Folkhälsomyndigheten förslår 500 personer som tak på idrottsevenemang framöver. Förslaget har mottagits med kritik från fotbollen.
Folkhälsomyndigheten förslår 500 personer som tak på idrottsevenemang framöver. Förslaget har mottagits med kritik från fotbollen. Bild: PETTER ARVIDSON

Kritik efter FHM:s publikförslag: ”En viss besvikelse”

Upp till 500 sittande åskådare på arenorna. Det föreslår Folkhälsomyndigheten – vars besked möts med kritik från fotbollens intresseorganisationer.
– Man kan känna en viss besvikelse när man får ett sådant besked, säger HBK:s ordförande Pelle Nilsson.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Publikfrågan är en av idrottens viktigaste frågor för stunden.

Efter en tids påtryckningar öppnade regeringen förra veckan för att höja gränsen för folksamlingar från den 1 oktober. Under torsdagen kom ytterligare besked från Folkhälsomyndigheten som i ett remissvar föreslår att det ska bli ett tak på 500 personer på sittande arrangemang.

– Vi föreslår att vi åtminstone till en början höjer gränsen från 50 till 500 på de ställen som har numrerade, anvisade sittplatser och att man sprider ut publiken så att det är minst en meter mellan de som sitter. Sedan följer vi upp det hela efter någon månad och ser om det finns möjlighet att öka publikmängden ytterligare något, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS

Kritik från Sef: ”Någon ordning får det vara”

Fotbollens intresseorganisationer Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) och Elitfotboll Dam (Efd), som kort efter FHM:s besked själva gick ut med ett remissvar, tycker att det är fel med ett fast tak för hur många åskådare som tillåts och vill att det ska anpassas efter arenans kapacitet. Intresseorganisationerna vill även att ståplatspublik bör tillåtas.

Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, är besviken över gränssättningen.

– I går pratade FHM och (Anders) Tegnell om lösningar som Uefa pratat om, det vill säga 30-40 procent av arenans kapacitet, vilket vi tycker är en ganska bra lösning. Och så i dag plötsligt så säger man på presskonferensen 500 personer, säger Enquist till TT.

– Någon ordning får det vara på torpet. Jag tycker att det är hög tid för en bransch som är oerhört illa utsatt att få respekt – att vi kanske kan få prata med berörda parter innan det ges presskonferenser om det här.

HBK:s ordförande: ”Känner en viss besvikelse”

Magnus Haglund, HBK:s manager, har tidigare poängterat att Örjans vall skulle klara att ta emot 1500-2000 åskådare.

HBK:s ordförande Pelle Nilsson känner en viss besvikelse över beskedet.

– Vi står bakom Sefs uttalande till 100 procent och kan känna en viss besvikelse när man får ett sånt besked, säger Pelle Nilsson.

ANNONS

Kan fotbollen göra något för att påverka beslutet?

– Det är svårt att säga, men det är bra att Sef tar tag i det direkt och det är dem som får driva den här frågan.

Samtidigt konstaterar Pelle Nilsson att FHM:s remissvar troligen blir vad som kommer gälla.

– Det är väl ganska troligt för Folkhälsomyndighetens besked har gällt tidigare.

– Nej, det här var inte riktigt det vi hoppats, men man får återigen förhålla sig till det som gäller och sedan får man jobba utifrån de förutsättningarna.

”Bryta mot lagen eller acceptera”

Under fjolårssäsongen snittade Halmstad Hammers ett publiksnitt på 1300 personer. Om förslaget på 500 personer på sittande arrangemang går igenom betyder det att Hammers mister mer än hälften av sin publik under matcherna.

– Det är klart att 500 inte är samma sak som att ta in 1300 personer. Vi har två scenarion att förhålla oss till, att bryta mot lagen eller att acceptera och vi väljer såklart att acceptera, säger Hammers klubbchef, Peder Carlsson, och fortsätter:

– Vi är inte utbildade epidemiologer eller jobbar på Folkhälsomyndigheten. Det är de som är experterna på detta och de som fattar besluten, inte vi. Vi vill ju inte att de ska komma hit och hävda att vi inte kan våra jobb som vi är experter på.

ANNONS

För Hammers del blir den knappa publiksiffran mest kännbart under Grindslantenmatcherna där sponsorerna står för inträdet och publiken går in gratis.

– Det är klart att vi har tänkt tanken att vi kanske måste göra något annorlunda med våra Grindslantenmatcher och vi har också kommit på olika idéer för vad det skulle kunna vara, men mer än så vill jag inte säga just nu, säger Carlsson.

LÄS MER:Haglunds besked i publikfrågan – Jönsson hyllar norska valet

ANNONS