Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Kollektivet ordnade HBK:s skräll mot AIK

HBK krigade till sig tre blytunga poäng mot formstarka AIK. Då väljer tränaren Jens Gustafsson att inte bara hylla laget – utan hela truppen. – Jag är inte bara nöjd, utan stolt över hur alla genomför och peppar varandra inför och under matchen.

Allsvenskan

Halmstads BK-AIK

1–0 (1–0)

HBK stod för en enorm kämpainsats inför 6 253 åskådare på Örjans Vall. Taktiken inför match var att ligga lågt och kompakt och sätta AIK under press. En taktik som skulle visa sig gå hem.

AIK hade det mesta av bollinnehavet men HBK höll ihop laget, stressade AIK:s mittfältare och backlinje och kunde ofta få fast bollen högt upp i banan genom Mikael Boman och pånyttfödde Gudjon Baldvinsson.

– Vi hade en tydlig plan. Vi vet att AIK är väldigt bra och Boman och Baldvinsson satte deras fyra backar i arbete hela tiden, menar lagkaptenen Stefan Selakovic som i slutet av första halvlek skulle få ikläda sig matchvinnarkostymen.

Farligaste AIK-chansen hade Martin Mutumba, i 18:e minuten, som med öppet mål fick sig en lagom hård tryckare av Jesper Westerberg och skottet kunde räddas av Stojan Lukic.

HBK hade en fin omställning i mitten av halvleken när Selakovic måttade ett högerinlägg som gick precis förbi Mikael Boman och nådde framstörtande Johan Blomberg. Blomberg fick bollen i magen och AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos kunde rädda.

Med fyra minuter kvar till pausvila löpte Gudjon Baldvinsson in i AIK:s straffområde och fälldes av Niklas Backman.

Straffen togs av Stefan Selakovic med en enormt starkt buande ljudkuliss i bakgrunden i form av cirka 1 500 AIK-supportrar.

– Jag är väl inte den populäraste i AIK-klacken med tanke på min bakgrund. Man är alltid lite nervös för man har allt att förlora men jag var inte mer nervös i dag än annars, säger "Sella" som iskallt satte straffen.

Målet kom i psykologiskt rätt läge inför pausvilan och även om det var mycket AIK efter paus var chanserna inte särskilt många, men väldigt farliga.

I 80:e minuten löpte Henok Goitom till sig ett friläge. Han avancerade och dundrade bollen i ribban. På övertid var Goitom framme igen och hans volley rammade ribban – igen.

– Ribba, vad ska man säga. De tar i ribban i stället för att gå i mål, så är det bara, säger Goitom nedstämt.

HBK red ut stormen trots att Kristoffer Thydell drog på sig sitt andra gula kort och blev utvisad i 91:a minuten.

– En otrolig laginsats över 90 minuter. Vi är kompakta och lojala. Det är kort avstånd mellan spelarna, vi jobbar hårt tillsammans och utelämnar ingen, säger Jens Gustafsson som kan se tillbaka på en bra vecka med fyra poäng i allsvenskan och avancemang i Svenska cupen.

– Med tanke på kvaliteten på motståndet är det en av årets bästa matcher, menar Jens.
AIK-tränaren Andreas Alm som på förhand kallat HBK för "mardrömsmotstånd" var inte nöjd.

– Jag är missnöjd både med insats och resultat. Det finns lägen i dag men kvaliteten på avsluten är för dålig.

Läs också: Baldvinsson levererade till hundra procent

Fler lokala sportnyheter hittar du här