkt dit för att kolla hur läget är, så jag blir uppriktigt förvånad när domaren säger att jag kommer få ett rött kort. Han sa att jag kom in med två sträckta sulor, men utan att ha sett tv-bilder så måste jag säga att jag tror att jag bara kom in med ett ben och att jag träffade bollen, så det borde inte vara mer än gult kort, säger Liverstam.

Dessförinnan hade AFC tagit ledningen genom Sasa Matic efter 18 minuter. Matic vann boll efter en missad rensning, avancerade, vände bort Liverstam lite för enkelt och tryckte dit 1–0 till vänster bakom en något felplacerad Stojan Lukic.

Men det var faktiskt HBK som skapade mest tryck i matchinledningen. Det syntes tidigt att AFC inte hade något att spela för samtidigt som de hade svårt för det tunga och hala underlaget. Men trots stor bollinnehav och -tempo lyckades man inte skapa några farligare målchanser mot Joshua Wicks i AFC-målet.

Med en man mindre blev det tufft för HBK att försöka ta sig ikapp. Man provade lite olika konstellationer med både tre- och fyrbackslinje, men lyckades inte skapa särskilt tillräckligt vassa farligheter.

– Allt som allt tycker jag ändå att vi gör en bra match i övrigt. Vi skapar en hel del i första halvlek men får inte riktigt till det. Jag såg inte så mycket av andra, men killarna gjort ett jättejobb. Det är inget lätt utgångsläge till andra halvleken att jag tog det röda kortet, det blir tuffa förutsättningar, men de kämpar till hundra procent, säger Liverstam.

Precis i matchslutet, med fem minuter kvar, kom även 2–0 för AFC. Filip Rogic tog emot en retur utanför straffområdet och klippte till på halvvolley. Vackert skott, stolpe in och ridå för HBK. Typiskt.

Fler lokala sportnyheter hittar du här