Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Testas i HBK. Tränaren Janne Jönsson vill i veckan titta närmare på den amerikanske anfallaren Andrew Stadler, senast i succénykomlingen Östersund.

KRÖNIKA: Så ska HBK bli en allsvensk klubb igen

På torsdag förmiddag är det dags för första träningen för Halmstads BK:s spelare sedan miraklet på Olympia i Helsingborg i söndags. På bara några få minuter sköt en 20-årig dansk, Marcus Mathisen, HBK tillbaka till Allsvenskan och de stora arenorna igen och det är där som avstampet nu sker mot säsongen 2017.

Men oerhört mycket jobb återstår innan HBK har vuxit in i den nygamla kostymen och är en allsvensk klubb igen. 

Både utanför planen, där merchandiseförsäljningen (här finns stora pengar att tjäna), differentierade entrépriser, att samla supportrarna (var finns alla som var i Helsingborg?) och att maximalt utnyttja den nya arenan, bör stå högt på klubbchefen Susanne Nilssons checklista.

Och på planen där HBK, med starkare ekonomiska muskler för första gången på många år ”inte behöver spara sig in i en säsong” (HBK-ordföranden Tony Karlsson), utan har börjat inventeringen av truppen. Vad som ska behållas, vad som kan släppas och vad som behövs förstärkas. 

Målvaktsveteranen Stojan Lukic medgav att allsvenskt avancemang kunde tala för en förlängning med HBK. Samtidigt är ju nu jobbet som målvaktstränare ledigt så om parterna inte skulle komma överens där får Janne Jönsson gärna återigen utnyttja sina norska kontakter och slå en signal till Molde där en viss Andreas Linde, succémålvakten från OS-landslaget, suktar efter speltid. Jodå, i Isak Petersson och Malkolm Nilsson har HBK förstås också mycket stor talang och potential. Men utan riktig A-lagserfarenhet inte tillräckligt för att bilda par i Allsvenskan.

Alexander Berntsson imponerade stort i kvalet och med en förlängning där plus med lagkaptenen Fredrik Liverstam så ser det bra ut på mittbackssidan. I synnerhet som succédansken Mathisen både kan användas där och på mitten. Men frågan är – vill ”Liver” själv?

Även om HBK kommer att förlänga med Andreas Bengtsson som visade avgörande egenskaper i kvalet så känns det dock som om ytterbacks/wingbacksidan behöver förstärkas. Den MFF-fostrade Viktor Wernersson i Syrianska blev lite av min favorit, men är han möjlig?

På mitten visade Ivo Pekalski under kvalet den kapacitet han har och med en hel försäsong blir han naturligtvis navet även på allsvensk nivå. Med Mathisen som alternativ upp till Rebin Asaad, Jonathan Svedberg, en Alexander Arvidsson tillbaka från korsbandsskada och en Sead Haksabanovic som jag helst vill se centralt är frågan då om det finns plats för Kristoffer Fagercrantz och Antonio Rojas?

Konkurrensen på kanterna måste däremot vässas. Gabriel Gudmundsson och Alexander Henningsson javisst. Men gärna också en Simon Skrabb (Gefle) och/eller Helsingborgs vindsnabbe Bradley Ralani för fler spelalternativ.

Men prio 1 måste ändå vara den tunna anfallsbesättningen. Fredrik Olsson levererade, trots skadebekymmer, sina elva mål. Men han har ännu inte bevisat något på allsvensk nivå. Det har inte heller den norska succévärvningen, skyttekungen Alexander Ruud Tveter, men tillsammans har de visat en kemi som lovar mer. Men kanske kan Pawel Cibicki lockas till HBK i stället för J Södra som lån om MFF bänkar honom igen? Eller någon annan ”överflödig” anfallare. Och vad går Andrew Stadler för? Den 28-årige amerikanen kommer att testas i veckan efter att ha gjort 21 matcher för succénykomlingen Östersund varav tio från start (tre mål - tre assist).

En sak är säker. Det går att fynda i Superettan – det har den gångna säsongen visat. Eller har Janne Jönsson kanske hittat fler guldkorn hos kompisen Ståle Solbakken i FC Köpenhamn?

Samtidigt nås jag av beskedet att Henke Larsson direkt lämnar HIF. Tänk så lite som skiljer mellan himmel och helvete i idrottens värld...

Fler lokala sportnyheter hittar du här