Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kvalglädje. Ett HBK i starkt poängbehov hoppas på en repris från kvalet 2012 när Gudjon Baldvinsson (till vänster) och ”Kiddi” Steindorsson firade allsvensk comeback i Sundsvall. 

KRÖNIKA: Sex poäng att spela om som egentligen är tolv...

Idrottsparken i Sundsvall – en arena som framkallar positiva känslor och bra vibbar för HBK:arna. För det var här, mot Gif Sundsvall, som Halmstads BK två svinkalla novemberkvällar kvalade sig upp 2012 och lade grunden till att kvala sig kvar året därpå.

– Jo, det är ju ögonblick man inte glömmer i första taget, medgav lagkaptenen Fredrik Liverstam innan han klev in på konstgräset för sista träningspasset.

Egentligen borde det inte vara så.

För av tio möten i Sundsvall på 2000-talet i Allsvenskan och allsvenskt kval har HBK bara vunnit två, 3–1 2005 och 2–1 guldåret 2000, medan två har slutat oavgjort och sex med förlust.

Men just här har till och med förluster varit ”positiva”...! För vad gjorde det att HBK fyra gånger om hamnade i underläge och till slut förlorade med 3–4 2012 när Kristinn ”Kiddi” Steindorsson, Gudjon Baldvinssoh och Mikael Boman kvitterade tre gånger och tvingade Giffarna att göra sju(!) mål efter HBK:s 3–0-seger veckan innan hemma på Örjans vall.

Eller att det ”bara” blev oavgjort, 1–1, 2013 när Mikael Boman på fyra magiska minuter på Örjans vall vände 0–1-underläget till 2–1 och fortsatt allsvenskt spel.

Elva år tidigare, 2002, hade HBK då åkt på en av de tyngsta förlusterna någonsin när laget, som jumbo, tappade en 2–1-ledning på tilläggstid till 2–3 efter sena hemmamål av Tommy Bergersen och Dennis Östlundh. Laget var nere i brygga, tränaren Jonas Thern ifrågasatt. Men när Sharbel Touma i matchen därpå mot serieledande Djurgården såg till att vända underläge till seger 3–1 blev det boosten som gjorde att HBK avslutade med sju segrar, fyra oavgjorda och ingen förlust och till slut bara var två poäng från bronset.

Och nu är vi alltså där igen. Bottendrama. Visserligen handlar det inte om några kvalmatcher den här gången, men väl ett dubbelmöte väl i paritet med det vad gäller betydelsen.

Fyra poäng och HBK är förbi – sex och läget är ännu bättre. För även om det är spel om sex poäng i tabellen kan de i realiteten vara värda tolv... Dubbla segrar för HBK och laget är plötsligt tre poäng före Giffarna. Det motsatta och Sundsvall är nio poäng före HBK – en skillnad i de olika scenarierna på tolv poäng.

Men HBK-tränaren Igor Krulj försökte tona ned betydelsen:

– Det är tabellen efter 30 omgångar som räknas. Inte 16.

Så måste han naturligtvis säga eftersom loppet självklart inte är kört vid dubbla förluster och 14 omgångar kvar att spela. Men uppförsbacken – den blir förstås ofantligt mycket brantare.

Det finns en del som talar för HBK på lördag eftermiddag. Självförtroendet i stigande, en nytändning med den nye tränaren Igor Krulj och ett 4–2–3–1 som börjar sätta sig inför mötet mot ett Gif Sundsvall som har fem raka förluster där supportrarna nu kräver tränaren Joel Cedergrens avgång.

Det finns också en del som talar emot. Typ att laget inte har vunnit en allsvensk fotbollsmatch sedan premiären i april och inte en allsvensk bortamatch sedan hösten 2015.

Och läge för att träna kombinationer eller fasta situationer var det inte dagen före match inne på Idrottsparken. Inte med motståndarlaget på andra planhalvan väntande på sitt pass.

Läs också: Westerberg: ”Det blir nästan som ett kval”

Fler lokala sportnyheter hittar du här