Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Krulj trivs i nya rollen: ”Huvudsaken är att man jobbar med fotboll”

Elitspelare, akademiansvarig, hjälptränare och huvudtränare.
Nu kan Igor Krulj, endast 31 år gammal, lägga till sportchef till resumén över sin karriär.
– Det är klart att det är en annorlunda roll från att vara huvudtränare men huvudsaken är att man jobbar med fotboll, säger den tidigare HBK-tränaren inför mötet med sitt gamla gäng.

När Igor Krulj förra året fick lämna sin post som huvudtränare i Halmstads BK följde ett drygt halvår utan någon roll inom fotbollen. I oktober blev hans nya roll klar – han tog över som sportchef i anrika Örgryte IS.

– Det växte lite fram i själva processen med Örgryte att det var den rollen de såg mig i vid det tillfället. Samtidigt lockade projektet. Jag tycker att det finns en bra stomme i föreningen, men det lockade att på ett översiktligt plan kunna bygga något, säger 31-åringen.

Jobbet innebär samtidigt att Krulj får spendera matchdagarna bakom tränarbänken i stället för på densamma. Annars känner han en del likheter med roller han tidigare haft.

– Det är mycket fotboll, väldigt mycket möten och så klart är jag mer inkopplad med agenter och övriga personer med kontraktsskrivningar. Sedan är det även biten med att sätta strukturen, att skapa förutsättningarna för att laget ska lyckas på planen.

Laget Krulj kom till tappade tongivande spelare som Gustav Ludwigson och Alexander Bernhardsson, men sportchefen tycker att tränaren Keith Millen förfogar över ett spännande manskap.

– Jag tycker att den är konkurrenskraftig på den här nivån. Utan att prata allt för mycket om 2019, så tycker jag att strukturen har bättre balans i år. Från den yngste till den äldste spelare är det mycket jämnare fördelning. Jag tycker att vi har spännande unga spelare som verkligen kan ta kliv framåt redan det här året.

Keith Millen, numera tränare i Örgryte, efter att ha varit assisterande tränare till både Igor Krulj och Magnus Haglund i HBK under 2019. Bild: DANIEL STILLER
Keith Millen, numera tränare i Örgryte, efter att ha varit assisterande tränare till både Igor Krulj och Magnus Haglund i HBK under 2019. Bild: DANIEL STILLER

Krulj tog med sig Keith Millen till Örgryte

Keith Millen är ett annat Öis-namn som HBK-anhängare känner igen efter att Millen var assisterande till just Krulj när 31-åringen basade över HBK. Engelsmannen blev valet för ny tränare när Öis tog in honom i början av året.

– Vi ville implementera ett nytt arbetssätt för hur vi jobbar med träning och match i Öis. Samtidigt är det en gedigen fotbollstränare som har sina principer och strukturer och som är klar med det. Det är en tränare som kan ta väldigt många olika personligheter i en trupp och få dem att prestera så bra som möjligt, säger Krulj.

Krulj menar att duons rollfördelning i nya klubben fungerar bra, men erkänner att Superettanpremiären (seger 3–2 mot Ljungskile) var något ovan för den nye sportchefen.

– Det ska jag vara ärlig med, det var lite annorlunda mot vad jag är van vid. Samtidigt så gäller det att förstå sin roll och framför allt skapa de förutsättningar laget behöver i form av förberedelser inför matchen. Det är som i allt annat i den här sporten att man är en lagspelare.

LÄS MER: Så spelar HBK i Superettan 2020

Krulj ställs mot HBK: ”Naturlig koppling”

Redan i andra matchen av Superettan ställs Kruljs nya lag mot hans gamla lag HBK. Ett möte som av förklarliga skäl innebär lite mer för sportchefen.

– Det är klart att det är lite speciellt att möta Halmstad i och med att man har varit spelare och tränare så länge där som man har varit. På det sättet kommer det bli ett speciellt motstånd.

Krulj känner fortfarande en del av de spelare och ledare som är kvar i HBK, i och med att han jobbade där fram till våren förra året.

– Det finns ju en naturlig koppling mellan mig och Halmstads Bollklubb. Men rent professionellt följer jag HBK inför vår match för att jag ska förbereda mig för dem, det är inte mer än så.

– I slutändan handlar det om att ta tre poäng oavsett vad man tycker och känner för Halmstad.

LÄS MER: Superettan mer öppen än någonsin

Fler lokala sportnyheter hittar du här