Blickar efter stabilitet. Halmstads BK:s lagkapten Fredrik Liverstam vill få ordning på försvarsspelet efter elva insläppta mål på tre matcher. Det blir viktigt för att ta tre poäng i morgon mot Ängelholm på Örjans vall.
Blickar efter stabilitet. Halmstads BK:s lagkapten Fredrik Liverstam vill få ordning på försvarsspelet efter elva insläppta mål på tre matcher. Det blir viktigt för att ta tre poäng i morgon mot Ängelholm på Örjans vall.

Liverstam hoppas på ny ketchupeffekt

HBK är på söndag tillbaka i seriespel efter en månads vila. Laget hoppas på ny ketchupeffekt efter missräkning senast i Stockholm. Nu krävs det trepoängare i ett jämnt toppskikt.

ANNONS
|

– Vi hade gärna velat ha en match till direkt efter AFC United-matchen, då det blev en ketchupeffekt mot Värnamo efter Frej-matchen. Vi är alla sugna på att spela och göra om det igen, säger HBK-kaptenen Fredrik Liverstam.

HBK-spelarna har snart grämt sig, över 4–1-förlusten mot AFC United, i nästan en månad. Det blev nämligen ingen match kort efter det utan i stället en veckas ledighet med efterföljande träning. Det var extra tungt för Fredrik Liverstam som inte fanns med på planen senast. Han led av en förkylning och fick följa matchen vid sidan av.

– Det är alltid jobbigt att följa en match utanför plan. Det är nästan värre. Det är klart att jag ville vara ute och spela med grabbarna.

ANNONS

Nu är han, sedan en tid tillbaka, i träning med övriga i laget. De har, under uppehållet, haft gott om tid att fundera över försvarsspelet, vilket i inledningen av säsongen fungerade utmärkt, men som efter hand svajat i match efter match. HBK har släppt in elva mål i de tre senaste matcherna.

– Vi vet om att vi måste göra något åt det och hitta tillbaka till de målsnåla insläppen. Det är klart att vi har gnuggat lite extra på det, men det blir samtidigt ofta helhetsmässig träning. Backlinjen har kört lite för sig själv och den biten, men annars är det ju hela laget som försvarar, säger Fredrik Liverstam.

HBK-tränaren Janne Jönsson bytte inför hemmamatchen mot Värnamo, i slutet av juni, spelsystem från 3–5–2 till klassiska 4–4–2. Det gav utdelning och 5–2-vinst, men vändes också en vecka senare till bottennapp mot AFC United på Skytteholm. På söndagär det återigen 4–4–2 som gäller, vilket ändå ska ge stabilitet bakåt.

– Vi är trygga i det. De flesta svenska fotbollsspelarna är grundade i det. Jag tror att vi alla har det i ryggraden. Det är komplext med 3–5–2, även om det fungerar bra. I slutändan handlar det om att springa mer än motståndarna, så det spelar inte så stor roll vilket spelsystem det är.

ANNONS

Nu är det hög tid för HBK:arna att hitta rätt både bakåt och framåt. Bollklubben är trea i tabellen inför omstarten och behöver återigen komma i rätt spår för att inte tappa mark i toppskitet.

– Jag har sett tabellen, men har inte studerat den. Den är som den är. Vi kör på som vanligt och kämpar för att vinna varje match. Vi tar först och främst sikte mot nästa match. Vi måste vässa klorna från början. Vi ska springa mer och vilja mer än dem. Det ska även bli kul att spela igen på Örjans vall.

Matchguide: HBK–Ängelholms FF

Örjans vall, söndag kl. 19:00

Läget i lagen

Halmstad: En månads ledighet från seriespel har säkerligen räckt för att smälta 4-1-förlusten mot AFC United på Skytteholm. HBK tar i stället nya tag i morgon med få avbräck i truppen. Viktige lagkaptenen Fredrik Liverstam är tillbaka i försvarslinjen efter sjukdom senast, medan anfallsparet Alexander Ruud Tveter och Fredrik Olsson får bygga vidare på sitt, emellanåt riktigt starka, samspel. Alexander Arvidsson och Simon Silverholt är allt jämnt skadade, medan Mohamed Ali Khan ännu lider av sjukdom.

Ängelholm: Bortalaget inledde serien starkt, men har därefter haft det tungt. Tidigare HBK-spelaren och nuvarande ÄFF-tränaren Christian Järdler har fått laborera med få namn i truppen, vilket resulterat i instabilitet bakåt. Laget släppte in 32 mål under våren, vilket är flest av alla lag. ÄFF har dock med sig ett gott självförtroende efter 2-1-vinst innan uppehållet mot Degerfors.

Preliminära startelvor

Halmstad (4–4–2): Stojan Lukic – Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Adnan Kojic – Alexander Henningsson, Antonio Rojas, Ivo Pekalski, Sead Haksabanovic – Alexander Ruud Tveter, Fredrik Olsson.

Ängelholm (4–4–2): Carl Lindell – Albin Nilsson, Fredrik Lundgren, Johan Eiswohld, Zeyn Alabidyn S-Latef – Oliver Stojanovic-Fredin, Christian Ljungberg, Sebastian Carlsen, Petar Petrovic – Ryan Finley, Vlado Zlojutro.

Tränarsnack

Janne Jönsson, HBK:

– Vi är glada att det är igång igen. Vi har haft en bra träningsvecka och fick en bra genomkörare förra helgen i träningsmatchen mot Bridges. Vi behöver ha ett gemensamt och samstämt försvars- och anfallsspel.

– Vi var länge svåra att göra mål på spelmässigt, men sedan stack ett par matcher iväg för oss med baklängesmål. Vi ska jobba hårt för att det inte ska hända igen. Om vi hänger ihop bakåt blir det lättare offensivt.

– Ängelholm har spelat många jämna matcher, samtidigt som de haft lite oflyt. Vi har haft många matcher som vippat åt vårt håll, medan det varit tvärtom för dem. Vi är sålunda lite förvarnade för läget.

HP:s poängjakt

Sead Haksabanovic 15p

Alexander Ruud Tveter 14p

Alexander Henningsson12p

Stojan Lukic 12p

Fredrik Liverstam 10p

Fredrik Olsson 6p

Andreas Bengtsson 5p

Övrigamatcher

Lördag: 16:00 Degerfors-Örgryte, 17:00 Åtvidaberg-Ljungskile, 18:00 Syrianska-Frej, 19:00 Dalkurd-Värnamo.

Söndag: 17:00 AFC United-Trelleborg, 18:00 Sirius-Assyriska.

Följ matchen live på hallandsposten.se

Här är söndagens tablå:

Kl. 17:30: HP avslöjar HBK:s startelva och bjuder på exklusivt försnack med tränaren Janne Jönsson.

Kl. 18:55: Liverapporten startat. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta med reportrarna.

Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen.

ANNONS