Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Blickar efter stabilitet. Halmstads BK:s lagkapten Fredrik Liverstam vill få ordning på försvarsspelet efter elva insläppta mål på tre matcher. Det blir viktigt för att ta tre poäng i morgon mot Ängelholm på Örjans vall.

Liverstam hoppas på ny ketchupeffekt

HBK är på söndag tillbaka i seriespel efter en månads vila. Laget hoppas på ny ketchupeffekt efter missräkning senast i Stockholm. Nu krävs det trepoängare i ett jämnt toppskikt.

– Vi hade gärna velat ha en match till direkt efter AFC United-matchen, då det blev en ketchupeffekt mot Värnamo efter Frej-matchen. Vi är alla sugna på att spela och göra om det igen, säger HBK-kaptenen Fredrik Liverstam.

HBK-spelarna har snart grämt sig, över 4–1-förlusten mot AFC United, i nästan en månad. Det blev nämligen ingen match kort efter det utan i stället en veckas ledighet med efterföljande träning. Det var extra tungt för Fredrik Liverstam som inte fanns med på planen senast. Han led av en förkylning och fick följa matchen vid sidan av.

– Det är alltid jobbigt att följa en match utanför plan. Det är nästan värre. Det är klart att jag ville vara ute och spela med grabbarna.

Nu är han, sedan en tid tillbaka, i träning med övriga i laget. De har, under uppehållet, haft gott om tid att fundera över försvarsspelet, vilket i inledningen av säsongen fungerade utmärkt, men som efter hand svajat i match efter match. HBK har släppt in elva mål i de tre senaste matcherna.

– Vi vet om att vi måste göra något åt det och hitta tillbaka till de målsnåla insläppen. Det är klart att vi har gnuggat lite extra på det, men det blir samtidigt ofta helhetsmässig träning. Backlinjen har kört lite för sig själv och den biten, men annars är det ju hela laget som försvarar, säger Fredrik Liverstam.

HBK-tränaren Janne Jönsson bytte inför hemmamatchen mot Värnamo, i slutet av juni, spelsystem från 3–5–2 till klassiska 4–4–2. Det gav utdelning och 5–2-vinst, men vändes också en vecka senare till bottennapp mot AFC United på Skytteholm. På söndag är det återigen 4–4–2 som gäller, vilket ändå ska ge stabilitet bakåt.

– Vi är trygga i det. De flesta svenska fotbollsspelarna är grundade i det. Jag tror att vi alla har det i ryggraden. Det är komplext med 3–5–2, även om det fungerar bra. I slutändan handlar det om att springa mer än motståndarna, så det spelar inte så stor roll vilket spelsystem det är.

Nu är det hög tid för HBK:arna att hitta rätt både bakåt och framåt. Bollklubben är trea i tabellen inför omstarten och behöver återigen komma i rätt spår för att inte tappa mark i toppskitet.

– Jag har sett tabellen, men har inte studerat den. Den är som den är. Vi kör på som vanligt och kämpar för att vinna varje match. Vi tar först och främst sikte mot nästa match. Vi måste vässa klorna från början. Vi ska springa mer och vilja mer än dem. Det ska även bli kul att spela igen på Örjans vall.

Fler lokala sportnyheter hittar du här