Ledarstaben är smittad – nu debuterar HBK:s U19-tränare Johan Bergström

Han har tränat flera av dagens spelare i A-truppen i ungdomsåren. Mot Ljungskile får HBK:s U19-tränare Johan Bergström för första gången som huvudansvarig kliva ut på Örjans vall.
– Det blir kul, men det ordinarie tränarteamet kommer finnas med i örat på någon av oss, säger Johan Bergström.

ANNONS
|

Det har varit ett par speciella dygn för HBK inför lördagens hemmamatch mot Ljungskile.

Under torsdagen visade det sig att även nyckelspelarna Joel Allansson och Rasmus Wiedesheim-Paul samt assisterande tränaren Torbjörn Arvidsson, målvaktstränaren Dennis Nilsson och materialansvarige Sven Karlsson testat positivt för covid-19 precis som HBK:s manager Magnus Haglund.

Därför testades samtliga spelare och ledare i HBK och det gav ytterligare ett positivt svar. HBK:s analytiker Reine Almqvist, 71, som var tilltänkt att leda laget har också fått corona, dock utan att ha några symptom.

Fredagens träning leddes i stället av Johan Bergström med hjälp av Alexander Sakac (assisterande tränare i U17-laget) och Simon Bakkioui. Det är också den trion plus akademiansvarige Robert Nordström som kommer leda HBK mot Ljungskile.

ANNONS

– Det är klart att det är extraordinära förutsättningar, men det ordinarie tränarteamet har jobbat hårt i bakgrunden kan man säga. Även om de har testat positivt har de gett all uppbackning de bara kan, säger Johan Bergström som håller tät kontakt med Haglund, Arvidsson och Almqvist.

– De har förberett mig och oss på Ljungskile, vad vi kan förvänta oss och hur vi ska agera. På så sätt har det varit normala förberedelser, men de har hållit sig hemma och jag har fått agera lite språkrör.

Bergström har tränat flera spelare i U-lagen

Johan Bergström är dock ingen rookie i HBK-sammanhang. Han är huvudansvarig för U19-laget (fjärde året), fungerar som assisterande tränare i U21-laget, tränarresurs för A-truppen och har varit huvudansvarig för olika HBK-årgångar i ungdomsverksamheten de senaste tio åren.

– Jag har trivts oerhört bra med den kulturen som finns här och att se spelarnas resa. Jag har känt halva A-truppen sedan de var 14-15 år och som U19-tränare har det varit en naturlig del att vara med så mycket jag kunnat och stötta i A-verksamheten.

Ljungskile blir dock första gången som han får leda ett HBK-lag som huvudansvarig på Örjans vall.

– Det sker under tråkiga förutsättningar, men jag känner en fantastisk uppbackning av tränarteamet och gruppen med spelare och ledare har jobbat så mycket ihop så jag känner mig lugn.

ANNONS

– Det ordinarie tränarteamet kommer finnas i örat på någon av oss under matchen också.

HBK-ersättaren saknar rätt tränarlicens

Ett dilemma återstår dock att lösa. Johan Bergström har inte Uefas Pro license vilket normalt sett krävs för huvudansvarig tränare i Superettan.

– Vi får pussla på det till i morgon. Det är en extraordinär händelse så det kan räcka att en i tränarteamet har den. Det ska inte vara något problem, säger Johan Bergström.

LÄS MER:Flera nya fall av Covid-19 i HBK inför helgens match

LÄS MER:HBK-managern drabbad av covid-19

ANNONS