Gamla bekanta. Halmstads BK och Helsingborgs IF möttes i årets första träningsmatch den 30 januari. Då förlorade HBK med 0–3. Nu kan Sead Haksabanovic (till vänster) & Co få chansen till revansch på Lalawélé Atakora och hans HIF-kamrater i det allsvenska kvalet, som spelas den 17 och 20 november.
Gamla bekanta. Halmstads BK och Helsingborgs IF möttes i årets första träningsmatch den 30 januari. Då förlorade HBK med 0–3. Nu kan Sead Haksabanovic (till vänster) & Co få chansen till revansch på Lalawélé Atakora och hans HIF-kamrater i det allsvenska kvalet, som spelas den 17 och 20 november.

Kvaldatum klara för HBK och Halmia

Halmstads BK:s kvalmatcher till Allsvenskan spelas torsdagen den 17 november (hemma) och söndagen den 20 november (borta) – oavsett vilket lag Bollklubben får möta.

ANNONS
|

Det är beskedet från Svenska Fotbollförbundet dagen efter att HBK säkrat kvalplatsen via 2–0-segern borta mot Trelleborgs FF.

– Kvalet kommer att spelas den 17 och den 20. Det som däremot inte är klart är tidpunkten, men den försöker vi komma ut med så fort som möjligt, säger tävlingskonsulent Björn Eriksson till HP.

Torsdagen den 10 november och söndagen den 13 november hade satts upp som alternativa kvaldatum av förbundet, men är inte längre aktuella.

– Eftersom det är ett Fifa-datum så kan vi inte tvinga föreningarna att spela där om de har uttagna landslagsspelare. Därför gavs de möjligheten, om de var överens, att spela där i stället för att stå och vänta från den 6 till den 17, säger Björn Eriksson.

ANNONS

Någon sådan enighet fanns emellertid inte. Därför blir det nu och en halv veckas uppehåll mellan serieavslutningarna och kvalstarten

– Jag tror att de allsvenska lagen har önskat det oavsett vilka det blir. Vi kunde ha tänkt oss tidigare datum, men nu blir det senare och då siktar vi in oss på det, säger Halmstads BK:s tränare Jan Jönsson.

Har det någon betydelse för er?

– Nej, det har det inte. Nu vet man om det och så siktar vi in oss på det.

HBK ställs mot antingen Helsingborgs IF, som ligger på kvalplatsen i Allsvenskan just nu, eller Gefle IF, som är två poäng efter.

Jönsson passar återigen på frågan om vem han föredrar att möta, men HBK-staben kommer förstås att specialstudera den allsvenska epilogen på söndag. Helsingborg avslutar hemma mot Jönköpings Södra medan Gefle spelar borta mot Östersund.

Tänker du själv se någon av matcherna på plats?

– Det är möjligt det, eller åtminstone att vi följer med noggrant på två arenor. Kanske live också, svarar Jönsson.

HBK:s egen serieavslutning mot AFC United på Örjans vall på lördag saknar betydelse för lagets placering i Superettantabellen.

Är det aktuellt att vila spelare inför kvalet?

– Man kan göra det och vi gör den bedömningen i veckan. Jag tror inte att någon ska vara direkt överbelastad, men vi ska ta de hänsynen muskulärt naturligtvis om vi behöver göra det, säger Jönsson.

ANNONS

I kvalet till division 1 är det nu spikat att den avslutande matchen mellan FC Rosengård och IFK Uddevalla spelas nu på söndag, den 6 november, klockan 14.00. Dock inte på Rosengårds ordinarie hemmaplan Rosengårds IP utan på Malmö IP:s konstgräs.

Ska Halmia behålla förstaplatsen i kvalgruppen och gå vidare till nästa omgång krävs att Rosengård vinner, men inte med mer än två mål.

Samtidigt kunde Halmia på måndagen lämna ett positivt besked kring mittfältaren Anton Jonsson, som fick åka till sjukhus med andningsbesvär efter att ha fått en armbåge i bröstet under 2–0-segern mot Rosengård i söndags.

– Han har fått en rejäl muskelsmäll, men det var ingenting av allvarlig karaktär som tur är. Han får vila någon dag och så ska det lägga sig, säger tränaren Patrik Ingelsten.

ANNONS