Ren derbyfinal blev det i Laxacupens P14-klass i fjol när BK Astrio till slut besegrade Halmstads BK med 3–1. I år blir det inget spel alls.
Ren derbyfinal blev det i Laxacupens P14-klass i fjol när BK Astrio till slut besegrade Halmstads BK med 3–1. I år blir det inget spel alls. Bild: Linda Weinstock

Laxacupen ställs in – HBK förlorar miljonintäkter

Det blir ingen 41:a upplaga av Halmstads BK:s stora ungdomsturnering Laxacupen 2020.… På tisdagsförmiddagen tog klubbledningen det tunga beslutet att på grund av den pågående coronapandemin ställa in sommarens turnering, vilket innebär förlorade miljonintäkter för ett redan pressat HBK.

ANNONS
|

– Ja, så är det tyvärr. Men på grund av alla restriktioner när det gäller resor, social distansering, ett maxantal på 50 personer i grupper och andra saker hade det varit omöjligt att göra turneringen ”coronasäker”, säger HBK:s ordförande Pelle Nilsson.

207 lag i åldrarna 11–15 år – så många deltog i fjol när Laxacupen fyllde 40 år, där det också var internationellt deltagande från Europa och för första gången också USA.

Men den 41:a upplagan får alltså vänta till 2021. Något som innebär en stor intäktsförlust för HBK.

– Vi pratar säkert om ett par miljoner kronor sett till anmälningsavgifter och andra delar. Det är ett oerhört tungt tapp i verksamheten, men vi är ju inte ensamma utan det gäller att anpassa sig, förklarar Pelle och avser att en annan stor ungdomscup veckan därpå, Eskilscupen i Helsingborg, avblåstes på måndagen.

ANNONS

En inställd Laxacupen innebär samtidigt att HBK ytterligare tvingas se över sin pressade ekonomi och ett steg i det var beslutet att korttidspermitteringarna av spelare, ledare och övrig personal i klubben förlängs till den 8 juni.

– Sedan får vi ta en ny diskussion eftersom det är svårt att i rådande tider ta långsiktiga beslut när situationen kan förändras från en dag till en annan.

– Vi är i alla fall glada över att fotbollen nu snart kommer igång igen, säger HBK-ordföranden.

Men är det möjligt att ha kvar permitteringarna även när seriespelet kommer igång?

– Det får vi se då eftersom det i så fall beror på hur långa resor det blir.

Mycket är fortfarande oklart när mindre är två veckor återstår till seriepremiären hemma mot Trelleborgs FF.

Därför kan Nilsson heller inte ge besked hur det blir kring de årskort som hittills har sålts.

– Det beror helt på vilka instruktioner som Svenska fotbollförbundet och Sef (Svensk elitfotboll) kommer med i veckan. Innan vi har fått den informationen är det svårt att ta ställning.

– Men vi har naturligtvis full respekt för att våra supportrar inte får gå på fotboll inledningsvis och att vi därför kan bli återbetalningsskyldiga. Samtidigt skulle vi förstås vara väldigt glada och tacksamma över att slippa betala tillbaka pengarna med tanke på den exceptionella situationen.

ANNONS

Enligt det protokoll som SvFF och Sef har tagit fram ska matcherna till en början spelas utan publik men i ett andra steg, när restriktionerna lättas, tillåta en begränsad publik för att först i steg 3 bli som vanligt igen.

En HBK-supporter som jag pratade med ansåg att de med årskort och medlemskort i så fall borde ha förtur.

– Det är svårt att ta ställning till så här direkt, men det är väl ingen dum tanke, medger Pelle Nilsson.

ANNONS