KRÖNIKA: Ett uppehåll som kan avgöra HBK:s framtid

Året var 2002. Halmstads BK låg sist i Allsvenskan efter en ynka seger på de inledande 15 omgångarna och tränaren Jonas Therns framtid diskuterades – i synnerhet efter att laget hade tappat en 2–1-ledning mot Gif Sundsvall till 2–3. På tilläggstid.

ANNONS
|

Men Thern fick fortsatt förtroende och i stället värvades tre karaktärsspelare in, Magnus ”Turbo” Svensson, Pascal Simpson och Tomas Zvirgzdauskas. Effekten dröjde något, men när den kom blev det med besked sedan HBK vänt 0–1 mot blivande mästarlaget Djurgården till 3–1 efter två mål av Sharbel Touma. Sju segrar, fyra oavgjorda, ingen förlust och till slut bara två poäng från bronset.

Året var 2014. HBK låg under strecket och återigen diskuterades tränarens framtid, den här gången Jens Gustafssons. Men en enig spelartrupp stöttade Jens även i hans sätt att spela, laget skulle inte ”grisspela” sig kvar, och under hösten lyfte laget till säker mark.

ANNONS

Det är vid det vägskälet som HBK nu återigen är framme vid. Nu heter tränaren Janne Jönsson och trots en lysande första halvlek mot Sirius där man borde ha stängt matchen ramlade laget inför sommaruppehållet tillbaka under nedflyttningsstrecket efter ett elakt mål på tilläggstid där Fru Fortuna riktigt hånfullt satt och hånflinade på Isak Petterssons ribba.

– Jag är väldigt besviken att vi inte får med oss någonting sett till vår första halvlek, men tydligen ska allt gå emot just nu, suckade den luttrade Janne Jönsson.

För faktum kvarstår: HBK har inte vunnit någon av de senaste elva matcherna, inte sedan premiären mot Östersund och inte en allsvensk bortamatch sedan 2014.

Det är förstås inte bara otur. I synnerhet som HBK:s försvar har varit den stabilaste lagdelen, men där man likväl vid varje misstag straffas obönhörligen som fyra inläggsmål på de två senaste matcherna.

– Trots att vi visste om det och har fokuserat på det, morrade Jönsson.

Därför kan de beslut som fattas under sommaruppehållet avgöra HBK:s framtid för om laget återigen skulle ramla ner i Superettan är jag rädd för att det kommer att dröja innan dörren till finrummet öppnas igen.

Själv är jag högst tveksam till lösningen ”sparka tränaren” som sällan ger effekt på sikt och hur mycket den gav AFC Eskilstuna såg vi ju...

ANNONS

Men då är förutsättningen att tränaren har spelarnas fulla förtroende och tro på spelidén. Och att Jönsson också får tillräckliga resurser för att förstärka laget, vilket är en förutsättning.

– Vi spelare måste också rannsaka oss själva, påpekade lagkaptenen Fredrik Liverstam, men undvek att svara på frågan om Janne Jönssons framtid.

– Det är en styrelsefråga så vi tränar på. Men det är inget som vi har haft uppe till diskussion bland spelarna. Så uppehållet blir välbehövligt där vi får ny frisk energi. Det är ju långt ifrån kört, men det gäller förstås att inte låta det rinna iväg, förklarade Fredrik.

När jag pratade med ordföranden Tony Karlsson var han tydlig:

– Vi kommer att göra allt för att förstärka laget och fylla på med tyngre pjäser för unga talanger har vi ju redan. Ska man summera de här matcherna så har vi saknat kvalitet i vissa avgörande moment.

– Men det är inte som 2015 när vi helt enkelt inte hängde med utan sett till spelet borde vi haft en sex, sju poäng till. Då hade vi hellerinte ekonomiskt utrymme att agera. Det har vi nu, även utan en försäljning av Sead, så det är nu som vi har möjlighet att justera och rätta till. Nu eller aldrig.

ANNONS

Jag hade inte kunnat sagt det bättre själv, Tony.

ANNONS