Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Uppåt. HBK:s nye chefstränare Igor Krulj visar vägen inför omstarten mot Elfsborg för Rebin Asaad, lagkaptenen Fredrik Liverstam och Adnan Kojic.

KRÖNIKA: Dags för Igor Kruljs stora examensprov

Han hade ”bara” varit chefstränare i division 1-laget Tvååker och assisterande i Varbergs Bois i Superettan och aldrig varit i närheten av den här nivån när han i slutet av januari blev assisterande tränare i Halmstads BK.

Nu, bara fem månader senare, är det den snart 29-årige Igor Krulj som ska leda laget ur krisen och få spelarna att lyckas med det som hans betydligt mer erfarne och 28 år äldre företrädare, Janne Jönsson misslyckades med – att vinna allsvenska fotbollsmatcher.

Samtidigt blir Jönsson kvar som manager med ett övergripande ansvar för truppen och som bollplank medan bottenkonkurrenterna AFC Eskilstuna och Kalmar FF valde att kicka sina tränare helt och ersätta dem externt, dels med en engelsman, Michael Jolley från Burnleys U23-lag och polare med Östersunds succéman Graham Potter, dels en rutinerad räv i Nanne Bergstrand som kan sitt Kalmar på alla sina fingrar och tår.

Så om detta var rätt väg att gå för HBK – det vet vi i november när 30 omgångar har spelats.
Men vad vi redan nu vet är att det har varit mer träning, fler dubbelpass, gemensamma frukostar för att förstärka lagandan och att det har varit intensivare träningar där det har smällt mer i närkamperna.

Det var något som spelarna själva kom fram till på workshopen några veckor före ”rockaden”.Men också en naturlig effekt när alla spelare startar om från noll och inför den nye tränaren antingen ska bevisa att man förtjänar den plats i startelvan man inte fått tidigare eller visa att man vill vara kvar som startspelare.

Och som man tränar – så spelar man, heter det som bekant...

Så får vi då se någon ”Igor-effekt”, mitt i Tall Ships Races-yran, redan mot Elfsborg?

Jag tror definitivt att vi får se taggade spelare som vill visa sin nye tränare sitt stöd. Och även om Krulj på HP:s HBK-chatt i torsdags var ganska förtegen om förändringarna och ”ville inte avslöja för mycket” så är känslan att det också kommer att bli såväl spelmässiga som lagmässiga förändringar. Förvänta er dock inget ”hela-havet-stormar” eftersom Igor ingick i ledarstaben och naturligtvis var delaktig i de tidigare besluten, där HBK oftast inte räckte till utan att för den skull vara chanslöst eller utspelat. Men där laget ändå är oscoutat när det inte blev någon träningsmatch under sommaruppehållet.

Så hade jag fått önska skulle det vara ett tydligare kantspel där yttermittfältarna har utgångspositioner utmed sidlinjerna, inte i mitten, fler spelare som fyller på i boxen, fler maxlöpningar och bättre rörlighet som skapar fler passningsalternativ och framför allt – fler avslut.

Men det viktigaste av allt, poäng i omstarten för en käftsmäll skulle dels ge olyckskorparna vatten på sina kvarnar, dels skapa tvivel direkt även om inte ens halva serien är avverkad.

Samtidigt, för att Igor Krulj ska få en ärlig chans att klara uppdraget, måste det till förstärkningar i den tunna och unga truppen, även om Aboubakar Keita nu stannar (viktigt!) och oavsett Sead Haksabanovic gör det eller inte. Och då snackar vi inte ”kanske-kan-bli-något-värvningar” utan etablerade, ”säkra” kort.

Fler lokala sportnyheter hittar du här